<strong>- DISTRIKTENE FÅR PENGEN SINE:</strong>  Politidirektør Odd R. Humlegård avviser at politidistrikt får mindre penger. - Men det er ingen tvil om at politiet har et etterslep på drifts- og investeringsbudsjettene, sier politidirektøren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- DISTRIKTENE FÅR PENGEN SINE: Politidirektør Odd R. Humlegård avviser at politidistrikt får mindre penger. - Men det er ingen tvil om at politiet har et etterslep på drifts- og investeringsbudsjettene, sier politidirektøren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Politidirektør Humlegård: - Politiet er i spagat

Justisminister Anders Anundsen har gitt politiet mer penger enn noen gang. Likevel klager politimestrene. Politidirektør Humlegård mener det ikke er sutring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har ansatte og ledere i politiet stått fram på rekke og rad, og fortalt om mangel på ressurser. Da det ble en blåblå-regjering i fjor høst var forventningene store i Politi-Norge.

Justisminister Anders Anundsen har tidligere slått fast overfor Dagbladet at det aldri blitt bevilget mer penger til politiet enn nå.

- Dette er tidenes politisatsing, sa Anundsen.

Ikke frie midler - Vi har fått mer penger, medgir politidirektør Odd Reidar Humlegård. Samtidig avviser han at politiet sutrer.

- Hvorfor klager politiet da?

- Forskjellen er at tidligere kunne politimesterne bruke vakanser, for å frigjøre midler til investeringer. Det får de ikke lov til å gjøre lengre. Midlene til ansatte er øremerket. Det er vi i politiet enig om er bra. Men det vi hadde trengt er flere frie midler til investeringer og drift. I dag er virkeligheten at politiet bruker 85 prosent av midlene på lønn og husleie. 76 prosent går til lønn, sier Humlegård til Dagbladet.

- Er det riktig at politidistriktene får mindre penger nå enn i fjor?

- Norsk politi får mer penger i år enn tidligere. Vi prioriterer politikraft. Vi får fullfinansiert de nye stillingene fra departementet. Flere distrikt sliter med at de ikke kan gjøre som tidligere år, og bruke lønnsvakanser til å frigjøre midler til drift og investeringer. Vi er svært fornøyd med bemanningsøkningen som gir økt politikraft, men vi kan ikke lenger bruke lønnsmidler til styrke drift og investering.

- Lønn er lønn - Betyr det at politidistriktene har fått mindre penger i år?

- Nei, de har ikke fått mindre penger, men midlene er bundet til stillinger. Det er ikke lenger anledning til å bruke vakanser for å frigjøre penger. Lønnsmidler skal brukes til lønn. Sånn sett kan det ha blitt mindre penger til frie driftsmidler, sier Humlegård.

Politidirektøren beskriver politiets situasjon i dag som å stå i spagat.

- Vi står i en slags spagat. Politiet vokser mer enn noen gang. Og det er kjempebra. Men når politidistriktene mangler midler til investeringer og drift, betyr det samtidig at vi står i spagat, sier Humlegård.

- Trenger mer penger Politidirektøren mener at forholdsvis små midler til investeringer i politiet vil hjelpe.

Fakta:

* Av en total bevilgning på om lag 13.5 mrd kroner, går om lag 3 prosent til viktige nasjonale utviklingstiltak.

* Dette representerer rundt 400 millioner kroner. De øvrige 97 prosentene fordeles til politidistrikter og særorganer.

*Av de 400 millioner kronene er om lag halvparten øremerket til to store programmer. Her er det politisk bestemt hva politidirektoratet skal bruke midlene på.

* Det ene handler om informasjonssikkerhet og innføringen av ny politiregisterlov (SPOR).


* Det andre handler om grense- og identitetsområdet, og innebefatter blant annet ny passproduksjon.

* De resterende 200 millionene går til et knippe prioriterte strategiske utviklingsprosjekter som vil komme hele etaten til gode. Dette representerer 1,5 prosent av den totale budsjettrammen.

* Av disse går 65 millioner til Merverdi-programmet, og 75 millioner går til Argus (kommunikasjonskontroll).

* 60 millioner er fordelt på 15 andre strategiske satsninger for norsk politi, samt på styrking og omorganisering av Politidirektoratet.

- Jeg kan ikke gi noen konkret sum. Men det er ingen tvil om at vi har et etterslep på investeringssiden. Men det er ikke slik at vi bare trenger nye friske penger. Vi må organisere oss annerledes for å bruke de ressursene vi har mer effektivt enn i dag.

- Så det er ikke slik at Politidirektoratet bruker pengene som egentlig var ment for investeringer og drift i politidistriktene?

- Vi sitter ikke her i Politidirektoratet og snauser penger. Vi er godt i gang med prosjekter som kommer hele politiet til gode.
Både Gjørv-kommisjonen og Politianalysen var kritiske til at Politidirektoratet ikke var robust nok. Direktoratet må styrkes og omorganiseres. Det koster noe mer enn før. Det viktigste for politiet nå er økt bemanning og mer synlig politi. Dessuten er det behov for en omorganisering av politiet og et helt nødvendig IKT-løft, sier Humlegård.

- Er det korrekt at du har kuttet budsjettet til politiets endringsprogram fra 25 millioner i fjor til fem millioner i år?

- Hittil i år har endringsprogrammet fått 5,3 millioner kroner. Vi kommer til å bruke rundt 30 millioner på å følge opp Endringsprogrammet i år. Endringsprogrammet skal være en motor for politiet når det gjelder å følge opp Gjørv-kommisjonens anbefalinger, og leve så lenge det fører til merverdi for politiet. Jeg har ikke kuttet bevilgningene, sier Humlegård.

- Maks ti politidistrikt - I dag er det 27 politidistrikt og noen få særorgan i Norge. Hvor mange trenger politiet?

- Det bestemmer politikerne. Men jeg er tydelig på at vi kan ha opp til 10 politidistrikt, det vil være veldig bra. Det ellevte og det tolvte politidistriktet vil bli for små. Det er ikke slik at det blir bedre politi og mer synlig politi jo flere politidistrikt vi får, sier politidirektør Humlegård.

<strong>- SPAGAT :</strong> - Vi står i en slags spagat. Politiet vokser mer enn noen gang. Men når politidistriktene mangler midler til investeringer og drift, betyr det samtidig at vi står i spagat, sier Odd R. Humlegård. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- SPAGAT : - Vi står i en slags spagat. Politiet vokser mer enn noen gang. Men når politidistriktene mangler midler til investeringer og drift, betyr det samtidig at vi står i spagat, sier Odd R. Humlegård. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer