Politiet: - Fare for gjentakelse

Lommemann-siktet nekter straffskyld for voldtekt i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


SKI (Dagbladet.no): Den lommemann-siktede 56-åringen ble i dag varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøkskontroll i Follo tingrett.

Kontrollen gjelder ikke nærmeste familie og oppheves etter fire uker. Politiet begrunner fengslingen med bevisforspillelsesfare og gjentakelsesfare.

- Vi har tatt betenkningstid på kjennelsen. Vi mener at brev- og besøkskontrollen bør vare i hele varetektsperioden. Vi skal vurdere en anke, sier polititadvokat Jorid Kile Berg i Follo-politiet til Dagbladet.no.

I forkant av dagens fengslingsmøte hadde politiet utvidet saken med 13 nye siktelser, deriblant en angivelig voldtekt mot en da sju år gammel gutt i en fellesdusj på Sotra i 1999. 56-åringen er nå siktet for til sammen 54 forhold.

Nekter voldtekt
Siktede har ikke latt seg avhøre siden 21. november i fjor, men ifølge hans forsvarer, advokat Gunhild Lærum, vil han nå sette seg ned med politiet for å prate om voldtekts-påstanden mot ham.

- Han erkjenner ikke straffskyld for det mest alvorlige forholdet i den nye siktelsen. Han innrømmer at han var på stedet det er snakk om, men han har ikke gjort noe ulovlig. Han kjenner til saken, men stiller seg uforstående til siktelsen, sier Lærum til Dagbladet.no.

56-åringen var siktet i saken da den ble kjent i 1999, men saken ble henlagt. Derfor trengte politiet nå nye og sannsynlige bevis for å sikte ham. Kile Berg ønsker ikke å gå i detalj om hva disse er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Svært belastende år
Det er i dag nøyaktig ett år siden 56-åringen ble fremstilt for varetektsfengsling første gang etter pågripelsen 11. januar i fjor. Påtalemyndigheten har fått rettens godkjenning for fengsling hele veien — også i dag.

- Det har vært svært belastende for ham å sitte i varetekt så lenge, men han har fått god tid til å tenke. Han vil gjøre opp for seg og komme videre. Han forstår varetekten, men han mener det har tatt uforholdsmessig lang tid, sier forsvarer Lærum til Dagbladet.no.

Kile Berg ønsker sluttstrek på saken i april.

- Vi skulle gjerne vært ferdige tidligere, men dette er en svært omfattende sak med mange hensyn. Både for ofrene og siktede. Vi kan ikke fremskynde en hovedforhandling bare fordi det har tatt lang tid. Det er greit om vi blir ferdige til april. Det er ikke sikkert vi blir ferdige med alt, men sånn får det bare bli, sier Kile Berg, som ønsker 56-åringen i varetekt helt fram til en eventuell hovedforhandling.

Dommeren la ned forbehold i dagens kjennelse om at 56-åringen ukentlig skal gå i terapi hos psykolog Thore Langfeldt i hele den kommende varetektsperioden.

56-åringen samtykket til kjennelsen om dagens fengsling.