Politiet: - Babygutten ble drept med filleristing

- Far har brukt betydelig kraft.

BLE BARE TI UKER: Gutten døde i desember i fjor. Foto: Bjørn Langsem
BLE BARE TI UKER: Gutten døde i desember i fjor. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen (29) som er siktet for å ha drept sin egen sønn (ti uker) ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, og fengslet i ytterligere fire uker. 

- Obduksjonsrapporten viser at gutten døde av filleristing, som skal ha blitt påført ham over flere ganger, sier politiadvokat Kari Kirkhorn i retten. 

Mannen nekter straffskyld. Obduksjonsrapporten viser at gutten døde av blant annet surstoffmangel og infarkter i hjernen.

Som Dagbladet kunne fortelle i går, ble babyens mor (30) nylig løslatt. Hun ble løslatt etter en rekonstruksjon, og etter at hun har forklart at mannen har vært hardhendt med babyen.

- Hun har forklart at hun har kjeftet på ham, og sagt at han har vært hardhendt. I løpet at etterforskningen er hun blitt klar over at det må være han som har håndtert barnet slik at han fikk disse skadene, sier Kirkhorn i retten.

- Hun ser at hun burde ha reagert. At hun skulle ha skjønt. Men at han var så flink til å si «slapp av, det går bra».

Mor søkte på «shaken baby» på nettet Av rettens kjennelse går det fram at kvinnen ved en anledning skal ha sagt til mannen:

- Dette kaller jeg mishandling.

Ifølge kjennelsen skal mannen da ha svart:

- Ta det med ro, han dør ikke, han dør ikke.

POLITIADVOKAT: Kari Kirkhorn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POLITIADVOKAT: Kari Kirkhorn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Mor skal også ha søkt på «shaken baby» på nettet, og vist nettsidene hvor det stod at barn kunne dø av slike skader til faren.

Av kjennelsen går det også fram at den siktede mannen har forklart at han kan ha tatt opp babyen «litt bråere når han var irritert». 

Det er tidligere anslått at fem norsk barn dør etter filleristing hvert år. Like mange blir påført hjerneskader de må leve med resten av livet. Samtidig er «filleristingssyndromet» noe omstridt, og betegnelsen «mishandlingsbetinget hodeskade» brukes også.

- Betydelig kraft Obduksjonsrapporten viser at sønnen er utsatt for betydelig kraft, og at politiet mener mannen måtte skjønne at det kunne være farlig. Kvinnen er fortsatt siktet for drap, selv om hun er løslatt.

- Forklaringen frir henne ikke fra straffansvar på dette stadiet av saken, sier Kirkhorn.

Forsvarer Arne Gunnar Aas mener det ikke er sannsynliggjort at klienten forvoldte sønnens død.

- Mors forklaring kan ikke begrunne de skader som mor er påført. Og slik far har beskrevet det, er det ikke snakk om hardhendt behandling. Man vet ikke hvem som har gjort det. Om det er mor, far, i fellesskap eller om det er noe annet, sier Aas i retten.

- Ulogisk Mannen er siktet for forsettlig drap. Forsvareren mener det ikke er grunnlag for en slik siktelse.

- At et barn er dødt av filleristing, betyr ikke nødvendigvis at det er snakk om et drapsforsett, sier han i retten.

Han mener det er ulogisk at mor er løslatt, mens politiet vil ha forlenget varetektsfengsling av far.

Det er vanligvis referatforbud fra fengslingsmøter, men retten opphevet dette i dag i etterkant av forhandlingene etter begjæring fra Dagbladet. 

FORSVARER: Arne Gunnar Aas. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSVARER: Arne Gunnar Aas. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet omtalte etterforskningen av paret allerede i januar i år. Politiet satte i gang etterforskning etter at Ahus sendte en bekymringsmelding til politiet 17. desember i fjor. Foreldrene hadde da oppsøkt Ahus for å få akutthjelp til sønnen, som de sa hadde diare.

Men sykehuset oppdaget at gutten hadde alvorlige skader. Gutten ble sendt videre til Rikshospitalet, hvor han døde tre dager seinere. Politiet mener obduksjonsrapporten viser at skadene ikke kan være selvpåført eller for eksempel skyldes fall fra et stellebord eller et annet uhell.

Les mer om «shaken baby syndrom» her.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram