Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: - Hørte ikke «jeg blir kvalt»

Gryende debatt i Frankrike etter politipågripelse og død sjåfør.

- JEG BLIR KVALT: Varebilsjåfør Cedric Chouviat, her sammen med kona Doria Chouviat, døde etter en kontrontasjoin med politiet i Paris i januar. Nå blusser debatten opp om politiets arbeidsmetoder. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP Vis mer

Fransk politi er under lupen etter at en 42-åring døde kort tid etter at han ble pågrepet i januar.

«Jeg blir kvalt», sier mannen i videoklipp fra hendelsen.

Cedric Chouviat (42) jobbet som varebilsjåfør og ble stanset i en trafikkontroll ved Eiffeltårnet i Paris, hvorpå det brøt ut en opphetet krangel mellom han og politibetjentene.

Denne uka dukket det opp videoklipp fra hendelsen som viser at 42-åringen sier han blir kvalt sju ganger mens han blir holdt nede av flere politifolk.

Etter hvert slutter han å bevege på seg.

Familien til mannen, med nordafrikansk opprinnelse, ber nå om at det iverksettes tiltak mot politivold. De krever blant annet et forbud mot kvelertak.

Politi i avhør - ingen reaksjon

Da ambulansen kom til stedet, hadde Chouviat ingen puls. Han ble kjørt til sykehus, der han ble erklært død to dager seinere.

I forrige uke ble fire politibetjenter tatt inn til avhør.

De blir etterforsket for uaktsomt drap, men de har så langt verken blitt permittert eller ilagt noen disiplinærstraff.

- Vi forstår fortsatt ikke hvorfor de ikke er blitt suspendert, og vi forstår ikke hvorfor denne kvelertakteknikken fortsatt ikke er blitt forbudt, sa Chouviats datter Sofia, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hun sto fram på en pressekonferanse sammen med andre familiemedlemmer og flere advokater tirsdag.

- Vi ønsker en streng reaksjon fra president Emmanuel Macron, la hun til.

- Nærmer seg USA

Frankrike har opplevd en rekke demonstrasjoner mot politivold og rasisme de siste ukene, i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsens protester i USA.

- Frankrike er ikke USA, men Frankrike er i ferd med å bli som USA, sa William Bourdon, en av familiens advokater, på pressekonferansen.

Innenriksminister Christophe Castaner kunngjorde et forbud mot kvelertak i politiet tidligere i juni, men trakk forslaget tilbake.

Hørte ikke

Forslaget ble som følge av sterke reaksjoner fra politiets fagforeninger, som også marsjerte i gatene for å forsvare seg mot kritikken.

En advokat som representerer de fire politifolkene, sier at de ikke hørte at Chouviat sa at han ble kvalt, at de ble svært lei seg da de fikk vite det under avhørene i forrige uke.

Politiet har utsatt minoritetsgrupper i Europa for vold, diskriminerende ID-kontroller og bøtelegging under coronapandemien, ifølge Amnesty.

Politiets arbeid for å opprettholde ro og orden i coronapandemien har i betydelig større omfang rettet seg mot sosioøkonomisk utsatte områder i tolv europeiske land som inngår i Amnesty-granskningen. Disse områdene har ofte en høy andel innvandrere fra minoritetsgrupper.

Et av eksemplene er Seine-Saint-Denis utenfor Paris, som er et av Frankrikes fattigste områder.

34 videoklipp

Amnesty har verifisert 34 videoklipp fra rundtom i Europa, der politiet bruker mer vold enn organisasjonen anser som nødvendig.

Storbritannia er et av få land på kontinentet der etnisitet blir registrert under pågripelser.

London-politiet registrerte en økning på 22 prosent for kroppsvisiteringer i mars og april. En tredel av dem som ble stoppet, var svarte, ifølge Amnesty.

I en rapport Amnesty la fram tidligere i juni, ble kroatisk politi anklaget for å rutinemessig torturere asylsøkere og migranter på grensa til Bosnia.

I Bulgaria skal myndighetene ha brukt droner i nabolagene deres for å spore romfolks bevegelser. Ifølge en undersøkelse har middelinntekten i områdene der romfolk bor i Bulgaria falt med 61 prosent mellom mars og mai, ifølge nyhetsbyrået TT.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!