Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politidrapsmannen kan velte presidentkandidat

Ettersøkte Maurice Clemmons fikk 108 års dom. Løslatt av "snille" Mike Huckabee etter tolv.

 FAVORITT TIL 2012:  Mike Huckabee (nærmest) fulgte John McCain til siste runde om å bli republikanernes presidentkandiat i fjor. Nå er han folkets favoritt til å kjempe mot Barack Obama og demokratene i 2012. Foto: AP/SCANPIX.
FAVORITT TIL 2012: Mike Huckabee (nærmest) fulgte John McCain til siste runde om å bli republikanernes presidentkandiat i fjor. Nå er han folkets favoritt til å kjempe mot Barack Obama og demokratene i 2012. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Politidrapene i USA kan påvirke det neste amerikanske presidentvalget om tre år.

I den siste meningsmålingen til CBS i begynnelsen av november er Mike Huckabee (53) folkets favoritt - foran Mitt Romney og Sarah Palin - som republikanernes presidentkandidat.

Men nå har Huckabees liberale kriminalpolitikk igjen skapt storm.

Huckabee var guvernør i Arkansas og ansvarlig for at drapsjagede Maurice Clemmons (37) ble benådet og sluppet fri i 2001 etter å ha sonet 12 år av samlede dommer på 108 års fengsel.

Huckabee «kjøpte» benådningssøknaden til mannen som nå er jaget for drapet på frie polititjenestemenn som drakk kaffe og leste e-post før de skulle på jobb i Tacoma, 50 kilometer sør for Seattle, søndag morgen.

- Bedre menneske
Clemmons påpekte at han hadde kommet inn i et dårlig miljø da han og familien flyttet til Little Rock i Arkansas som tenåring. Tolv år i fengsel hadde gjort han til et bedre menneske - godt nok til at Huckabee gikk med på å redusere dommene for grove ran fra 108 til 47 år og gjøre resten av straffen betinget.

Mike Huckabee, som nå er vert for det populære helgeprogrammet «Huckabee» på Fox News, rykket ut en uttalelse på sin hjemme side allerede søndag da det ble kjent at drapsmannen trolig er en fange han har forbarmet seg over.

Men Huckabee la all skyld på rettssystemet.

- Hvis Clemmons er skyldig, vil det være resultatet av en serie feilvurderinger i rettssystemet både i Arkansas og Washington, skrev Huckabee. Og han uttalte at det er «mindre sannsynlig» at han kjører løpet som presidentkandidat - fordi han trives så godt med eget tv-program.

- Hvorfor går denne fyren løs?
Og arbeidsgiver Fox News ga Huckabee flere timer med hovedoppslag på sine nettsider. «Hvorfor går denne fyren løs?» spør Fox i tittelen på saken som omtaler drapsmannens karriere.

Etter løslatelsen i 2001, ble han arrestert og fengslet for nytt ran i 2004. Seinere ble han løslatt igjen og flyttet til Washington,  der han satt fengslet for vold mot en politimann og voldtekt for en mindreårig til inntil en uke siden. Da ble han satt fri mot kausjon.

Det er ikke noe som tyder på at den ettersøkte 37-åringen hadde spesielle motiver for å drepe de fire politifolkene. De har ikke vært involvert i noen saker mot han, og de kjente hverandre heller ikke.

Huckabee har utløst heftige kriminalpolitiske debatter flere ganger i det republikanske partiet for sin vilje til å gi straffedømte en ny sjanse for straffen er sonet.

Hver fjerde dag
Huckabee godkjente 1 033 benådninger og nedsatte straffer de ti årene han var guvernør. Det skjedde i gjennomsnitt hver fjerde dag, og  var dobbelt så mange som de tre foregående guvernørene innvilget til sammen.

Hans utstrakte vilje til å gi straffedømte en ny sjanse, var et tema blant republikanere helt til han tapte kampen som presidentkandidat mot John McCain i den siste valgomgangen på nominasjonsmøtet i fjor sommer.

 JAGET:  Maurice Clemmons er ikke funent verken på universitet eller huset i Seattle der politiet rykket inn med store styrker mandag etter mannen som skjøt og drepte fire politifolk mens de drakk kaffe. Foto: AP/PIERCE COUNTY SHERIFF/SCANPIX.
JAGET: Maurice Clemmons er ikke funent verken på universitet eller huset i Seattle der politiet rykket inn med store styrker mandag etter mannen som skjøt og drepte fire politifolk mens de drakk kaffe. Foto: AP/PIERCE COUNTY SHERIFF/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media