Politiet : - Vi er sikre

LARVIK (Dagbladet): Larvik-politiet mener de har tatt Kristin Juel Johannessens drapsmann. Hudrester og hår på drapsstedet avslørte mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen vil politiet be forhørsretten i Larvik om å varetektsfengsle 54-åringen i fire uker.

Den drapsmistenkte mannen har reagert sterkt på fengslingen i går kveld. Han har sittet i lange avhør, men nekter enhver befatning med drapet, ifølge hans advokat Jonny Sveen.

Tipstelefonen har ikke stått stille siden politiet gikk ut forrige fredag og ba publikum om hjelp til å løse drapsgåten. Mer enn 600 tips har gitt politiet en enestående mulighet til å kryss-sjekke informasjon.

I søkelyset

Allerede forrige fredag - et snaut døgn etter at Kristin Juel Johannesen ble kvalt - fikk politiet i Larvik tips om at 54-åringen fra nabobyen Sandefjord kunne være drapsmannen. Tips kombinert med vitneobservasjoner gjorde at drapsetterforskerne konsentrerte etterforskningen rundt 54-åringen.

Mannen var inne til avhør ved Larvik politidistrikt mandag, hvor han nektet enhver kjennskap til ugjeringen. Politiet tok da hårprøver av mannen. Onsdag snakket han igjen med etterforskerne, som vitne.

Samtidig som 54-åringen ble siktet for drapet, slo politiet til i mannens villa i Sandefjord. Villaen ligger bare seks- sju kilometer unna drapsstedet ved Reppesgårdveien i Mørk.

- Kjørte forbi åstedet

Dagbladet snakket i natt med en yngre fetter av den siktede, som var inne til avhør tirsdag kveld. Fetteren deler den drapsiktedes entusiasme for mopeder. Begge har crossmopeder lik den som ble sett ved åstedet drapskvelden.

- Det var varmt torsdag kveld. Jeg tror fetteren min var ved Litjernet 2- 3 kilometer fra Mørk for å bade. Deretter så jeg ham ved 19.30- 20.00-tida om kvelden ved Åsrumveien i Sandefjord, da jeg skulle kjøre noen hjem etter et bursdagsselskap, hevder fetteren. Åsrumveien ligger noen få kilometer unna drapsstedet

I fjor kjøpte han en rød moped av typen Honda MT-5.

- Vi kjørte forbi drapsstedet lørdag ved 14.30-tida. Fetteren min ville se hvor jenta ble drept og hvor hun bodde. Ingen av oss kjente Kristin. Vi visste heller ikke hvor hun bodde, sier han til Dagbladet.

- Jeg kan ikke tro at han har drept Kristin. Fetteren min er en stille, snill og hyggelig mann. Han er også glad i barn, selv om han ikke har noen selv, sier den yngre fetteren til Dagbladet.

Den drapsmistenkte 54-åringen karakteriseres som grei, men svært hissig overfor fremmede, ifølge VG.

Sikre på tirsdag

I det første avhøret nektet 54-åringen ethvert kjennskap til ugjerningen. Kategorisk avviste Sandefjord-mannen at han hadde vært i nærheten av drapsstedet torsdag kveld.

Men de klare vitneobservasjonene, kombinert med 54-åringens forklaring, gjorde at han ble mer og mer interessant for etterforskerne. Allerede tirsdag var politiet mer enn rimelig sikre på at det bare var et tidsspørsmål før drapsmannen ville ble pågrepet.

Men for å være helt sikker på at ikke feil mann ville bli pågrepet, besluttet etterforskningsledelsen at de skulle vente på resultatene fra de tekniske bevisen som var sikret og som kriminalteknikerne på fra Kripos-laboratoriumet på Helsfyr i Oslo analyserte, før Sandefjord-mannen ble tatt inn til avhør og deretter siktet for ugjerningen.

Avslørt

Det eneste politiet ville si i går kveld var at en mann i 50-åra fra Sandefjord var pågrepet og siktet etter straffelovens paragraf 233, 1. ledd, for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Dagbladet fikk tidlig onsdag formiddag bekreftet fra politiet at en arrestasjon var ventet med det aller første. Den opprinnelige planen var at Sandefjord-mannen skulle hentes inn til avhør torsdag.

Men siden etterforskerne fikk bekreftet mistanken gjennom analysene av de tenkiske bevisene, ble det besluttet å gå til umiddelbar pågripelse.

Likevel skjedde det ikke noe før sjefen for mordkommisjonen, Sturla Osen, og hans assistent, Arnfinn Sandstad, hadde gjennomgått etterforskningsmaterialet og vurdert bevisene i saken. Da ble den endelige beslutningen om å pågripe mannen tatt.

Organisk materiale

På drapsstedet, like ved skuret på Reppesgårdveien i Mørk, fant kriminalteknikerne organisk materiale, både hår og hudrester, som uomtvistelig skal knytte 54-åringen til ugjerningen.

Kristin Juel Johannessen ble sist sett ved 18.45-tida forrige torsdag. Bare noen timer seinere ble hun funnet kvalt.

Åstedet ble sikret og kriminalteknikerne fikk i ro og fred saumfare gjerningsstedet, noe som førte til at bevis ble sikret, og som igjen førte til at Sandefjord-mannen i går kveld ble siktet for forsettelig drap.

På konkret spørsmål fra Dagbladet, bare noen få timer før politiet sendte ut en pressemelding om arrestasjonen, sa politiinspektør Tove Nissen-Sollie:

- Ingen av de vi har avhørt er tidligere dømt for sedelighetsforbrytelser.

Også siktelsen fastslår at spekulasjonene i enkelte aviser om at Kristin Juel Johannessen hadde vært utsatt for seksuelle overgrep ikke er korrekt.

SIKTET: Politiet offentliggjorde siktelsen i går kveld, seks dager etter at drapsalarmen gikk.