Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politidrap og maktbruk mot demonstranter i Ferguson brøt med FNs torturkonvensjon

Michael Browns foreldre til FN i Sveits for å fortelle om politibrutalitet.

TIL SVEITS: Foreldrene til Michael Brown, som ble skutt av en politimann i Ferguson, Lesley McSpadden (t.v.) og Michael Brown senior, dro til FNs torturpanel i Sveits for å fortelle om sin historie. Foto: AP Photo/Susan Walsh
TIL SVEITS: Foreldrene til Michael Brown, som ble skutt av en politimann i Ferguson, Lesley McSpadden (t.v.) og Michael Brown senior, dro til FNs torturpanel i Sveits for å fortelle om sin historie. Foto: AP Photo/Susan Walsh Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 9. august ble afroamerikanske og ubevæpnede Michael Brown (18) skutt og drept av en hvit politimann i den lille forstaden Ferduson utenfor St. Louis i USA. Det utløste svære og voldelige opptøyer og protester mot politibrutalitet.

Tirsdag var Browns foreldre, Lesley McSpadden og Michael Brown senior i Geneve i Sveits for å vitne for en FN-panelet som overser at konvensjonen mot tortur blir overholdt.

- Vi trenger svar, og vi trenger handling. Vi har måttet gå til FN slik at de kan vise resten av verden hva som skjer i den lille byen vår, Ferguson, sier McSpadden til CNN.

- Brøt torturkonvensjonen Det er foreløpig forskjellige versjoner av hva som skjedde da Brown ble skutt, og en storjury i St. Louis er i løpet av kort tid ventet å ta en beslutning om det skal tas ut tiltale mot politimannen som skjøt. Vitner har hevdet at Brown ikke opptrådte truende da han ble skutt, mens politimannen hevder han handlet i selvforsvar.

Tirsdagens vitnemål i Sveits foregikk bak lukkede dører, men delegasjonen som organiserte turen, la ut en uttalelse i etterkant.

Organisasjonene, som kaller seg HandsUpUnited, Organization for Black Struggle og Missourians Organizing for Reform and Empowerment, sier at drapet på Brown og maktbrukten politiet viste under demonstrasjonene etterpå «representerer et brudd mot FN-konvensjonen mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff». De ber også om at FN-panelet anbefaler at politimannen som skjøt, Darren Wilson (28), blir arrestert umiddelbart og at det blir en slutt på at «rasebasert trakassering i områdene rundt Ferguson»

Så langt har politimyndighetene i Ferguson benektet alle anklager om rasistisk oppførsel i byen hvor et stort flertall av innbyggerne er svarte, mens nesten alle de ansatte i politiet er hvite.

Frykter nye opptøyer I august etter skytingen, brøt det ut voldsomme gatekamper. Politiet brukte tåregass og gummikuler, og flere butikker ble rasert. Både delstatsmyndigheter og lokale myndigheter stålsetter seg nå før beslutningen fra storjuryen om hvorvidt det skal tas ut tiltale mot politimannen. De frykter nye opptøyer.

- Vold vil ikke bli tolerert. De stygge scenene er ikke representativt for Missouri og kan ikke gjentas, sier guvernør Jay Nixon på en pressekonferanse, ifølge NBC News.

Siden opptøyene i august har politiet fått spesialtrening i å oppfordre til fredelige demonstrasjoner samtidig som de skal stanse vold. Myndighetene har også vært i dialog med lokale ledere for å høre om deres bekymringer og for å oppfordre dem til å roe gemyttene.

Politi fra Missouri State Highway Patrol, St. Louis County Police og St. Louis Metropolitan Policie vil bli satt inn dersom det blir nye demonstrasjoner. Lokalpolitiet i Ferguson, som har fått massiv kritikk for sin håndtering av demonstrasjonene etter skytingen, skal ikke delta.

VOLDELIG: Politiet i Ferguson gikk hardt til verks mot demonstrantene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
VOLDELIG: Politiet i Ferguson gikk hardt til verks mot demonstrantene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media