Nav-drapet:

Politiet: - Ingen opplysninger om fare

En kvinne ble drept, etter at en mann angrep to Nav-ansatte med kniv i Bergen mandag. Politiet forteller at de ikke har opplysninger som tyder på at mannen var en fare for naboer og Nav-ansatte før drapet.

VARETEKTSFENGSLET: Mannen i 30-åra som er siktet for Nav-drapet blir varetektsfengslet i fire uker. Reporter: Stian Drake. Foto: Christian Fjermeros / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

OSLO/BERGEN (Dagbladet): To Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad på Danmarks plass i Bergen mandag formiddag.

En kvinne i slutten av 50-åra døde av skadene, mens en 29 år gammel kvinne fortsatt er innlagt på sykehus med lettere skader.

En mann i slutten av 30-åra er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade etter knivangrepet.

Dagbladet har snakket med flere naboer av den siktede mannen som har reagert på oppførselen hans i tida før drapet.

Flere fortalte at de har vært i kontakt med politiet i Bergen på grunn av mannens ordensforstyrrelser, bråk og skremmende atferd. Det var også en nabo som fortalte at hen hadde vært i kontakt med kommunen.

Brant gjenstand

Dagbladet har sett dokumentasjon på at politiet ved minst en anledning har vært i kontakt med mannen i forbindelse med en hendelse hvor han brant en gjenstand utenfor boligen sin.

Politiet har foreløpig ikke svart på hvor mange bekymringsmeldinger de har fått fra og utrykninger de har gjort til siktedes adresse før nå.

- Politiet har per nå ingen opplysninger som skulle tilsi at den siktede var, eller har vært en fare verken for naboer eller NAV-ansatte forut for hendelsen på NAV, men vi har fokus på dette i etterforskingen, sier politiinspektør og seksjonsleder ved vest politidistrikt, Tore Salvesen.

TATT: En video Dagbladet har fått tilgang til viser pågripelsen av den siktede etter Nav-drapet i Bergen. En kvinne i 50-åra døde etter angrepet. Foto: Tipser Vis mer

- Ikke utpreget omfang

Mannen i 30-årene bor i en bolig som etat for boligforvaltning i Bergen har ansvar for.

Direktør for etat for boligforvaltning, Bjarte Høysæter, sier imidlertidig at det ikke er noe utpreget omfang av henvendelser om eller ved den siktedes adresse.

- Alle våre leietakere har mulighet til å ringe vektertjeneste, dersom det er kritiske forhold i bomiljøet, sier han og fortsetter:

- Hvis vi får inn henvendelser blir det fulgt opp, for eksempel ved å ta det opp med personen det gjelder. Hvis ikke det hjelper er det husleieloven som slår inn. I ytterste konsekvens kan man da si opp leiekontrakten.

Høysæter viser til taushetsplikten og kan ikke svare på hvorvidt de har mottatt henvendelser, eller hvordan de er fulgt opp i tilfellene som beskrives av naboer.

DRAMATISK: Væpnet politi har rykket ut til et Nav-kontor på Danmarksplass i Bergen mandag. Foto: Marit Hommedal / NTB
DRAMATISK: Væpnet politi har rykket ut til et Nav-kontor på Danmarksplass i Bergen mandag. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Relevant i saken

Påtaleansvarlig Christine Møen Wisløff sier at hvor mange varsler og hvor mange ganger politiet har rykket ut til siktedes adresse, er noe de vil se nærmere på etter hvert.

- Det er selvsagt relevant i saken. Hittil har vi konsentrert oss om innhenting av tidskritiske beviser – som vitneavhør, siktetavhør, krimtekniske undersøkelser og lignende.

ÅSTEDET: Mandag kveld ble det lagt lys og blomster utenfor Nav-kontoret. Foto: Stian Drake / Dagbladet
ÅSTEDET: Mandag kveld ble det lagt lys og blomster utenfor Nav-kontoret. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Politiet har tidligere uttalt at mannen ikke er en kjenning av politiet.

- De aller fleste har vært i kontakt med politiet en eller annen gang i løpet av livet. Hvis man skal si at noen er en «kjenning av politiet», er det mer enn et foreleggsforhold som skal til. Enten mer alvorlig, eller hyppigere tilnærmelser, forklarer Wisløff.

Satt på glattcelle

Torsdag har den siktede mannen fortsatt ikke tatt stilling til straffskyld. Det opplyser mannens forsvarer, Morten Grimstad til Dagbladet.

- Han er sterkt preget av det som har skjedd. I dag har han det bedre etter forholdene, sammenliknet med mandag, da han satt på glattcelle i Bergen, sier Grimstad til Dagbladet.

Samtidig er deler av de 200 ansatte ved Nav Årstad tilbake på jobb. Det sier Jostein Hestnes, etatsdirektør sosiale tjenester i Bergen kommune, til Bergensavisen.

- Det er en del av prosessen med å ta hverdagen tilbake, sier han til avisa.

Kontoret holder foreløpig stengt for publikum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer