Politidrapene på Helgeland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Natt til i går ble to polititjenestemenn skutt ned og drept av en psykiatrisk pasient hjemme på permisjon på øya Austbø på Helgelandskysten. Hendelsen har sjokkert oss alle. Vi føler med familiene til dem som ble drept i oppdrag for ordensmakten, med politikolleger som sliter med tanker om at det kunne vært dem, og med befolkningen på Austbø. Heldigvis er det svært sjelden at politifolk blir drept i tjenesten i Norge. Siste gang var i 1991.
  • Hendelsen blir nå etterforsket av politimesteren i Bodø med assistanse fra Kripos. Helsemyndighetene må på sin side granske omstendighetene rundt at en person som viste seg å være så syk og farlig, fikk permisjon fra Nordland psykiatriske sykehus.
  • Det er flere spørsmål som reiser seg etter denne tragiske hendelsen: Er våpenkontrollen god nok i et land med en så utbredt jakttradisjon som Norge? Er politiet godt nok rustet til å takle personer med psykiske problemer? Er politiets praktisering av våpeninstruksen og våpentrening som den bør være? Og først og fremst: Kan en utbygging og kvalitetsforbedring av psykiatrien forhindre at så mange psykiatriske pasienter begår drap og voldsforbrytelser som har vært tilfelle de siste årene?
  • Disse og andre spørsmål må i tur og orden få sine svar og eventuelle konsekvenser. Men det er usmakelig og langt fra tillitvekkende når lederen for Stortingets justiskomité trekker bastante kriminalpolitiske og helsepolitiske konklusjoner få timer etter hendelsen på Austbø. Ja, før gjerningsmannen var arrestert og etterforskningen påbegynt, gikk Kristin Krohn Devold inn for å sette flere psykiatriske pasienter i fengsel, stramme kraftig inn på adgangen til å innvilge psykiatriske pasienter permisjon og å utbygge det psykiatriske behandlingstilbudet i hurtigtogsfart.
  • Til Krohn Devolds siste forslag er å si at det er tragisk om det måtte et dobbelt politidrap til for å få politikerne til å ta krisen i psykiatrien på alvor. For øvrig tror vi mange kommer til å slutte å lytte til lederen for Stortingets justiskomité om hun fortsetter å uttale seg så spontant og populistisk om vanskelige og sammensatte problemer.