Politibevis var forfalsket av bank

Banco Bradesco innrømmer nå at pengebeviset mot de norske forretningsmennene i Brasil-saken er forfalsket i banken.

FALSKT BEVIS: Banco Bradesco i Brasil innrømmer at «de må ha gjort en feil» med et politibevis. Forretningsmannen Trygve Kristiansen og advokat John Christian Elden vil derfor saksøke banken.  Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FALSKT BEVIS: Banco Bradesco i Brasil innrømmer at «de må ha gjort en feil» med et politibevis. Forretningsmannen Trygve Kristiansen og advokat John Christian Elden vil derfor saksøke banken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fortsatt risikerer nærmere 15 norske forretningsmenn lange straffer i Brasil, etter at de for fire år siden ble anklaget for internasjonal organisert kriminalitet og hvitvasking av flere hundre millioner kroner.

De norske forretningsmennene ble arrestert og anklaget våren 2007. Et viktig bevis som etterforskerne og påtalemyndigheten i Brasil lenge la stor vekt på, var at forretningsmannen Trygve Kristiansen hadde fått overført penger fra B-gjengen i Norge via Portugal.

Beviset var et dokument fra Banco Bradesco. I dette dokumentet — som myndighetene i Brasil først sendte til Økokrim, og som Økokrim deretter bygget inn i sine økonomirapporter om nordmennene og sendte tilbake til påtalemyndigheten i Brasil — blir det hevdet at den kriminelle innvandrergruppa B-gjengen hadde overført penger fra Portugal til Trygve Kristiansen.

- En feil
Først nå — etter snart fire år — vedgår Banco Bradesco i Natal at dokumentet er forfalsket.

To ansatte i banken er avhørt av agenter fra Policia Federal. I avhørene — som Dagbladet har kopier av — vedgår
de to ansatte at «det har skjedd en feil i banken».

De forklarer det falske dokumentet med at «noen i banken» kan ha benyttet seg av en tidligere kontrakt som modell for overføringen. Navnet Rasool skal angivelig ha kommet med fordi det på den tidligere kontrakten var skrevet til Hotel Pousada dos Girassois.

Girassois skal ifølge banken på en uforklarlig måte ha blitt oppfattet som Rasool. Overføringen er dokumentert overført fra en bank i Norge til Brasil.

Dokumentet fra Banco Bradesco — som angivelig skulle dokumentere at de norske forretningsmennene hadde investert kriminelle penger i Brasil — ble seinere brukt av Økokrim.

- Bevisst forfalskning
Trygve Kristiansen er sikker på at dokumentet ble laget bevisst.

- Det har jeg grunn til å tro, etter å ha vært i kontakt med Sentralbanken i Brasil, sier Kristiansen.

Økokrimsjef Trond Schea har forklart det han karakteriserer som en feil slik:

«Informasjonen vi sendte til Brasil var feil på ett konkret punkt. Feilen skyltes en feilskrift på et bankbilag, som vi fikk inn fra Brasil. Vi rettet opp feilen da vi oppdaget den».

Advokat John Christian Elden, som representerer forretningsmannen Trygve Kristiansen, uttrykker seg slik:

- Det er utrolig at Økokrim gikk god for dette uten å undersøke påstandene nærmere. Det er uheldig at en anklaget person selv må bruke ressurser på å bevise sin uskyld.

Advokat John Christian Elden jobber nå med et søksmål mot Banco Bradesco.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer