Anne-Elisabeth Hagen:

Politiet: - Mest sannsynlig et drap

Tirsdag opplyser bistandsadvokat Svein Holden at «motparten sier klart at Anne-Elisabeth Hagen lever». Politiet holder fast ved at deres hovedhypotese fortsatt er at hun er blitt drept.

STÅR FAST VED TEORI: Politiet tror fortsatt at Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

LILLESTRØM / OSLO (Dagbladet): Tirsdag opplyser bistandsadvokat Svein Holden at familien Hagen var i kontakt med det de antar er kidnapperne 8. juli, og at «de sier klart at Anne-Elisabeth Hagen lever». Holden sier også at kommunikasjonen med motparten foregår på norsk.

26. juni uttalte politiinspektør Tommy Brøske at politiet har endret hovedhypotese til at de tror at Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept.

Holder fast ved teori

Tommy Brøske sier tirsdag at politiet tar henvendelsen på alvor, og at de merker seg at det gis opplysninger om at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live.

- Vi har forståelse for at den siste kontakten gir familien håp om at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live. Vi understreker derfor på ny at det er ingenting vi ønsker mer enn å få henne hjem.

- Selv etter den siste henvendelsen er det mangel på livsbevis, politiet anser det derfor som lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen er i live, sier politiinspektør Brøske og tilføyer:

- Vi har imidlertid ikke noe bevis for at hun er død, og kan derfor ikke utelukke at hun lever.

HOLDER KONTAKT: Tirsdag ettermiddag orienterer bistandsadvokat Svein Holden og politiinspektør Tommy Brøske om den seinere tids utvikling i saken om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Dagbladet Vis mer

Familien om saken

Holden holder likevel fast ved at familien fortsatt oppfatter dette som en kidnappingssak, og at kontakten 8. juli styrker deres teori.

- Familien deler politiets bekymring om at Anne-Elisabeth Hagen ikke er i live, men kontakten 8. juli har gitt dem forsterket håp, sier bistandsadvokaten.

Under pressekonferansen sier Tommy Brøske at politiet ikke kan utelukke at de står overfor en bortføring med økonomisk motiv, eller at noe kan ha gått galt underveis.

- Men vi står ved den hovedhypotesen vi kom med før sommeren. Fra starten har vi også etterforsket ut fra andre hovedhypoteser, men vi anser disse som svekket, sier Brøske og tilføyer:

- Vi anser det som mest sannsynlig at vi står overfor et drap.

Brøske vil ikke kommentere om de har noen mistenkte i saken.

Angivelige utbetalinger

I forrige uke meldte VG at familien skal ha utbetalt i overkant av ti millioner kroner til den angivelige motparten for å få bevis på at Anne-Elisabeth Hagen lever.

Holden ønsker ikke å kommentere hvorvidt det er blitt utført utbetalinger fra familien, men opplyser at de foreløpig ikke har mottatt livsbevis.

- Kan du si noe om kontakten som har vært etter 8. juli? spør Dagbladets reporter.

- Ikke noe utover at det har vært tydelig kommunikasjon. Men jeg kan ikke si noe mer om innholdet i det, sier Holden til Dagbladet.

På spørsmål fra Dagbladet sier Holden at de er helt sikre på at det er de samme personene som har tatt kontakt i juli, som har hatt kontakt med familien tidligere.

- Det er fra mitt ståsted utelukket at det kan være snakk om andre personer enn de som har bortført henne, sier Holden.

- Reneste terror

Holden forteller at saken har vært en enorm påkjenning for familien.

- De ni siste månedene hvor hun har vært borte, har familien opplevd som den reneste terror. Hun er ektefelle, mor og mormor. Det er umulig å forestille seg den følelsen familien har og har hatt, sier bistandsadvokaten og tilføyer:

- Det kan vanskelig beskrives med ord. De er i en svært krevende og utmattende situasjon.