Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politibevæpningen: - Justisministeren gjemmer seg bak PST

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell kaller Anders Anundsens pistolvedtak «useriøst» og krever stortingsbehandling hvis politibevæpningen skal fortsette.

OMSTRIDT BEVÆPNING: Justisminister Anders Anundsen, her sammen med PST-sjef Benedicte Bjørnland, får kritikk fra SV for beslutningen om bevæpning av alle operative politifolk i kjølvannet av PSTs trusselvurdering som pekte mot frykt for terrorangrep mot ansatte politet og Forsvaret.
Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
OMSTRIDT BEVÆPNING: Justisminister Anders Anundsen, her sammen med PST-sjef Benedicte Bjørnland, får kritikk fra SV for beslutningen om bevæpning av alle operative politifolk i kjølvannet av PSTs trusselvurdering som pekte mot frykt for terrorangrep mot ansatte politet og Forsvaret. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at justisministeren 21. november godkjente politidirektørens forespørsel om å hastebevæpne hele den norske politistyrken på grunn av terrorfrykt, har en rekke politiledere vært kritiske til tiltaket.

Mandag skrev Dagbladet at politimestrene i Norges 27 politidistrikter ikke ble konsultert i forkant av avgjørelsen.

- Useriøst SVs nestleder Bård Vegar Solhjell mener Anders Anundsen (Frp) har skapt et inntrykk av at forslaget om bevæpning kom fra Politiets sikkerhetstjeneste.

-  Anundsen gjemmer seg bak PST, politiet og faglige tilrådinger. Men PST har ikke anbefalt bevæpning, mange politimestre er kritiske, fagfolk mener det er for dårlig begrunnet og Stortinget har ikke engang fått forelagt en begrunnelse. Justisministerens arbeid med dette framstår som useriøst, sier Solhjell til Dagbladet.

Den generelle bevæpningen gjelder i utgangspunktet til 19. desember, men det er ventet at Politidirektoratet vil forlenge vedtaket. Det vil Solhjell ikke akseptere med dagens begrunnelse.

- Vi frykter at vi kan få bevæpnet politi bakveien - en slags permanent midlertidig tilstand, bygd på uklart grunnlag. Dersom bevæpning skal fortsette ut over de varslede fire ukene, vil SV kreve stortingsbehandling. Nå kan ikke Anundsen lenger si at det er et hastevedtak, og mange tungt kvalifiserte folk har i mellomtida satt spørsmålstegn med de faglige vurderingene hans, sier Solhjell.

- Åpenhet SV-nestlederen mener Frp og Høyre burde ha interesse av å være spesielt ryddige i prosessen.

- Når regjeringen i dag består av de to eneste partiene som er positive til generell bevæpning av norsk politi, burde de være særlig grundige med å forankre vedtak koblet til dette temaet. Det kan ikke være slik at om man knipser og sier «sikkerhet» så faller alle krav til saksbehandling og åpenhet som vi ellers har i samfunnet, sier Solhjell.

Han er skeptisk til om bevæpning var et klokt tiltak basert på trusselvurderingen.

- Selv har jeg vondt for å se at en generell oppfordring til vold, mot veldig mange i forskjellige land, møtes best med å bevæpne 5800 politifolk over hele Norge, sier Solhjell 

Også lederen av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), frykter at bevæpningen ikke får noen sluttdato.

- Ap deler politimestrenes bekymring om at dette kan skli over i en bevæpning av norsk politi for all framtid. Det må ikke skje. Det er svært viktig for oss å nå passe på at tiltakene begrenses til akkurat denne trusselsituasjonen. Drar dette ut i tid, må Stortinget stille pågående spørsmål og etterhvert kanskje behandle saken direkte, sier Tajik til Dagbladet.

- Grundig  I kjølvannet av kritikken fra blant andre flere politimestre, viser Politidirektoratet til «grundige vurderinger» bak bevæpningsbeslutningen. POD understreker at tiltaket er knyttet til den konkrete trusselsituasjonen.

- Vi er vel kjent med at det er ulike oppfatninger i etaten knyttet til bevæpning. Etter at POD fikk kjennskap til trusselvurderingen, ble det satt i gang en prosess med å vurdere ulike kompenserende tiltak. Dialog og innspill fra flere nivåer i etaten bidro til å belyse spørsmålet. Anbefalte tiltak ble sendt departementet, og POD fikk samtykke til bevæpning i inntil fire uker, skriver avdelingsdirektør Kaare Songstad i en epost til Dagbladet.

Justisminister Anders Anundsen sier Solhjell tar feil og synes det han sier er «usedvanlig merkelig»..

- Vi tar PSTs trusselvurdering på alvor, men også de svært tyd0elige faglige rådene fra politiet på alvor. Det å lage politisk spill ut av dette er uheldig og uverdig. Så skal heller Solhjell og jeg ta den store politiske debatten i det store åpne lende når det det er snakk om fast bevæpning. Dagens tiltak er for å redusere tjenestemennenes risiko og sikre dere innsatsevne og det har ikke vært noe tvil i det rådet Politidirektoratet ga Justisdepartementet og som vi har samtykket til, sier Anundsen, som altså benekter at dette er en snikinnføring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling