DEL AV STATISTIKKEN: Tyveribølgen skyller over hovedstaden. Politidirektørens ble selv rammet av tyveribandene forleden da hans datter ble offer for tyvene. I går presenterte han sjokktallene på en pressekonferanse.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DEL AV STATISTIKKEN: Tyveribølgen skyller over hovedstaden. Politidirektørens ble selv rammet av tyveribandene forleden da hans datter ble offer for tyvene. I går presenterte han sjokktallene på en pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Politidirektørens private lommetyvmareritt

Dattera til Odd Reidar Humlegård ble offer for krimbølgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da dattera hans ble offer lommetyvbandene i Oslo sentrum skjønte politidirektør Odd Reidar Humlegård hvor tidkrevende, kjedelig og irriterende det er å bli frarøvet eiendelene sine.

Nå er politidirektøren glad for at politi-Norge mobiliserer til krig mot lommetyvene. Bandene herjer i storbyene og hovedstaden Oslo troner også som lommetyvhovedstaden i Norge.

- Oslo er en trygg by, men det går ut over folks trygghetsfølelse når det er så mye lommetyverier, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet til Dagbladet.

Eksplosjon Antallet «grovt tyveri fra person på offentlig sted» eller lommetyverier har eksplodert i Norge. I 2012 mottok politiet 24 747 anmeldelser. 72 prosent av disse skjedde i Oslo. Det betyr at det ble anmeldt 17 818 grove tyverier fra offentlig steder i Oslo i fjor. Ifølge Oslo-politiets egne tall ble det anmeldt 17 778 lommetyver i hovedstaden i fjor.

Ut i fra Politidirektoratets tall var det 49 lommetyverier i Oslo hver dag i hele fjor.

Økningen fra 2011 til 2012 var på 21 prosent. I femårsperioden er det en økning på hele 73,9 prosent.
Og oppklaringsprosent er lav. Politidirektoratet skiver i sin årlige Strasak-rapport som ble offentliggjort i går at  «dette er saker politiet oftest har minimal informasjon». Oppklaringsprosenten for «grovt tyveri fra personer på offentlig sted» var så lavt som 1,5 prosent i fjor.

- Vinningskriminalitet er et storbyfenomen, og blir nesten ikke oppklart. Det er liten risiko og god butikk for de som har spesialisert seg på det, sier Humlegård.

Det betyr at av totalt 24 747 anmeldte forhold ble 371 oppklart.

Dattera robbet Politidirektøren har selv aldri blitt utsatt for lommetyverier, men fikk forleden erfare hvordan det er.

- Dattera mi ble forleden frastjålet sin nye mobiltelefon. Hun sier hun var på vei ned Bogstadveien i Oslo en helt normal lørdag da det skjedde. Etter et par timer forsto hun hva som måtte ha skjedd. Hun visste jo ikke hvem, når eller hvor det skjedde og hadde lite informasjon å gi til politiet. Det er veldig typisk i disse sakene. For dattera mi gikk jo da hele lørdagen med til dette. Det er veldig irriterende og kjedelig for de som blir rammet, sier Humlegård.

Han er glad for at Oslo-politiet og politimester Hans Sverre Sjøvold nå øker innsatsen mot lommetyvene i Oslo. Det skal skje etter samme modell som Etterretning- og vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon, som har hatt stor suksess i bekjempelsen av mobile vinningskriminelle som begår innbrudd i hovedstaden.

- Det er en enorm utfordring. Det handler om etterretning, analyse, om å følge personene, miljøene og nettverkene. Dette er profesjonelle kriminelle som er en del av et større nettverk, sier Humlegård.

- Tyvene veit nå at risikoen for å bli tatt for villainnbrudd er forhøyet de siste åra. Det er ikke utenkelige at flere har gått over til lommetyverier der det er mindre risiko og lavere straffer, sier politiidirektøren.

Humlegård sier et synligere politi i gatene, samt informasjon til folket også vil bidra til å få ned lommetyvtalla.