- NEI; NEI OG NEI: Direktør ved moskeen Islamic Center, politisjef i Malmö Børje Aronsson og bokseinstruktør for barn i Rosengård Hani Ibrahim (19) mener alle Frp tar feil om nærmiljøet deres. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no
- NEI; NEI OG NEI: Direktør ved moskeen Islamic Center, politisjef i Malmö Børje Aronsson og bokseinstruktør for barn i Rosengård Hani Ibrahim (19) mener alle Frp tar feil om nærmiljøet deres. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no Vis mer

Politiet: - Ikke virkeligheten Innbyggerne: - Si unnskyld, Frp

Frps påstander om at Rosengård har innført sharialover møter hard motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MALMÖ (Dagbladet.no): Verken innbyggere eller politiet i Malmö kjenner seg igjen i bildet Fremskrittspartiet formidler om et samfunn styrt etter islamske lover.

- Ikke en løsning
Etter et møte med fire Frp-politikere i dag avkreftet politisjef Börje Aronsson at bydelen styres av islamister eller sharialover.

- Har dere erfaringer med at innbyggere krever at sharialov har forrang?

- Nei, overhodet ikke. Og påstanden fra dette politiske partiet gjør ikke at vi kommer noe nærmere en løsning på alle problemene som Rosengård har, sier Aronssen med henvisning til fattigdom, arbeidsløshet og de sosiale urolighetene bydelen opplever.

Støtter Siv
Politisjefen har flere ganger opplevd at det finne skepsis mot politiet blant innvandrere på grunn av opplevelser i fødelandet, men avviser at det har sammenheng med religion.

- Men de som bor her er så stigmatiserte fra før at utsagnet ikke går inn på dem, sier Aronsson til Dagbladet.no.

Under flere diskusjoner med lokale kvinne- og kulturgrupper, politiet og brannvesenet i dag fortsatte Frp-delegatene å stå på sitt.

- Jeg støtter Siv hundre prosent, sier Per-Willy Amundsen til Dagbladet.no.

- Bare barn som vil bråke
Utenfor Rosengård kjøpesenter er 19-åringen Hani Ibrahim på vei til idrettshallen der hun trener barn i boksing.

- Jeg synes det er kjempekult å bo her, sier Ibrahim som er født i Somalia, men kom til Sverige via Etiopia for fire år siden.

STOLT: På friskolen tilknyttet moskeen Islamic Center kommer 250 elever daglig. Onsdag var det naturfag med kroppen som tema. Moskedirektøren (bakerst til høyre) er stolt over elevene og skolen han har bygd opp. 80 prosent av de ansatte ved moskeen er ikke-muslimer.
STOLT: På friskolen tilknyttet moskeen Islamic Center kommer 250 elever daglig. Onsdag var det naturfag med kroppen som tema. Moskedirektøren (bakerst til høyre) er stolt over elevene og skolen han har bygd opp. 80 prosent av de ansatte ved moskeen er ikke-muslimer. Vis mer

Mens hun svarer på spørsmål og forteller om Rosengård, passerer venner og kjente på gata.

- De som kaster stein på politiet og ambulansene er ungdom som vil at politiet skal komme etter dem. Flere mødre vet ikke hva barna deres gjør, og faren er kanskje mye borte på jobb, sier Ibrahim til Dagbladet.no.

- Men dette er en liten gruppe. Og disse ungdommene går aldri i moskeen, understreker hun.

- Går du selv i moskeen?

- Det hender, men det er mest sosialt. Det er hyggelig og man treffer kjente.

FORNÆRMET: Kameratene Ahmel og Ahmed reagerer på shariapåstandene. - Hva hadde dere i Norge følt om våre politikere sa det samme om dere, sier Amel, til venstre. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FORNÆRMET: Kameratene Ahmel og Ahmed reagerer på shariapåstandene. - Hva hadde dere i Norge følt om våre politikere sa det samme om dere, sier Amel, til venstre. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- De fleste som bor i Rosengård er bare muslimer når de besøker moskeen, skyter kameraten inn med et smil.

- Fornærmet
På dagens program for Frp-delagasjonen sto et skolebesøk ved Rosengård barneskole. Utenfor porten står kameratene Ahmed og Amel.

- Det er ikke bare enkelt å bo her. Folk bor trangt og flere er fattige i Rosengård, sier Amel, som går i niende klasse.

- Hvorfor flytter ikke folk til andre deler av Malmö eller Sverige?

- De mangler penger og jobb, sier han.

Han reagerer også på påstanden om at bydelen er styrt av religiøse lover og regler.

- Det er en fornærmelse, rett og slett. Hva hadde dere i Norge følt om våre politikere sa det samme om dere, sier han.

Svensk lov
Samtidig konstaterte justispolitiker Solveig Horne at svensk lov var tilstedeværende blant de 23 000 innbyggerne i Rosengård.

ERKJENNER SVENSK LOV: Justispolitiker Solveig Horne (Frp) konstarte at svensk lov var gjeldene blant de 23 000 innbyggerne i Rosengård.
ERKJENNER SVENSK LOV: Justispolitiker Solveig Horne (Frp) konstarte at svensk lov var gjeldene blant de 23 000 innbyggerne i Rosengård. Vis mer

- Har dere fått noen avklaring på hvilke lover som gjelder i denne bydelen?

- De lever med svensk lov, fastslo Horne overfor Dagbladet.no.

Ber om unnskyldning
Lokalpolitiker Andreas Konstantinides ber om at Frp beklager utspillet.

- Vi er 23 000 mennesker i Malmö som er stemplet som islamister. De har krav på en unnskyldning. Jeg trodde de ville gi oss en når de kom, jeg var vel naiv. De er kanskje redde for å tape stemmer, sier han til Dagbladet.no etter besøket.

SKAL IKKE LESE: Politisjef Børje Aronsson i Malmö har ikke tenkt å lese biografen om Siv Jensen han fikk overrakt av Frp-delegasjonen. Foto: Mobilkamera
SKAL IKKE LESE: Politisjef Børje Aronsson i Malmö har ikke tenkt å lese biografen om Siv Jensen han fikk overrakt av Frp-delegasjonen. Foto: Mobilkamera Vis mer
STORT OPPBUD: Mange svenske medier fulgte også med da Frp-delegasjonen besøte barneskolen i Rosengård.
STORT OPPBUD: Mange svenske medier fulgte også med da Frp-delegasjonen besøte barneskolen i Rosengård. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer