-  Politielskerinne må vitne

Forsvarer Trygve Staff har ført opp NOKAS-tiltalte Ridvan Halimis politielskerinne (29) på vitnelista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Etter det Dagbladet får opplyst, skal kvinnen etter planen møte i vitneboksen i Stavanger tingrett 24. november kl. 12.15.

DETTE SKJEDDE I GÅR:

Retten var på befaring på de sentrale åstedene i og rundt NOKAS-lokalet. David Toska viste hvordan ranslaget tok seg inn i banken og Johnny Thendrup fortalte om skuddvekslingene på Domkirkeplassen. Etter lunsj gikk eksperter fra Kripos gjennom tekniske funn og DNA-spor i biler og på ransutstyr som ble funnet etter ranet.


DETTE SKJER MANDAG:
Retten har fri til over helga. Mandag kommer ansatte i Norsk kontantservice for å fortelle om sine opplevelser ransdagen. Så starter forklaringene til politifolkene som rykket ut mot ranerne 5. april i fjor.


SITATET:
«Noen lufter hunder, andre lufter biler. Jeg har forstått det.» Sorenskriver Helge Bjørnestad, om Ridvan Halimis såkalte «lufting» av stjålne biler.

Finansakrobat Christer Tromsdal (36) møter ifølge vitnelista to timer seinere, etter begjæring fra Halimis forsvarer. Tromsdal må forklare seg om politidokumenter, som ble funnet under en politirazzia mot Halimis bopel i Oslo på begynnelsen av 2000-tallet.

29-åringen, som på det tidspunktet arbeidet i Oslo-politiet, var med på razziaen. Dette til tross for at hun på det tidspunktet hadde et forhold til Halimi.

I avhør forklarer nå Halimi, som en helt ny opplysning, at han fikk politidokumentene av Tromsdal, og at politiagenten i den forbindelse skulle ha mottatt et ikke ubetydelig pengebeløp.

Høy status

-  Jeg skulle levere dokumentene til en person jeg ikke vil navngi. Vedkommende møtte imidlertid ikke opp som avtalt, og jeg ble sittende med dokumentene, forklarer han.

Advokat Staff vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Etter at Halimi ble etterlyst for NOKAS-ranet i fjor, ble 29-åringen innkalt til politiavhør, sjøl om hun sluttet i politiet i januar 2003.

DYSTERT:  Stemningen under gårsdagens NOKAS-befaring ble dyster og sorgtung da retten fikk se Arne Sigve        Klunglands kommandovogn. Politibilen har fortsatt kulehull og blodspor. Foto: Erling Hægeland.
DYSTERT: Stemningen under gårsdagens NOKAS-befaring ble dyster og sorgtung da retten fikk se Arne Sigve Klunglands kommandovogn. Politibilen har fortsatt kulehull og blodspor. Foto: Erling Hægeland. Vis mer

Ifølge politikilder var det naturlig å avhøre kvinnen i NOKAS-saken. Halimi hadde flere ganger overfor venner i det kriminelle miljøet i Oslo skrytt av at han hadde politielskerinne.

Ifølge Dagbladets kilder ga dette en spesiell status i gjengen.

NOKAS-etterforskerne ønsker imidlertid å finne ut om 29-åringen visste noe om dødsranet - og om hun har hatt kontakt med Halimi etter ranet.

Ubehagelig

-  Hun ble selvsagt spurt om detaljer i sin kontakt med Halimi, har kilder bekreftet overfor Dagbladet.

Etter at politikvinnen og Halimi hadde etablert et forhold, skal 29-åringen ha sjekket Halimi i Politiets straffesaksregister. Han skulle også ha forsøkt å spørre henne ut om en siktet venn.

-  Etter sjekken fikk jeg en ubehagelig følelse. Politi og røver passet liksom ikke sammen, skal kvinnen ha forklart.

Seinere ble Halimi pågrepet for bilbrukstyveri. 29-åringen var med på den storstilt politirazziaen mot Halimis leilighet, hvor hun sjøl hadde vært på privat besøk. Under politiaksjonen fant etterforskerne de omtalte politidokumentene.

Etter at forholdet til Halimi ble kjent, sluttet kvinnen altså i politiet. Forholdet ble gransket, uten at det ble konkludert med at kontakten med Halimi var straffbar.

I går ble det kjent at Spesialenheten for politisaker skal etterforske politiets bruk av Tromsdal som hemmelig agent i et forsøk på å finne hele eller deler av de 50 millioner kronene som mangler etter dødsranet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer