Politiet: - Mennene har gått under jorda

- Det stemmer overhodet ikke, sier forsvarer.

FORKYNNINGSDRAMA: Andrea Voldum, her med bistandsadvokat John Christian Elden, venter på at dommen fra Borgarting lagmannsrett skal bli forkynt for to av mennene som ble frikjent for voldtektsanklagene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORKYNNINGSDRAMA: Andrea Voldum, her med bistandsadvokat John Christian Elden, venter på at dommen fra Borgarting lagmannsrett skal bli forkynt for to av mennene som ble frikjent for voldtektsanklagene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag kveld meldte Nettavisen at to av de tre mennene som er frikjent for voldtektsanklagene i Hemsedal-saken, er etterlyst av politiet.

De har ikke møtt opp for å få dommen forkynt, og politiet skal ikke vite hvor de er. Derfor er ikke dommen rettskraftig ennå. Kathe Wilhelmsen i Nordre Buskerud politidistrikt sier at det ikke har lyktes dem å få dommen forkynt for to av mennene.

- Et nytt forsøk på å sende dem papirene er akkurat gjort. Det er 14 dager siden vi sendte dommen for første gang, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

- Mennene har gått under jorda på grunn av all mediedekningen, sier Wilhelmsen.

Hun sier de har fulgt vanlig rutine, og derfor etterlyst mennene.

- Gått under bakken

De tre mennene ble dømt til å betale 300 000 kroner oppreisningserstatning til henne, etter at et mindretall i Lagmannsretten frikjente dem for voldtektsanklagene.

Advokat Seland, som forsvarere en av mennene, benekter at klienten har «gått under bakken».

- Hva bygger politet en slik påstand på? De har ikke prøvd å få tak i mannen, og de har ikke tatt imot mitt tilbud om å forkynne dommen. Å gå ut med sånne utsagn som er helt uten innhold og mening, i en sak hvor mannen er frikjent, er meget alvorlig, sier Seland, som mener politiet etterlyser hans klient uten dekning, og at politiet har etterlyst klienten på feil premisser.

Forsvarer Arne Seland.
Forsvarer Arne Seland. Vis mer

- Det er alvorlig at de slenger ut noe så fjollete som at han har gått under jorda. Av politiet må man forvente presisjon og korrekthet, ikke tøv.

- Vil man få til en forkynnelse nå i løpet av kort tid?

- Papirene er sendt til min klient, og jeg regner med at dette er i orden i løpet av veldig kort tid, sier Seland, som sier det heller ikke er forbudt for hans klient å «å gå under bakken».

- Her er det politiet som må stikke fingeren i jorda, sier han.

- Sa jeg kunne hjelpe

Seland sier at han i dag morges kontaktet politiet for å få papirene som må underskrives av hans klient.

- Er det slik at det er gjort noe forsøk på å dra denne saken ut i tid?

- Overhodet ikke. Vi ønsker å bli ferdig med denne saken, sier Seland.

- Vil dere anke oppreisningskravet?

- Det har vi ikke tatt stilling til ennå, sier Seland.

Vil få saken ut av verden

Andrea Voldum er oppgitt over at mennene ikke kan få gjort opp for seg.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke bare får skrevet under på det papiret sånn at ankefristen begynner å løpe, sier Voldum, som sammen med sin bistandsadvokat John Christian Elden har planer om å klage staten inn til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Det kan de ikke gjøre før dommen er forkynt for alle tre, og ankefristen for alle er utløpt og dommen er rettskraftig.

- Jeg antar taktikken er å prøve ikke å få dommen rettskraftig slik at videre saksgang settes på vent, sier Elden til Dagbladet.

- Pengene er ikke hovedtema

Voldum kan heller ikke få erstatning fra to av mennene, ettersom dommen ikke er forkynt for dem. En av mennene har fått dommen forkynt, og ønsker å gjøre opp for seg, sier hans forsvarer til Nettavisen.

- Saken blir jo aldri ferdig når de oppfører seg sånn. Saken kunne jo vært ferdig for lenge siden. Jeg kunne lagt den litt bort. Det er ikke pengene som er hovedtema for meg, men at saken skal tas videre, sier Voldum til Dagbladet.

Hun sier at det å vente på at dommen blir rettskraftig, er vanskelig.

- Jeg forventer at de snarlig får forkynt den dommen, jeg ser ikke poenget med at de ikke har fått gjort dette ennå, sier hun.

- Jeg ønsker å legge den saken bak meg, og begynne på nytt, legger hun til.

Han sier at han i dag morges kontaktet politiet for å få papirene som må underskrives av hans klient.

- Er dette et forsøk på å dra denne saken ut i tid?

- Overhodet ikke. Vi ønsker å bli ferdig med denne saken, sier Seland.

- Vil dere anke oppreisningskravet?

- Det har vi ikke tatt stilling til ennå, sier Seland.

Møtt to ganger

Håkon Duesund, som forsvarer en av de frikjente mennene, sier at hans klient har møtt på politistasjonen to ganger for å få dommen forkynt for seg.

- Men forkynning har ikke skjedd. Han ønsker å få dommen forkynt for seg, og jeg kan også være behjelpelig med å få den forkynt for ham, sier Duesund, som ikke skjønner hvorfor hans klient nå er etterlyst.

- Det at dommen ikke er forkynt, er ikke ledd i noe slags forsøk på å dra ut prosessen. Det er helt feil. Min klient har gjort forsøk for å få dommen forkynt for seg, sier Duesund.

- Vil dere anke oppreisningskravet til Høyesterett?

- Vi har kommet til at vi ikke kommer til å anke. Det ville vært en stor påkjenning og en ny prosess, og derfor har han ikke noe lyst til å anke, sier Duesund.

Forkynnelse av dommer

  • Dommer i straffesaker skal forkynnes for parter som berøres rettslig av dommen.
  • Forkynnelsen er en formalisert form for underretning om dommen, enten ved at dommen blir avsagt ved opplesning i rettsmøte der dømte er til stede, eller ved at retten eller politiet senere forkynner dommen for siktede ved postforkynnelse eller ved bruk av stevnevitne. Et stevnevitne er en tjenestemann ansatt i politiet som forestår forkynnelse av rettslige dokumenter
  • Dersom den siktede ikke svarer ved postforkynnelse, må politiet/stevnevitnet finne ut hvor vedkommende oppholder seg, og deretter forkynne dommen for vedkommende personlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer