Politidirektørens kvinneproblem: Bare en av fire ledere i Pod er kvinner

- Vi er klar over at det kan være barrierer.

TRENGER FLERE KVINNELIGE LEDERE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRENGER FLERE KVINNELIGE LEDERE: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som Dagbladet kunne fortelle i forrige uke står det dårlig til med kjønnsbalansen blant norske politiledere.

Situasjonen er ikke noe i bedre i Politidirektoratet (Pod). Direktoratet opplyser selv til Dagbladet at bare 26 prosent av lederne (7 av totalt 27) er kvinner.

- Lett å glemme Nasim Karim, leder i likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund, mener politireformen nå gir Pod en ypperlig mulighet til å skape bedre kjønnsbalanse på ledernivå.

- Jeg tror ikke det er et resultat av bevisst diskriminering, men det er lett å glemme det når det velges nye ledere. Derfor er dette noe toppledelsen må være bevisst på når de velger nye ledere, og at de bør velge en kvinne hvis de har to like gode kandidater til en jobb, slik at balansen blir bedre, sier Karim.

- Pod må gå foran og være et godt eksempel. Ledere i Pod er rollemodeller for potensielle politiledere, sier Karim.

- Trenger mer mangfold HR-direktør Karin Aslaksen er en av to kvinnelige avdelingsdirektører i Pod.  Hun sier de trenger mer mangfold blant lederne både i etaten generelt og i Pod for å skape et enda bedre politi.

- Vi er klar over at det kan være barrierer som gjør det mer krevende for kvinner enn menn å bli ledere i politiet. Derfor må vi jobbe med stor bevissthet for å nå målet om 40 prosent kvinner i ledende posisjoner, sier Aslaksen.  

Pod har i dag to kvinnelige seksjonssjefer på politifagsavdelingen, mens det er én hver på avdeling for strategi og virksomhetsstyring, HR og HMS-avdelingen og IKT-avdelingen.

- Tro på økning Selv om direktoratet er langt fra å nå sitt eget mål om 40 prosent kvinnelige ledere, er situasjonen i bedring. I 2012 var det bare fire kvinnelige Pod-ledere. Aslaksen sier de jobber systematisk med å forbedre seg, og at de nå lager planer for «å utvikle gode ledertalenter gjennom mer systematisk og helhetlig utvikling av yngre medarbeidere».

- Samtidig må vi være bevisst ved rekruttering av nye ledere. Jeg har tro på at andelen kvinnelige ledere i politiet vil øke den kommende tiden. Rekrutteringen av ledere i forbindelse med politireformen vil gi oss god anledning til å motivere og etterspørre kvinnelige kandidater til både mellom- og topplederstillinger i etaten, sier Aslaksen.

Nasim Karim er sikker på at det finnes mange gode kvinnelige ledere i politiet, som kan løftes inn til roller i Pod-ledelsen.

LIKESTILLINGSLEDER: Nasim Karim, leder i likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets fellesforbund, mener politiet har muligheten til å gjøre noe med den skjeve kjønnsfordelingen blant lederne i etaten i politireformen. Foto: NINA HANSEN
LIKESTILLINGSLEDER: Nasim Karim, leder i likestillings- og mangfoldsutvalget i Politiets fellesforbund, mener politiet har muligheten til å gjøre noe med den skjeve kjønnsfordelingen blant lederne i etaten i politireformen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Det er ingen tvil om at det finnes mange gode kandidater, både i Pod, særorganene og i distriktene. Og jeg er glad for at Pod nå signaliserer at de skal ta tak i dette i politireformen og den nye organisasjonen, sier Karim. 

I den politiske ledelsen i Justisdepartementet er det for øvrig ingen kvinner: Justisministeren er mann, de tre statssekretærene er menn og den politiske rådgiveren er mann.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram