SÅ RØYKEN: Noe av det første de to første tjenestemennene så da de kom til ferjekaia ved Utvika, var røyken fra røykgranaten Breivik kastet ved resepsjonshuset på Utøya. Foto: Privat
SÅ RØYKEN: Noe av det første de to første tjenestemennene så da de kom til ferjekaia ved Utvika, var røyken fra røykgranaten Breivik kastet ved resepsjonshuset på Utøya. Foto: PrivatVis mer

Politidramaet - minutt for minutt

Dette skjedde den dramatiske timen før terroristen Anders Behring Breivik ble pågrepet fredag 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammenstillingen er basert på rapporter fra tjenestemennene som var involvert, muntlige kilder, loggene til AMK og hva som ble sagt på politisambandet mellom klokka 17.24 og 18.27 fredag 22. juli.

17.24-17.26: Første nødmelding kommer til AMK Buskerud. Operasjonsleder Lill Heidi Tinholt ved Nordre Buskerud politidistrikt er alene på jobb når politiet får melding klokka 17.25-17.26. Hun kaller inn ekstra mannskaper, og det blir raskt gitt ordre om bevæpning.

17.27: Ifølge egenrapporten til en 30 år gammel politibetjent, med bakgrunn fra Forsvaret, er det flere som bistår operasjonsleder med telefonene, mens andre varsler utrykningsenheten. 30- åringen befinner seg på piketten på politistasjonen sammen med fire andre politibetjenter. 30- åringen tar på seg verneutstyr, og bevæpner seg.

17.30: Politiets beredskapstropp, som oppholder seg i regjeringskvartalet i Oslo sentrum, begynner å kjøre mot Utøya.

Utrykning 17.33-17.51: 30-åringen, og en 30 år gammel kollega, drar fra politistasjonen på Hønefoss, ifølge egenrapporten.

«På vei ut mot stedet ba vi om varsling av beredskapstroppen i Oslo,» heter det i den ene betjentens rapport. Han ringer også opp en av ungdommene på Utøya som tidligere har ringt til operasjonssentralen.

«Grunnet mye støy på samband og fra sirenene ble det vanskelig å føre videre samtale med denne melderen, og jeg ba ham derfor fortsette å gjemme seg i påvente av at politiet kom til stedet,» heter det i rapporten, som også er gjengitt hos ABC Nyheter.

Samtidig begynner politibetjent Håkon Hval å gjøre klart politibåten. Sammen med en kollega tar han med eg båten, som står på en henger bak politihuset, i retning Utøya.

PÅGRIPELSEN: Delta og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt ankom Utøya klokka 18.25. To minutter seinere var Anders Behring Breivik pågrepet. Foto: Privat
PÅGRIPELSEN: Delta og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt ankom Utøya klokka 18.25. To minutter seinere var Anders Behring Breivik pågrepet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tenker i mitt stille sinn at Delta er på vei, og da er oppgaven å få båten på vannet så fort som mulig, for å få mannskaper til Utøya. I utgangspunktet er jeg innsatsleder og skal koordinere fra land, men vi er så få, og har ingen å avse i en slik situasjon, sier Hval til bladet Politiforum.

På veien utover diskuterer de hvor de skal sette båten på vannet. Klokka 17.33 kommer første ambulanse til området. De parkerer og befinner seg i nærheten av Utvika. Det første ambulansehelikopter tar av og setter kursen mot Utøya klokka 17.36, ifølge loggen til AMK. Eivind Rindal (23) og elleve andre ungdommer redder seg fra Utøya ved å ro båten «Reiulf» over fjorden. Men allerede før Rindal drar fra øya, ringer han politiets nødnummer.

- Klokka 17.36 hadde jeg en om lag ett minutts lang samtale med politiet. Jeg befant meg da på sørspissen av øya, og fortalte politiet om at det ble avfyrt skudd og at ungdommer hadde lagt på svøm, og at de kom til å trenge hjelp, sier Rindal til Dagbladet.

Rindal forteller at politiet svarer at de allerede hadde fått informasjon om dette, og at hjelp var på vei.

«Det kommer båter» 17.43: Innsatsleder Håvard Gåsbakk ankommer Hønefoss politistasjon. Han drar ut mot Utøya sammen med aksjonslederen, en 35 år gammel mann med bakgrunn fra politiets beredskapstropp, Delta. Det er denne aksjonslederen som etter hvert gir beskjeder til de to første politibetjentene som ankommer Utvika ved landsiden.

17.52-17.56: De to første betjentene ankommer kaia til MS Torbjørn ved Utvika. De ser mot Utøya fra E16, hvor Anders Behring Breivik blant annet har kastet en røykgranat ved resepsjonshuset på øya. De melder dette inn til operasjonssentralen. De befinner seg på E16, og svinger etter hvert ned mot kaia. Via samband får betjentene noen få beskjeder fra aksjonslederen, som da sitter i bilen. Betjentene får beskjed om å observere mot Utøya, og de skal ha fått beskjed om at det er båter på vei.

De to betjentene parkerer bilen og går mot bryggekanten hvor de en kort stund søker dekning bak en container. De befinner seg nå 675 meter fra Utøya.

«Vi kom ikke over båter på kaia som var egnet til å få oss ut på øya,» heter det i rapporten til en av betjentene.

FANT VÅPEN: I bilen til Anders Behring Breivik, som sto parkert ved ferjeleie, fant en av de to tjenestemennene ei hagle og en såkalt «Camel-back» med politimerking.  Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
FANT VÅPEN: I bilen til Anders Behring Breivik, som sto parkert ved ferjeleie, fant en av de to tjenestemennene ei hagle og en såkalt «Camel-back» med politimerking. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

Via sambandet melder betjentene om at det avfyres skudd på Utøya, noen korte serier, noen lange serier. De melder også inn at de ser båter på vannet. De får aldri direkte beskjed om at de må ta seg over til Utøya. Klokka 17.55 blir kaia ved Utvika klarert for første gang av politiet, slik at eventuelt ambulansene kan komme.

Delta på vei 17.56-18.01: Nordre Buskerud politidistrikt er på såkalt analogt samband. Politiets beredskapstropp, som er på vei mot Utøya, har tilgang til både analogt og digitalt samband. På dette tidspunktet er beredskapstroppen, som har passert Sollihøgda, inne på politiets analoge samband. Det som trolig er aksjonslederen for beredskapstroppen gir beskjed om at det som kan være gjerningsmannens bil står ved kaia. I løpet av kort tid blir det gitt flere beskjeder via sambandet. De to betjentene på kaia melder om at de ser en robåt midt i fjorden, med mange ungdommer i. I ettertid har det vist seg at dette var trebåten «Reiulf», der blant annet Eivind Rindal satt.

«Jeg ropte ut til disse at vi var fra politiet, og vinket de over til meg. Jeg fikk ingen respons fra disse, og jeg oppfattet det som om at de ikke aktivt rodde videre over til meg,» heter det i rapporten til den ene av politibetjentene.

Rindal bekrefter at de så at politiet ankom ferjeleiet på landsida.

- De hadde på seg politiuniformer som liknet gjerningsmannens, og vi torde derfor ikke ta oss i land der, sier Rindal til Dagbladet.

Via sambandet melder de to første betjentene om at de ser en rekke personer som svømmer vekk fra øya. På et tidspunkt bryter aksjonslederen fra Nordre Buskerud inn på sambandet. Han gir beskjed om at betjentene må ta imot båter med ungdommer. «Delta kommer om kort tid. Jobb med å skaffe båter til Delta», er beskjeden betjentene får.

Den ene av de 30 år gamle betjentene ser at robåten «Reiulf» er på vei mot en gård lenger sør. Betjenten drar dit og møter ungdommene.

«Flere av disse personene uttalte at de hadde sett en mann med våpen borte ved kaia, og jeg bekreftet til dem at dette hadde vært meg. Jeg er i dag usikker på om det ved denne anledningen, eller ved en annen tur bort til gården, at jeg også kom over tre motorbåter ved moloen ved vannet,» heter det i egenrapporten til den 30 år gamle betjenten.

PÅGREP BREIVIK: Innsatsleder Håvard Gåsbakk var med å pågripe Anders Behring Breivik på Utøya.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .
PÅGREP BREIVIK: Innsatsleder Håvard Gåsbakk var med å pågripe Anders Behring Breivik på Utøya. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix . Vis mer

Operasjonssentralen og aksjonsleder melder videre på sambandet at kaia, der betjentene var, var valgt som oppmøtested for politiets beredskapstropp. Betjenten melder tilbake at han ikke mener dette stedet er sikkert. Like etterpå bestemmes det at oppmøtested er Storøya, 3,64 kilometer lenger nord. Første ambulanse er framme 17.57, ifølge loggen til AMK. Først klokka 17.58 får Hovedredningssentralen melding.

Breivik ringer politiet 18.01: Anders Behring Breivik kommer gjennom på politiets nødnummer for første gang:

«Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen. Jeg er på Utøya for øyeblikket. Jeg ønsker å overgi meg», sier Breivik i den korte samtalen.

Breivik legger på og politiet forsøker å ringe ham opp igjen — uten å komme gjennom.

18.02-18.08: Politiets beredskapstropp kjører forbi ferjeleiet ved Utvika like etter klokka 18.00. De ankommer Utvika camping klokka 18.04. Her spør beredskapstroppen om «dette er Storøya?». De får  beskjed om at stedet ligger litt lenger nord. Beredskapstroppen snur og kjører videre. I samme tidsrom går det melding på sambandet at gjerningsmannen har ringt nn for å overgi seg.

«Jeg hørte imidlertid nye serier med skudd etter dette, og vi meldte også dette på sambandet,» heter det i rapporten fra en av de første betjentene på stedet.

«Slik jeg oppfattet det, ble det bare avfyrt ett våpen av gangen da jeg hørte disse seriene med skudd; jeg hørte aldri to våpen bli avfyrt samtidig på øya. Jeg har i dag vanskelig for å anslå med hva slags våpen skuddene ble avfyrt med. Jeg hørte aldri to separate våpen ble avfyrt parallelt med hverandre,» heter det videre.

I dette tidsrommet kommer også ungdommene fra båten «Reiulf» i land. Når de er om lag 200 meter fra land ringer Eivind Rindal politiet for annen gang. Han anslår selv at dette skjer mellom klokka 18.04 og 18.06.

OPERASJONSLEDER: Lill Heidi Tinholt var alene på jobb som operasjonsleder ved Nordre Buskerud politidistrikt da de første nødmeldingene fra Utøya kom inn. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
OPERASJONSLEDER: Lill Heidi Tinholt var alene på jobb som operasjonsleder ved Nordre Buskerud politidistrikt da de første nødmeldingene fra Utøya kom inn. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer

- Jeg informerte om at mange svømte og hvor de befant seg. I tillegg fortalte det jeg hadde av detaljer om gjerningspersonen og hans våpenutrustning. Jeg fortalte at jeg bare hadde sett en gjerningsperson, at han hadde skutt mot oss, at han hadde truffet båten, men at det ikke var alvorlige skader blant dem som var om bord, sier Rindal.

Han forteller at samtale nummer to med politiet varte i to og et halvt minutt.

- Det at de tok seg tid til å snakke med meg så lenge tenker jeg er et tegn på at de anså informasjonen min som nyttig, sier han.
Da Rindal noen minutter seinere går i land ved Lia gård, blir han møtt av både ambulansepersonell, hytteeiere og polititjenestemenn. Han veksler noen få ord med politiet. Den ene av de første betjentene på stedet, som nå befinner seg ved moloen ved gården, beordrer tre båter om å kjøre mot Storøya for å møte beredskapstroppen. En av båtførerne opplyser at han ikke har bensin på båten.

«Jeg var alene da jeg var på gården, og vurderte ikke å gå i den tilgjengelige båten og ta meg over til øya; min første tanke var å be denne møte Beredskapstroppen, noe jeg også beordret båtføreren til umiddelbart,» heter det i egenrapporten.

Havarerer 18.05: Tre ambulanser trekkes tilbake på grunn av skuddveksling. Samtidig er det første ambulansehelikopteret i området. Klokka 18.06 blir det slått nordisk alarm med blant annet grensekontroll.

18.08-18.25: Delta ankommer Storøya ca. klokka 18.09. Omtrent samtidig kommer innsatsleder Håvard Gåsbakk, aksjonslederen (35) og politibetjent Håkon Hval til Storøya. Ti tjenestemenn går om bord i den røde gummibåten. Hval er båtfører. Fra Storøya til Utøya er det 3,64 kilometer.

«Etter noen hundre meter fikk vi motorproblemer. Det kom samtidig båter mot oss, som vi fikk rekvirert til å frakte oss videre. Det var to hurtiggående skjærgårdsjeeper. Vi var 5 tjenestemenn i hver båt,» heter det i rapporten til innsatsleder Håkon Gåsbakk.

Da utstyr og mannskap lastes om bord i politibåten, tar den inn litt vann.

FØRTE BÅTEN: Politibetjent Håkon Hval førte gummibåten som havarerte etter et par hundre meter på vannet. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum
FØRTE BÅTEN: Politibetjent Håkon Hval førte gummibåten som havarerte etter et par hundre meter på vannet. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum Vis mer

- Jeg opplever total hjelpeløshet, maktesløshet og frustrasjon over at i utgangspunktet enkle ting som fungerer ellers, på akkurat dette tidspunktet skal streike. I hodet mitt har jeg jo forberedt meg på å være med på å aksjonere. I stedet padler kapteinen på en av de sivile båtene meg inn til land. De to sivile båtene kjører videre, mens jeg forsøker å få start på politibåten, sier båtfører Hval til Politiforum, og legger til:

- Men da dette skjer, er det jo en bedre løsning. Vi fordeler mannskapene i to båter, kjører i ordentlig planefart og holder god hastighet. Alt i alt er det en god løsning.

De to båtene som frakter politiet tilUtøya, er de samme båtene som tjenestemannen ved Utvika sender mot Storøya. Dagbladet har ikke funnet skriftlige kilder som anslår hvor mange minutter politimennene tapte på havariet, men sentrale kilder mener tidstapet kan være på rundt fem til åtte minutter.

Oddvar Hansen eier den ene sivile båten som frakter politiet til Utøya.

- Fire hoppet over i vår båt. Og de sa, bare kjør! Jeg lurte på om vi skulle ta følge med den andre båten så vi kom to båter inn til øya samtidig. Da sa den ene politimannen, bare kjør det det går inn til Utøya. Så da gjorde jeg det. Og vi kjørte på det båten gikk. De spurte oss om vi var kjent på øya. Om vi hadde noen anelse om hvor han var. Da sa dem faktisk «han». Vi svarte så godt vi kunne og fikk egentlig helt fritt spillerom på hvor vi ville sette dem i land. Jeg valgte brygga. Jeg vet ikke helt hvorfor. Men den er ganske oversiktlig, sier Hansen til TV2.

Pågripelse I samme tidsrom møtes de to første betjentene på stedet igjen ved kaia ved Utvika. Bak i bilen til Breivik, som står parkert ikke langt fra ferjeleiet, ser en av betjentene ei hagle, hjelm og en såkalt «Camel-back» med politimerking.

«Ved en anledning så vi at en eller flere personer ble beskutt på øyas sørspiss; jeg så at en person ble 'slått' over ende i vannet, samtidig med at jeg hørte skudd. Jeg så også vannsprut etter kuleanslag i vannet på stranda utenfor øya,» heter det i en av betjentenes egenrapport.

Også innsatsleder Håkon Gåsbakk ser og hører skudd.

SNUDDE: Bilene med beredskapstroppen fra Oslo kjørte først innom Utvika camping og spurte om dette var Storøya. Da de fikk avkreftet dette, snudde de og kjørte videre. Foto: Privat
SNUDDE: Bilene med beredskapstroppen fra Oslo kjørte først innom Utvika camping og spurte om dette var Storøya. Da de fikk avkreftet dette, snudde de og kjørte videre. Foto: Privat Vis mer

«Den første båten med fem tjenestemenn ankom land 30 sek til 1 minutt før oss. De fikk informasjon fra folk som kom løpende at gjerningspersonen var nord på Utøya. De løp umiddelbart den retningen. Da vi nærmet oss Utøya hørte vi mange smell fra et våpen, og så nedsag av prosjektiler på sørspissen av Utøya. Vi tok oss umiddelbart i den retningen. Vi begynte først å løpe langs vannkanten, men tok oss inn på øya og fortsatte på en traktorvei mot Skolestua. Det var da 3 mann fra Delta, Pb. NN og meg,» heter det i Gåsbakks rapport.

18.26: Breivik ringer politiet for andre gang og forteller at han har utført en operasjon på vegne av Knights Templar og at han dermed er klar for å overgi seg til Delta. Han ber politiet ringe ham opp på nummeret han ringer fra, men det får ikke politiet opp. Samtalen blir brutt.

18.27: Anders Behring Breivik pågripes ved sørspissen på Utøya.

«REILUF»: 12 personer kom seg i sikkerhet ved å ro båten «Reiulf» fra Utøya. Foto: Privat
«REILUF»: 12 personer kom seg i sikkerhet ved å ro båten «Reiulf» fra Utøya. Foto: Privat Vis mer