UBEVÆPNED: Politidirektoratet mener at politiet i hovedsak bør være ubevæpnet. Her er politidirektør Odd Reidar Humlegård ved en annen anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UBEVÆPNED: Politidirektoratet mener at politiet i hovedsak bør være ubevæpnet. Her er politidirektør Odd Reidar Humlegård ved en annen anledning. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Politidirektoratet: Politiet bør i hovedsak være ubevæpnet

Politidirektoratet støtter Bevæpningsutvalget i at Norge også framover skal ha ubevæpnet politi som hovedmodell, men anbefaler mer bevæpning enn dagens regelverk tillater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politidirektoratet (POD) mener politiet fortsatt i hovedsak bør være ubevæpnet.

POD har i dag sendt sin høringsuttalelse om bevæpning til Justisdepartementet, hvor de anbefaler en delt løsning.

- Vi har en meget grundig prosess bak oss. Seks politidistrikter og ett særorgan ønsker å videreføre dagens ordning med et ubevæpnet politi. Tre politidistrikter anbefaler at politiet bærer uladd våpen, mens tre politidistrikter og ett særorgan tar til orde for generell bevæpning av politiet. I tillegg har vi fått en rekke forslag til mellomløsninger og tydelige signaler om behov for større fleksibilitet. Dette har vi lyttet til, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Direktoratet støtter samtidig innspillene om å åpne opp for bevæpning i noe større grad enn etter dagens regelverk og anbefaler «områdebevæpning», som gir en lavere terskel for oppdragsbevæpning, opplyste politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse torsdag, skriver NTB.

- Oslo politidistrikt er et eksempel der vi mener politimesteren kan ha behov for å heve grunnberedskapen for noen patruljer i noen områder der det er mange mennesker samlet og politiet ikke har tilgang til våpen i kjøretøyet, sier Humlegård i pressemeldingen.

Politidirektøren nevner blant annet Oslo sentralstasjon og Oslo lufthavn som «utsatte områder» hvor politiet bør bære våpen, skriver NTB.

I mars leverte Bevæpningsutvalget sin innstilling, og konkluderte med at norsk politi fortsatt bør være ubevæpnet. POD støtter forslaget, men åpner for bevæpning i noe større grad.

I PST sitt høringssvar som ble levert tidligere i november kommer det fram at PST ønsker å bevæpne politiet.

Saken oppdateres.