POLITIDIREKTØR:  Odd Reidar Humlegård
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
POLITIDIREKTØR:  Odd Reidar Humlegård Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Politidirektøren: - Politiet får 17,2 milliarder kroner

Til blant annet bemanningsvekst, IKT og nærpolitireformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet). I regjeringens statsbudsjett for 2017 foreslås det at politiet skal få tildelt 17,2 milliarder kroner. Det framkommer i en pressemelding på politiets nettsider.

Bemanningsvekst, sikring av IKT-infrastruktur, arbeid med nærpolitireformen og digitalisering av straffesakskjeden er blant områdene som får ekstra bevilgninger i det foreslåtte budsjettet.

- Etterslep

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å øke bevilgningen av frie midler til politiet med om lag 300 millioner kroner.

- Dette er en viktig satsning som vil bidra godt med å ta inn det etterslepet som etaten har, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Med denne ekstrabevilgningen legges det til rette for å bidra til å redusere etterslep og ubalanser i etaten både når det gjelder politibemanning og midler til driften, ifølge politidirektøren

- Dette er viktig for at vi skal kunne levere gode publikumstjenester i parallell med gjennomføring av nærpolitireformen, sier Humlegård.

Regjeringen foreslår å bevilge 166 millioner kroner til 350 nye stillinger i 2017. Disse skal besettes fra sommeren av og er primært rettet mot nyutdannede fra Politihøgskolen.

- Det er nødvendig at vi fortsatt prioriterer å styrke politiet med nye medarbeidere, slik at vi ikke bare opprettholder, men også øker kvaliteten innenfor noen av våre prioriterte områder, sier Humlegård.

Arbeid med nærpolitireformen

Det er videre foreslått å bruke 160 millioner kroner til gjennomføringen av nærpolitireformen. 20 av disse millionene er nye midler som i all hovedsak skal gå til arbeidet med opprettelse av det nye lønn- og regnskapssenteret.

- Det er positivt at vi får ressurser til arbeidet med nærpolitireformen. Vi er inne i en viktig periode for etaten, og det er viktig at vi får midler til nødvendige investeringer for å sikre at gjennomføringen blir vellykket, sier Humlegård.

IKT-situasjonen

Totalt foreslås det at politiet skal bruke 140 millioner kroner på IKT og IKT-modernisering neste år. Av disse er 40 millioner nye midler. De skal brukes på å sikre IKT-infrastruktur i politiet.

- Vi ser at IKT-situasjonen utfordrer oss fremdeles, og det er fortsatt avgjørende at politiet får friske midler til IKT-investeringer. Tildelingen som foreslås er derfor viktig og nødvendig, sier Humlegård.

I sommer omtalte politidirektøren IKT-situasjonen i politiet som prekær - og sa til Dagbladet at dette var hans største bekymring.

- Dersom det skjer en krise; terror, ulykke, naturkatastrofe, er vi helt teknologiavhengig for å styre denne butikken fra operasjonssentralene og ut mot mannskapene. Et sammenfall av datasystemene med en slik hendelse er min aller største bekymring, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård.