Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsling

- Politidirektøren undergraver

Politidirektør Odd Reidar Humlegård anklages for å bortforklare at politiet i Bergen ikke etterforsker grove narkotikaforbrytelser.

- UNDERGRAVER: - Politidirektør Odd Reidar Humlegård undergraver varslingsinstituttet, sier Kjetil Rekdal.  Foto: Gunnar Hultgreen
- UNDERGRAVER: - Politidirektør Odd Reidar Humlegård undergraver varslingsinstituttet, sier Kjetil Rekdal.  Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Kjetil Rekdal, Politiets Fellesforbunds topptillitsmann i Vest politidistrikt, roser etterforskerne som har avslørt den store pedofil-ringen.

- De har gjort en enestående jobb, og utført nybrottsarbeid, sier Rekdal.

Samtidig refser han politidirektør Odd Reidar Humlegård. Han mener politidirektøren setter pedofil-avsløringen opp mot varslingen om grove lovbrudd, som i flere år skal ha vært praksis hos politiet i Bergen.

Ingen etterforskning

For vel en uke siden ble det gjennom VG kjent at politiet i Bergen i flere år har unnlatt å etterforske alvorlige narkotikaforbrytelser.

- Politidirektør Odd Reidar Humlegård setter to saker opp mot hverandre. Han forklarer at narkotikasaker ikke blir etterforsket, fordi det blir brukt ressurser på å etterforske overgrep mot barn.

Kjetil Rekdal er ikke imponert over Humlegård, som setter narkotikasaker opp mot overgrep mot barn, når politiledelsen skal forklare hvorfor grove narkotikasaker ikke blir prioritert i Bergen.

- Det er på sin plass å spørre om Humlegård har glemt Monika-saken, en av de tidligere varsler-sakene i Hordaland. Monika-saken var et varsel om overgrep mot barn, det verste overgrep som kan begås - nemlig drap, sier Rekdal.

-Helsefarlig å varsle

Politioverbetjent Robin Schaefer varslet etter at politiledelsen henla saken som selvmord, og på egenhånd avdekket Schaefer at åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept.

Etter Monika-saken anbefalte Rekdal og Politiets Fellesforbund ansatte i politiet om ikke å varsle.

- HELSEFARLIG: - I politiet er det helsefarlig og ødeleggende å varsle, sier Kjetil Rekdal. Foto: Gunnar Hultgreen
- HELSEFARLIG: - I politiet er det helsefarlig og ødeleggende å varsle, sier Kjetil Rekdal. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

- I politiet er det helsefarlig og ødeleggende å varsle, sier Rekdal.

- Ingen reagerte

Allerede 20. april i år varslet en erfaren og anerkjent politimann i Bergen om at grove narkotikasaker ikke ble etterforsket. På forsommeren ble justisministeren, riksadvokaten og politidirektøren direkte varslet av varsleren. En egen varslingsgruppe ble opprettet i politidistriktet og laget en anbefaling til politimesteren.

- Først etter at det ble en mediesak, ble det reagert. Da hadde justisministeren, Riksadvokaten og politidirektøren kjent saken i flere måneder, sier Kjetil Rekdal.

- Riksadvokaten og politidirektøren har som andre en plikt til å iverksette etterforskning, dersom embetene blir gjort oppmerksom på straffbare forhold, slik varsleren i Hordaland har gjort, sier Rekdal.

Prioriteringer

- Spesialenheten er underlagt Riksadvokaten, de har visst om varselet, uten å ha oversendt saken til Spesialenheten, sier Rekdal.

Rekdal oppfatter dagens praksis innenfor narkotikafeltet som systematisk undergraving av politiets legitimitet og ødeleggende for etatens tillit i befolkningen. En politiinnsats for å hindre kriminelle nettverk i å bygge seg opp må foregå med kontinuitet og tilstedeværelse, mener han.

- Da varselet ble inngitt var det kun i ubetydelig grad avgitt ressurser fra organisert krim. Ingen publikumshenvendelser som kunne antas å omhandle grove narkotikaforbrytelser skulle responderes på, sier Rekdal.

- Undergraver

Lederen for Politiets Fellesforbund i Vest politidistrikt har forståelse for at det må prioriteres og at kapasiteten i politiet er sprengt.

- Jeg har ikke forståelse for at det gjøres handlinger i politiet som er lovstridig. Verre blir det når varsleren blir angrepet. Da har ikke politidirektør Odd Reidar Humlegård forstått hva varsling er.

- REAGERTE IKKE:  - Først etter at det ble en mediesak ble det reagert. Da hadde Odd Reidar Humlegård kjent saken i flere måneder, sier Kjetil Rekdal.   Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- REAGERTE IKKE:  - Først etter at det ble en mediesak ble det reagert. Da hadde Odd Reidar Humlegård kjent saken i flere måneder, sier Kjetil Rekdal.   Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi forventer av ledelsen at de reagerer når det kommer et varsel. De har en plikt til å undersøke om det er kritikkverdige forhold, brudd på etiske regler eller direkte lovbrudd. Det må gjøres på en troverdig og tillitsfull måte av personer som ikke tidligere er eller har vært ansvarlig for å ha gitt de føringer som har ført til varselet.

- Det Humlegård gjør, er en klar melding til alle varslere, og han undergraver varslingsinstituttet, sier Kjetil Rekdal.

- Fundamentalt feil

- NOE ER GALT: Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Gunnar Hultgreen
- NOE ER GALT: Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Kjetil Rekdal får støtte av forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.

- Hvis en etterforskning med 25 etterforskere skal lamme vårt nest største politidistrikt – Vest – er noe fundamentalt feil, sier Bolstad.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård påpeker at Vest politidistrikt, gjennom det siste året, har brukt betydelig ressurser på å etterforske en av Norges største overgrepssaker mot barn.

- Ikke min mening

- Denne saken forklarer selvsagt ikke hvorfor Vest har nedprioritert narkotikakriminalitet i perioden 2013-2015. Den er likevel et eksempel på en stor sak innenfor et av de høyest prioriterte områdene nasjonalt, som politidistriktet har prioritert foran andre viktige saker i 2016, sier Humlegård.

- Det har ikke vært min mening å sette to prioriterte områder opp mot hverandre, sier Humlegård.

Politidirektoratets habilitet vurderes nå av lovavdelingen i Justisdepartementet. etter at varslernes advokat stilte spørsmål om habilitet.

- Både politimester Kaare Songstad og jeg har ved flere anledninger snakket om at distriktet i 2016 har prioritert å jobbe med saker knyttet til overgrep mot barn, og at bakgrunnen for denne særskilte prioriteringen i Vest politidistrikt etter hvert ville bli kjent. Da deler av saken ble kjent i media i helga, var det naturlig at Vest politidistrikt valgte å gå ut offentlig med saken, slik de likevel hadde planlagt, sier Humlegård.

Han viser til at aksjonene i forrige uke var godt planlagt og ble gjennomført uavhengig av medieoppslagene sist fredag.

- Etterforskningen av sakene har ikke tatt noen skade av medieoppslagene på fredag.

- Politidirektoratet jobber for at det skal være et godt ytringsklima som gjør det lett å si fra om kritikkverdige forhold. Målet må være at det ikke er behov for å varsle, fordi den enkelte blir hørt for eksempel når uheldige hendelser skjer og gale beslutninger avdekkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!