Politiet: - Her er de narko-mistenktes planleggingsmøte

Fulgt av spanere i lang tid før smuglingen av rundt 50 kilo amfetamin, ti kilo kokain og hundre kilo hasj til Oslo.

HEMMELIG MØTE? Ifølge oslopolitiet er dette tre menn som har vært mistenkt i den store etterforskningen som natt til mandag endte med storbeslag av tre forskjellige narkotiske stoffer i samme bil. Foto: POLITIET
HEMMELIG MØTE? Ifølge oslopolitiet er dette tre menn som har vært mistenkt i den store etterforskningen som natt til mandag endte med storbeslag av tre forskjellige narkotiske stoffer i samme bil. Foto: POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble sju menn framstilt for varetekstfengsling etter at oslopolitiet natt til mandag gjorde et svært vellykket tilslag mot et nettverk som skal ha smuglet store narkopartier til Oslo i en årrekke.

Da tung bevæpnede politifolk slo til på Skøyen, ble det funnet i størrelsesorden 50 kilo amfetamin, ti kilo kokain og hundre kilo hasj i en av bilene på det som framsto som et overleveringsmøte.

Bilen hadde de siste dagene blitt fulgt i skjul av politiet over flere landegrenser i Europa. Partiet som er beslaglagt har trolig en videresalgsverdi på mange millioner kroner.

Fulgt av spanere Etterforskningen mot narkonettverket har pågått i over et år, og flere av de siktede har blitt telefonavlyttet og spanet på i lang tid. Bildet over er tatt av spanere fra Seksjon for organisert kriminalitet, og skal vise tre mistenkte under et mulig planleggingsmøte på en bensinstasjon i Norge.

- Bildet viser personer som er relatert til saken som møtes, bekrefter politiinspektør Einar Aas overfor Dagbladet.

Den antatte hovedmannen er en norsk 45-åring som ikke skal ha noen alvorlige dommer fra før. Han har nå erkjent straffskyld etter siktelsen.

I tillegg ble fem andre nordmenn, en pakistaner  og en bosnisk serber tatt i forbindelse med overleveringen . I Sverige pågrep politiet en nederlandsk kvinne. To av de ti siktede ble dimittert, mens de andre etter alt å dømme blir besluttet varetektsfengslet i ettermiddag.

Flere av de siktede nekter straffskyld.

Skytevåpen beslaglagt I tillegg til det oppsiktsvekkende store narkobeslaget på Skøyen, fant politiet både skytevåpen, store pengebeløp og ytterligere narkotika under ransakinger på en rekke boligadresser i Oslo.

- Kvantumet narkotika som er beslaglagt er meget stort i nasjonal målestokk og i et historisk perspektiv. I tillegg mener vi at vi har satt en sentral innførselsåre for narkotika inn til Norge ut av spill, sa Aas til Dagbladet i går.

OVERLEVERING: I denne parkeringsgarasjen på Skøyen skulle flere av de siktede møtes for overlevering av gigantpartiet narkotika da politiet slo til.
OVERLEVERING: I denne parkeringsgarasjen på Skøyen skulle flere av de siktede møtes for overlevering av gigantpartiet narkotika da politiet slo til. Vis mer

Etterforskerne mener etter det Dagbladet forstår at transporten som ble stoppet bare er en av mange 45-åringens gruppe kan ha vært involvert i. Betalingen for selve narkopartiene skal ha skjedd adskilt fra overleveringene.

- Alt tyder på at dette nettverket har holdt det gående i årevis, sier Aas.

Ifølge politiet har flere av de kjente kriminelle miljøene i hovedstaden vært nettverkets mottakere.

- Flere sentrale aktører har benyttet seg av denne innførselsåren, slik vi ser det. Saken er blant annet relevant i forhold til innsatsen mot gjengkriminalitet i Oslo, sier Aas til Dagbladet.
 
Det viktige narkonettverket er en av de høyest prioriterte sakene på Seksjon for organisert kriminalitet den siste tida. Oslopolitiet har også samarbeidet med blant andre svensk politi og Kripos forut for tilslaget.

- Dette har vært et stort lerret å bleke. Det er en sak vi har jobbet med i lang, lang tid som har vært komplisert og kostbar, opplyser Aas.

- STORT I NASJONAL MÅLESTOKK: Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, var fornøyd med resultatet etter at hans mannskaper slo til mot narkoleveransen. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD
- STORT I NASJONAL MÅLESTOKK: Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, var fornøyd med resultatet etter at hans mannskaper slo til mot narkoleveransen. Arkivfoto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer