VIL TA GREP: Politidirektør Øystein Mæland (t.h.), som her orienterer om terrorsaken med  politimester Anstein Gjengedal i Oslo (t.v.). Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
VIL TA GREP: Politidirektør Øystein Mæland (t.h.), som her orienterer om terrorsaken med politimester Anstein Gjengedal i Oslo (t.v.). Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .Vis mer

Politidirektør vil ha strengere våpenregler

Et av våpnene Anders Behring Breivik skriver at han brukte i terrorangrepet på Utøya, er lovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den terrorsiktede skriver selv at han har bestilt en halvautomatisk rifle, av typen Ruger Mini-14, i «manifestet» sitt. Denne er lovlig å eie om en tar jegerprøven, og får kjøpsgodkjennelse fra politiet, skriver NRK.

- Med utgangspunkt i det skadepotensialet denne våpentypen har, ønsker vi en innstramning i forhold til denne våpentypen for sivile, sier politidirektør Øystein Mæland.

I desember skal et våpenutvalg, opprettet av Justisdepartementet i fjor, komme med sin innstilling til ny våpenlov. Det kan føre til en strengere våpenlovgivning. I dette utvalget er også politidirektoratet representert.

69 mennesker ble skutt og drept på Utøya 22. juli.

- Det er nærliggende å tenke at skadeomfanget ble så stort nettopp fordi han benyttet et halvautomatisk våpen, sier Mæland.

(NTB)