Politibilen pløyer rett inn i menneskemengdene

Dramatiske scener fra Tahrir-plassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En YouTube-video viser dramatiske scener fra Tahrir-plassen. Videoen viser en politibil kommer i full fart kjørenede rett inn i en folkmengde, og meier ned flere personer.

Tallet på døde begynte å stige torsdag kveld da det ble skutt med skarpt mot demonstranter på plassen. Minst ti personer er drept og over 800 såret. Al Jazeera melder imidlertid om at 13 personer har blitt drept siden onsdag.

- Banket i hjel Nyhetsbyrået AFP melder at en utenlandsk person i dag ble banket til døde på Tahrirplassen, og siterer medisinsk personell og vitner. Det er imidlertid ikke oppgitt verken kjønn eller nasjonalitet, eller om vedkommende er journalist eller demonstrant.  

Tidligere denne uka anslo FN at 300 har mistet livet i opptøyene i forrige uke, men tallene er ikke bekreftet.

SAMMENSTØT:  Demonstranter i sammenstøt med politiet. Minst 100 medlemmer av det muslimske brorskap har blitt pågrepet av politiet torsdag. Foto: AP Photo/SCANPIX
SAMMENSTØT: Demonstranter i sammenstøt med politiet. Minst 100 medlemmer av det muslimske brorskap har blitt pågrepet av politiet torsdag. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Journalister har nå blitt et mål for mobben, for å hindre dem fra å rapportere. De blir også beskyldt for å være spioner, ifølge CNN. En svensk journalist ble i dag tatt til fange av det man mistenker å være egyptisk militære.

- Løslat dem Menneskerettighetsaktivister har også blitt angrepet målrettet av militære. Et møte med egyptiske aktivister ble stormet, og minst fem personer ble arrestert, blant dem en fra Amnesty International i London, og en annen fra Human Rights Watch i New York.

- Vi ber om en umiddelbar og trygg løslatelse våre kolleger og andre som overvåker menneskrettighetssituasjonen i Egypt i denne kritiske tiden, uten frykt for trakassering eller pågripelse, sier generalsekretær Salil Shatty i Amnesty International til nyhetsbyrået AP.

Tahrir-plassen har vært demonstrantenes hovedbase i den egyptiske hovedstaden. Onsdag ble flere hundre mennesker skadd, og minst fem drept.

En skadd demonstrant får medisinsk behandlig i en moské ved Tahrir-plassen i Kairo. Foto: Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED/Scanpix
En skadd demonstrant får medisinsk behandlig i en moské ved Tahrir-plassen i Kairo. Foto: Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED/Scanpix Vis mer

Tilhengere av Mubarak har også stormet flere hoteller i Kairo. Et stort kjøpesenter i en forstad til Kairo skal også stå i brann.

SKUTT:   En person ble skutt under opptøyene i dag og bæres bort. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
SKUTT: En person ble skutt under opptøyene i dag og bæres bort. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer