Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: - Denne saken er hjerteskjærende

Pressekonferanse etter dramatisk fengslingsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK/OSLO (Dagbladet): Innlandet politidistrikt holder i ettermiddag pressekonferanse om utviklingen i saken der ei 13-årig jente døde på Beitostølen nyttårsaften, og der moren er siktet for grov omsorgssvikt.

Det ventes at politiet vil redegjøre for grunnlaget for siktelsen.

- Denne saken er hjerteskjærende, sier påtalesjef Linn Hilde Fosso innledningsvis.

Beveget Hun understreker at politiet ønsker å finne ut hva som har skjedd i saken, og sier det er viktig å sikre uhildede forklaringer fra de involverte.

- Vi skjønner at det oppleves som hjerteskjærende at mor siktes, men understreker at det ligger konkrete opplysninger til grunn for dette. Det er skjellig grunn til å mistenke at det har forekommet omsorgssvikt, sier hun.

Fosso - som framstår som beveget under pressekonferansen - sier politiet er godt klar over opplysningene om mor og datters problemer med bl.a. mobbing.

GRÅT I RETTEN: Den siktede kvinnen i 40-åra brast i gråt etter at hun forklarte seg i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRÅT I RETTEN: Den siktede kvinnen i 40-åra brast i gråt etter at hun forklarte seg i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi skal gjøre vårt aller beste for å ta vare på mor i en vanskelig situasjon. Det er jobben vår, sier hun.

Fosso sier mobbing er et alvorlig samfunnsproblem, men:

- Det er foreldre og skole som må stå til ansvar for dette, sier hun, og ber folk om å være varsomme med hva de skriver i sosiale medier - der flere barn er blitt hetset og hengt ut som mobbere.

På sykehus Moren har, siden hun ble pågrepet nyttårsaften, oppholdt seg på psykiatrisk sykehus. Likevel ble hun funnet medisinsk skikket til å forklare seg under dagens fengslingsmøte i Gjøvik tingrett, som er første gang hun forklarer seg for politiet.

Morens forklaring varte i halvannen time. Kvinnen i 40-åra brast i gråt da hun forlot retten, og pressekonferansen, som var planlagt klokka 15, måtte utsettes på grunn av tidsbruken.

Den siktede kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland mener siktelsen er meningsløs, og begjærer henne løslatt.

- Hun har sittet i varetekt og på sykehuset, og planlagt datterens begravelse, sier Sandland til Dagbladet nå i ettermiddag.

ORIENTERTE: Påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso (t.v.) og politiadvokat Mari Lauritzen Hasle orienterte pressen i ettermiddag. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix
ORIENTERTE: Påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso (t.v.) og politiadvokat Mari Lauritzen Hasle orienterte pressen i ettermiddag. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer

I dag publiserte moren og familien en redegjørelse i Aftenposten.

- Skjellig grunn til mistanke Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle opplyser på pressekonferansen at etterforskningen fortsetter, med bl.a. avhør og gjennomgang av elektroniske spor. Hun understreker at den endelige obduksjonsrapporten ikke foreligger ennå.

Hun forteller at politiets siktelse i hovedsak bygger på hva som skjedde i perioden høsten i fjor til nyttårsaften. I denne perioden flyttet mor og datter fra Bærum til Øystre Slidre og bosatte seg på hytta på Beitostølen.

- Hun ble funnet død i en slik tilstand at det er skjellig grunn til mistanke, sier politiadvokaten.

- Alvorlig sak - Dette er en alvorlig sak. Det er skjellig grunn til å mistenke at siktede har unnlatt å hjelpe - derfor går vi bredt ut, sa politiadvokat Hasle til Dagbladet i går.

Den avdøde 13-åringen led av spisevegring og var avmagret da hun ble funnet død. Hun skal ha en lang historie med mobbing, og har skiftet skole nylig.

Politiet har brukt alle ressurser på å etterforske om det har skjedd omsorgssvikt, og presiserer at siktelsen for omsorgssvikt relateres til de vurderingene mor har gjort med hensyn til datterens helsetilstand.

- Det er framkommet opplysninger om at mor har slåss for sin datter over tid, og politiet vil foreta en bred etterforsking for å sikre at alle sider ved saken blir belyst. I dette ligger også etterforsking av hva de ulike offentlige etater har visst, undersøkt og foretatt seg, opplyste påtalesjef Fosso i en pressemelding i går kveld.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media