Fyll og bråk på 17. mai:

Politiet: - Merkelig og uvant hendelse

Flere steder i landet endte nasjonaldagen i fyll og bråk. Størst opptøyer ble det i Fredrikstad, der politiet måtte sende massive styrker.

TIL ANGREP: Politiet i Øst melder mandag kveld om at flere ungdommer «går i mot politiet og utøver vold» i Fredrikstad. Video: Andreas Utberg Andersen / Utrykningsnytt. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

- Totalt ti stykker ble innbrakt. Sju eller åtte av disse sitter fortsatt i arresten. Det sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Tom Sandberg, til Dagbladet etter gårsdagens opptøyer i Fredrikstad.

Politiet måtte i alt sende 20 patruljer, samt politihelikopteret til «Plankebyen», da hundrevis av ungdommer samlet seg i sentrum. Noen av disse ungdommene gikk også til angrep på politiet.

- Det var en skikkelig merkelig og uvant hendelse. Opptøyene startet etter at en politipatrulje hadde bedt noen ungdommer om å ikke drikke alkohol offentlig. Plutselig hadde ti stykker samlet seg rundt dem. En av ungdommene skal ha hoppsparket på den ene politimannen, sier Sandberg.

Noen av ungdommene skal også ha kastet stein og flasker mot politiet.

FULLT KAOS: Flere hundre ungdommer samlet seg på Stortorget i Fredrikstad 17. mai. Foto: Andreas Utberg Andersen / Utrykningsnytt
FULLT KAOS: Flere hundre ungdommer samlet seg på Stortorget i Fredrikstad 17. mai. Foto: Andreas Utberg Andersen / Utrykningsnytt Vis mer

- Bør vite hvor barna sine er

Flere av ungdommene som var på Stortorget i Fredrikstad var under 18 år, både blant dem som havnet i arresten og blant dem som ble bortvist.

Operasjonsleder Sandberg har en klar oppfordring til barnas foreldre i tida som kommer.

- De bør vite hvor barna sine er. Ungdom som nærmer seg 18 år bør i utgangspunktet klare å oppføre seg, men slik var det ikke i går.

ALVORLIG: Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, mener det er viktig å se alvorlig på bråket i Fredrikstad 17. mai. Foto: Heiko Junge / NTB
ALVORLIG: Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, mener det er viktig å se alvorlig på bråket i Fredrikstad 17. mai. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Blir litt trist

Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, sier til Dagbladet at han ser alvorlig på gårsdagens hendelser.

- Man blir jo litt trist av å observere det som skjer. 17. mai er gjerne en dag som helst skal forbindes med andre ting.

Ordfører sier samtidig at han har registrert ungdomsfyll i flere andre byer på nasjonaldagen.

- Det er likevel ingen unnskyldning for det som skjedde her i går.

Ikke kapasitet

Det var ikke bare på Østlandet at politiet fikk nok å holde fingrene i nasjonaldagen.

I Bergen hadde ikke politiet nok kapasitet til å ta seg av alle hendelsene. De fikk blant annet inn flere svært rusa, bevisstløse, og hyperventilerende ungdommer.

- Alkoholinntaket tar overhånd, slikt skjer jo når det er 17. mai. Vi har også fått meldinger om slåsskamper, sa operasjonsleder Terje Magnussen til Dagbladet mandag kveld.

Tirsdag morgen sier derimot operasjonsleder Frode Koltveit at han ikke er veldig overrasket og stort sett fornøyd med natta.

Fra klokka 19 i går kveld til klokka 7 i dag tidlig har vi hatt 37 oppdrag som omhandler ordensforstyrrelser eller liknende hendelser i vårt distrikt. Det er en vanlig problematikk at vi ikke har mulighet til å rykke ut på alt, forklarer Koltveit.

Hundrevis av ungdom på badeplass

I Stavanger hadde mer enn 400 ungdommer i alderen 12 til 20 år samlet seg på en badeplass.

Mange av ungdommene framsto ifølge politiet som svært beruset og det oppsto en del slåsskamper blant ungdommene. I tillegg var det flere berusede personer under 18 år på stedet.

- Jeg ser jo at det samme har skjedd flere steder i landet, så det sier vel kanskje noe om at kan ha samlet seg opp et behov, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Kurt Løklingholm.

Han forteller at en mindreårig gutt som oppholdt seg på badeplassen ble anmeldt for å ha båret et replikavåpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer