KLAR TALE: Politidirektør Odd Jeidar Humlegård mener ti politidistrikt er maksimum i framtida. Dette foreslår han i en rapport direktoratet hans skal levere Justisdepartementet i løpet av noen dager. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KLAR TALE: Politidirektør Odd Jeidar Humlegård mener ti politidistrikt er maksimum i framtida. Dette foreslår han i en rapport direktoratet hans skal levere Justisdepartementet i løpet av noen dager. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Politidirektøren svarer regjeringen: - Vi har full støtte for ti politidistrikt

Humlegård frykter mange politidistrikt vil lage «spinkelt politi».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektør Odd Reidar Humlegård står hardt på å kutte kraftig i antallet politidistrikt, til tross for at statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp) i dag varslet at regjeringen vil legge seg på en mer moderat linje enn hans eget forslag.

- Politiet blir ikke bedre av å ha flere distrikter. Vi kommer til å være veldig tydelige på dette, sier Humlegård til Dagbladet.

Humlegård har fulgt Politianalysens forslag om å kutte fra 27 til seks politidistrikt. Røsjorde sa i dag at regjeringen vil foreslå ti til 19 politidistrikter, som betyr at deler av Humlegårds planer om store endringer i politiet kan velte.

Ti distrikter Humlegård varsler at Politidirektoratet i løpet av et par dager vil gi Justisdepartementet et innspill der det utredes et alternativ med maksimum ti politidistrikter.

- En økning fra seks til ti politidistrikter vil riktig nok kompensere for store avstander i Norge og gi en fordel med et mindre geografisk operasjonsområde, sier Humlegård.

Debatten om endringer i politiet har rast hele høsten. På den ene siden frykter lokalsamfunn en svekkelse av politiets tilstedeværelse, mens andre på viktigheten av at politiet får samlet etterforskningskompetanse og operative krefter for å håndtere stadig mer mobile kriminelle.

- Vi har full støtte - Forslaget om ti politidistrikter vi vil ha full støtte fra et absolutt flertall av politimestrene. Vi må bygge et bærekraftig politi og da må vi ikke ha for spinkle politidistrikt, sier politidirektøren.

Han frykter en ytterligere økning i antallet politidistrikter vil svekke politiet, framfor å løse dagens utfordringer.

- Med flere enn ti politidistrikter blir distriktene for små i et 10-20 års perspektiv.

Vestlandet spares Utvalget bak politianalysen foreslo også at Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen til landets største politidistrikt med ansvaret for 1,2 millioner innbyggere. Men dette skjer trolig ikke.

- Det er lite sannsynlig at vi slår sammen Bergen og Stavanger i ett stort distrikt. Det er bare å ta fram Norges-kartet. Da tror jeg svaret gir seg selv, sier Røsjorde ifølge NTB.