BUSSTRØBBEL: Snøvær har ført til vanskelige kjøreforhold på Østlandet. Bussene fikk problemer opp Sognsveien i Oslo.
Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
BUSSTRØBBEL: Snøvær har ført til vanskelige kjøreforhold på Østlandet. Bussene fikk problemer opp Sognsveien i Oslo. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer

Den første snøen:

Politiet: - IKKE ring oss om å kjøre med sommerdekk

Førerkortet ryker om du havner i grøfta.

Øst politidistrikt er tilsynelatende lettere oppgitt og irritert over noen sjåførers tankesløse start på den første (og varslede snødagen) i lavlandet:

- På tross av at snøvær og vinterføre kjører mange rundt på sommerdekk, ender i grøfta og mister førerkortet. Er du ikke skodd for føret MÅ bilen stå. IKKE ring politiet for å spørre om tillatelse til å kjøre med sommerdekk, skriver politiet i Østfold og Akershus på Twitter kl. 08.20 - basert på egne erfaringer så langt denne dagen.

Vegsentralen Øst har et bedre inntrykk fra de store innfartsveiene mot Oslo i tidlige morgentimer.

- Biltrafikken til jobb er tregere og tettere enn en vanlig morgen. Grovt oppsummert går det i 40-fart på tette strekninger istedenfor 55 kilometer i timen, sier trafikkoperatør Are Dahl ved Vegsentralen Øst ved 08-tiden.

HJULSKIFT: Pål Anders Ullevålseter og kona Mette Solli konkurrerer i hvem som skifter hjul på bilen raskest. Video/klipp/regi: Thomas Rasmus Skaug / Endre Vellene Vis mer Vis mer Vis mer

På sine utallige skjermer og rapporteringspunkter på sentralen på Oslo havn ser han langt utover Oslo-trafikkens grenser på den første snødagen i lavlandet i Sør-Norge.

Han konstaterer at det ikke har vært alvorlige personskadeulykker, men at 0-temperaturen i veibanen vil kreve skarp skjerping bak rattet også utover dagen og kvelden i store deler av Sør- og Vest-Norge.

Det ser ut til å være tre-fire hovedgrunner til at det går bra, men saktere, påpeker trafikkoperatøren:

- sjåførene tar det litt mer med ro og holder litt bedre avstand

- brøytebiler er ute og skal fram

- de fleste har hørt på politiets skarpe advarsler mot sommerdekk

- salting har gjort omgjort glatt veibane til slapseføre.

GIKK IKKE VEIEN: Politiet i Østfold kjørte på sommerdekk da snøen kom. Det viste seg å være en dårlig idé. Video: Glenn Johanson Vis mer