Politidirektoratet: - Tror på løsning

- Vi håper og tror på en løsning ganske snart, sier assisterende politidirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no skriver i dag at få personer blir transportert ut av landet med politifølge. Smedsrud mener at situasjonen er svartmalt.

- I januar ble 418 personer sendt ut av landet med politifølge, sier han.

I samme periode har imidlertid antallet asylsøkere til Norge økt dramatisk: Rundt 1500 personer søkte asyl.

Stor belastning på den enkelte

Et stadig større antall asylsøkere betyr et stadig større antall avslag på søknader - og et økende antall lange og arbeidskrevende transporter for de ansatte ved Oslo Politidistrikt.

De ansatte ved Utlendingsseksjonen har siden i høst så langt som mulig bare ledsaget utviste personer til Stockholm og København i arbeidstiden. De ansatte får ikke betalt fra det øyeblikket de overlater den utviste i hjemlandets varetekt. Hjemreisen fra noen av landene kan i verste fall ta flere døgn. Denne tiden går av betjentenes egen fritid, og dét sier de ansatte ved Utlendingsseksjonen nei til.

- Vi har en avtale som ble inngått i 1999. Vi er bundet av den og har ikke myndighet eller hjemmel til å gå utover denne avtalen. At politiet ikke er fornøyd med avtalen, er helt korrekt, sier Smedsrud.

Den siste uka har politiet «prioritert andre oppgaver» enn å ledsage utviste, også i arbeidstiden. Det betyr at stadig færre blir uttransportert av landet.

- Vi må forholde oss til tariffavtalen, men jeg forstår at de ansatte føler at dette har blitt en kraftig belastning, sier den assisterende politidirektøren.

Optimistisk

Politidirektoratet samarbeider nå med Justisdepartementet, Politiets Fellesforbund og Oslo Politikammer for å finne en løsning konflikten.

- Vi vurderer tiltak for å få flere til å reise ut frivillig, sier han. De som reiser frivillig, trenger ikke politieskorte på flyet.

Smedsrud vurderer også andre løsninger:

- Vi må se på andre måter å fordele belastningen med transportene slik at den ikke blir så stor. Kanskje vi klarer å finne frem til ordninger med politiet, sier han optimistisk:

- Vi håper og tror på en løsning ganske snart.