- DET ER IKKE SANT: Politidirektær Odd Reidar Humlegård tilbakebeviser historien til politimester Torbjørn Aas. Han sier det ikke er sant at politimesteren ble fortalt å ikke møte til høring om 22. juli.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- DET ER IKKE SANT: Politidirektær Odd Reidar Humlegård tilbakebeviser historien til politimester Torbjørn Aas. Han sier det ikke er sant at politimesteren ble fortalt å ikke møte til høring om 22. juli. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Politidirektør Humlegård tilbakeviser at politimester ble fortalt å ikke møte til kontrollhøring

Tilbakeviser historien til politimester Torbjørn Aas fra det forberedende møtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka kom det fram at politidirektør Odd Reidar Humlegård hadde forsøkt å få politimester i Vest-Finnmark Torbjørn Aas til ikke å vitne for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i november 2012.

I tillegg skal han ha fått beskjed om å si «ingen kommentar» på alle spørsmål i forbindelse med 22. juli-høringa.

Det var ABC-nyheter som avslørte dette, ettersom de siterte et kapittel i boka «Politiledelse» skrevet av Aas, som slippes først i august.

- Merkelig og ubehagelig Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener det er uhørt at Aas' skal ha fått denne beskjeden fra Humlegård.

Politidirektøren sier til Dagbladet at det ikke er sant at Aas ble fortalt i et forberedende møte å ikke stille til høring. Han tilbakeviser også at Aas ble fortalt å svare «ingen kommentar» på alle spørsmål.

Ifølge nettsida skriver Aas dette i boka:

 «Da jeg varslet POD om at jeg var innkalt til høringen, ble jeg fra lederhold kraftig utfordret på om jeg virkelig hadde tenkt å takke ja til å forklare meg overfor komiteen. Dette opplevde jeg som både merkelig og ubehagelig, ut fra min grunnholdning om at jeg som politimester og embetsmann selvfølgelig ville takke ja og stille opp på invitasjon fra landets øverste folkevalgte organ, til kontrollhøring i den alvorligste saken i norsk etterkrigshistorie. Jeg ble i klartekst fortalt at det var andre enn meg som hadde noe å tilføre saken, og som burde ha blitt innkalt i stedet. Dersom jeg til tross for dette skulle velge å stille opp, ble jeg gjentatte ganger oppfordret til å besvare alle spørsmål fra komiteen med at jeg ikke hadde noen kommentar.»

- Ikke nok med at politimesteren ble bedt om ikke å vitne, han ble bedt om å svare at han ikke hadde noen kommentarer til spørsmålene som ble stilt, tordner Per Olaf Lundteigen overfor Dagbladet, som også sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han mener Humlegård mangler dømmekraft.

Tilbakeviser Aas' historie Odd Reidar Humlegård stiller seg uforstående til kritikken fra Lundteigen. Han sier også at historien til Aas ikke har hold i virkeligheten.

- Ba dere Aas om å ikke stille opp til høringa i det forberedende møtet?

- Nei, det gjorde vi ikke. Han var invitert direkte av komiteen og styrte dette selv, naturligvis, sier Humlegård til Dagbladet.

I det forberedende møtet ble det diskutert hvorfor Aas var innkalt og hva han kunne bli spurt om, ifølge Humlegård. At Aas oppfattet dette som at politiledelsen var kritiske til at han skulle stille til høring sier politidirektøren er beklagelig.

- I møtet snakka vi om å ikke kommentere det vi ikke har ansvar for og kunnskap om. Vi snakka også om å ikke gi uttrykk for tvil eller usikkerhet i høringa, sier Humlegård.

«Ingen kommentar» - Det er heller ikke slik at vi fortalte ham hva han skulle si i høringa. Vi var usikre på hvorfor han var innkalt til høringa, og derfor satte vi oss ned i et forberedende møte. Det gjorde vi i beste mening, og at han har oppfattet dette annerledes er beklagelig, sier Humlegård til Dagbladet, som har snakka med Aas om dette i ettertid, og trodde at dette var oppklart.

- At han fikk beskjed om å si «ingen kommentar» på alle spørsmål under høringa, er ikke riktig. Det har formodningen mot seg at vi skulle gi ham dette rådet. Det er ikke lurt å sitte i en time foran komiteen og svare «ingen kommentar på alle spørsmål», sier Humlegård.

- Ingen andre som satt i dette møtet kjenner seg i igjen i Torbjørn Aas' historie, sier Humlegård.

GÅR UT MOT HUMLEGÅRD: Politimester i Vestfinnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, skriver at han opplevde det som merkelig og ubehagelig å bli utfordret av ledelsen på å ikke stille til høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen om 22. juli. Foto: Ole Morten Melgård
GÅR UT MOT HUMLEGÅRD: Politimester i Vestfinnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, skriver at han opplevde det som merkelig og ubehagelig å bli utfordret av ledelsen på å ikke stille til høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen om 22. juli. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer