Politiet: - De fleste skyggebarna blir ikke oppdaget

Nå vil Oslo-politiet ha en egen spesialenhet.

BARNETIGGERE: Barn helt ned til 14-årsalderen skal ha blitt ført til Norge for å tigge og begå kriminalitet, blant dem to jenter som nå er 15 og 17 år. Oslo-politiet har etterlyst jentene via Europol. Foto: POLITIET
BARNETIGGERE: Barn helt ned til 14-årsalderen skal ha blitt ført til Norge for å tigge og begå kriminalitet, blant dem to jenter som nå er 15 og 17 år. Oslo-politiet har etterlyst jentene via Europol. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vanskelige saker - I dag gjør vi for lite for å identifisere mulige ofre for menneskehandel. For å kunne klare det så trenger vi riktig kompetanse, og folk som har erfaring i å jobbe med disse sakene, sier Elton, som sier at sakene er krevende:

Dagbladet har i serien «Skyggebarna» avdekket hvordan enslige mindreårige asylsøkere, og unge menneskehandelofre, er blitt behandlet i Norge.

- BLIR IKKE OPPDAGET: - De fleste skyggebarna blir mest sannsynligvis ikke oppdaget, sier leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe, Thor Martin Elton, til Dagbladet. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET
- BLIR IKKE OPPDAGET: - De fleste skyggebarna blir mest sannsynligvis ikke oppdaget, sier leder for Oslo-politiets menneskehandelgruppe, Thor Martin Elton, til Dagbladet. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET Vis mer

Les spesialen om Skyggebarna her!

- Barn blir misbrukt

Elton har jobbet med flere av sakene som omhandler mulige mindreårige ofre for menneskehandel.

For tre uker siden skrev Dagbladet om en av sakene, hvor barn helt ned til 14-årsalderen skal ha blitt ført til Norge for å tigge og begå kriminalitet.

- Vi ser at barn blir misbrukt til flere former for kriminalitet. Vi har blant annet saker hvor vi tror mindreårige er utnytting til tigging, prostitusjon og vinningskriminalitet, sier Elton.

For ei uke siden skrev Dagbladet om hvordan mindreårige skal ha solgt sex fra asylmottak uten at norske myndigheter grep inn. I rapporten kom det fram at norske myndigheter mangler evne, og noen ganger vilje, til å hjelpe disse barna.

Vanskelige saker

- I dag gjør vi for lite for å identifisere mulige ofre for menneskehandel. For å kunne klare det så trenger vi riktig kompetanse, og folk som har erfaring i å jobbe med disse sakene, sier Elton, som sier at sakene er krevende:

- I enkelte av sakene som vi har jobbet med oppfatter heller ikke barna seg selv som ofre for menneskehandel. Da er det enda vanskeligere å identifisere disse som mulige ofre for menneskehandel.

Ingen vet hvor mange utenlandske barn som blir misbrukt i Norge. Bare de to siste åra er 139 barn registrert som antatte ofre for menneskehandel. Men bak dette tallet kan det skjule seg store mørketall.

- Vi har et godt samarbeid med Barnevernet og andre instanser, og de sakene vi får meldinger om eller tips om følger vi godt opp. Slike saker er prioritert hos oss. Det som bekymrer meg er de sakene vi ikke hører om, sier Elton.
Vil ha sentral enhet Barneombudet, Redd Barna og KrFs Kjell Ingolf Ropstad har alle tatt til orde for at man bør etablere en sentral enhet som har ansvaret for å identifisere mulige mindreårige menneskehandelofre, og følge dem opp. Dette vil medføre en lik praksis, uavhengig av hvor i landet en befinner seg. Det er Elton enig i.

- Det er klart at det blir for fragmentert i dag. Vi bør etablere en sentral enhet, hvor politiet, barnevernet og andre etater får mulighet til å samordne sin innsats, sier Elton.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer