Politidirektoratet: Politiet bør i hovedsak være ubevæpnet

Politidirektoratet støtter Bevæpningsutvalget i at Norge også framover skal ha ubevæpnet politi som hovedmodell, men anbefaler mer bevæpning enn dagens regelverk tillater.

UBEVÆPNED: Politidirektoratet mener at politiet i hovedsak bør være ubevæpnet. Her er politidirektør Odd Reidar Humlegård ved en annen anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UBEVÆPNED: Politidirektoratet mener at politiet i hovedsak bør være ubevæpnet. Her er politidirektør Odd Reidar Humlegård ved en annen anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politidirektoratet (POD) mener politiet fortsatt i hovedsak bør være ubevæpnet.

POD har i dag sendt sin høringsuttalelse om bevæpning til Justisdepartementet, hvor de anbefaler en delt løsning.

- Vi har en meget grundig prosess bak oss. Seks politidistrikter og ett særorgan ønsker å videreføre dagens ordning med et ubevæpnet politi. Tre politidistrikter anbefaler at politiet bærer uladd våpen, mens tre politidistrikter og ett særorgan tar til orde for generell bevæpning av politiet. I tillegg har vi fått en rekke forslag til mellomløsninger og tydelige signaler om behov for større fleksibilitet. Dette har vi lyttet til, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Direktoratet støtter samtidig innspillene om å åpne opp for bevæpning i noe større grad enn etter dagens regelverk og anbefaler «områdebevæpning», som gir en lavere terskel for oppdragsbevæpning, opplyste politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse torsdag, skriver NTB.

- Oslo politidistrikt er et eksempel der vi mener politimesteren kan ha behov for å heve grunnberedskapen for noen patruljer i noen områder der det er mange mennesker samlet og politiet ikke har tilgang til våpen i kjøretøyet, sier Humlegård i pressemeldingen.

Politidirektøren nevner blant annet Oslo sentralstasjon og Oslo lufthavn som «utsatte områder» hvor politiet bør bære våpen, skriver NTB.

I mars leverte Bevæpningsutvalget sin innstilling, og konkluderte med at norsk politi fortsatt bør være ubevæpnet. POD støtter forslaget, men åpner for bevæpning i noe større grad.

I PST sitt høringssvar som ble levert tidligere i november kommer det fram at PST ønsker å bevæpne politiet.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer