Politidrapene: Ba politimesteren om å få skyte

MOSJØEN (Dagbladet): Politimennene som var med i aksjonen på øya Austbø, ville ha en blankofullmakt til å skyte mannen som hadde drept to av deres kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram i politimester Knut Jensens oppsiktsvekkende vitnemål i herredsretten i Mosjøen.

Han forsvarte i går den ordren han ga da det var klart at to politimenn var funnet døde:

Uten at de var i en nødvergesituasjon, skulle tjenestemennene både anrope og skyte varselskudd, før det eventuelt ble rettet skudd mot gjerningsmannen.

Henrettelse
- Den ordren var de misfornøyde med. Jeg oppfattet det som at de ville jeg skulle gi en blankofullmakt til å skyte ham, sier politimesteren ved Helgeland politistasjon i Mosjøen.

Han mener at drapsmannen måtte få beskjed om hvilke spilleregler som gjaldt.
- Ellers ville vi fått en henrettelsessetting, og politiet kan ikke drive med å ta hevn, sier Jensen.

Politimesteren står fast på at det ville være umulig å be drapsmannen komme ut og overgi seg frivillig, fordi de ikke hadde nok folk til å isolere huset.

- Vi kunne ikke ringe Rønning og si at vi ville skyte hvis han gikk lenger enn fem meter utenfor trappa. Det kunne blitt en meget farlig situasjon, fordi vi ikke hadde kontroll over huset, sier Knut Jensen.

Han mener derfor at det ikke var forutsetning for å gi noen annen ordre enn den han ga.

- Jeg er fullstendig uenig i at man skulle gitt mer åpning på det, sier Jensen.

Den dramatiske natta var han opptatt av at tragedien allerede hadde skjedd og at de ikke måtte miste flere kolleger.

Måtte tas uskadd
- Jeg så det som uhyre viktig å få tak i Rønning uskadd. Hadde han blitt skutt, uten at det forelå en åpenbar nødvergesituasjon, ville det blitt sagt at politiet tok hevn. At vi utmålte straffen og fullbyrdet den selv, sier politimesteren.

I retten innrømmet han også en rekke feil og mangler ved den mislykkede politiaksjonen:

- Kommunikasjonen i staben, som skulle lede aksjonen fra Mosjøen, fungerte ikke optimalt. Det hadde sammenheng med at vi var i ferd med å bygge opp en ny stab, slik at den ikke var skikkelig samtrent, sier Jensen.

Det ble ikke foretatt noen testing av sambandsutstyret før avreisen til Austbø, og det er politimesterens generelle erfaring at dette utstyret ofte svikter.

Han godtar også skarpskytter Jens Bergets kritikk av politiets våpen og kikkertsikter.

Når det gjelder bruken av en sivilist som kjentmann under den væpnede aksjonen, godtar Jensen at dette ble vurdert som nødvendig i den aktuelle situasjonen.
- Men i ettertid kan jeg forstå at det settes spørsmålstegn ved å bruke ham, og sette ham i fare på den måten, sier Jensen.