Politiet: - Nei, nei, han har ikke advokat

Her blir en norsk statsborger avhørt. Siktet for voldtekt og drap på 7-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norskpakistanske 24-årige Oslo-mannen som ble arrestert i går risikerer dødsstraff for å ha voldtatt og drept en syv år gammel jente i Islamabad, Pakistan.

Mannen ble arrestert da han kom hjem fra en pilgrimsreise til Mekka og pakistansk politi sier til Dagbladet.no at han er siktet etter paragraf 364-A PPC, som omhandler kidnapping av barn under 10 år, med intensjon om drap eller lemlestelse.

Dødsstraff i Pakistan kan utføres ved henging.

- Nei, nei, ingen advokat

Men selv om mannen allerede skal ha tilstått sitter han fremdeles i avhør. Det får Dagbladet.no bekreftet av pakistansk politi i dag.

- Vi er snart ferdige med å avhøre ham og kan fortelle mer da, sier overkonstabel Ashfaq ved politistasjonen i Sabzi Mandi-kvarteret til Dagbladet.no.

- Har mannen advokat?

- Nei, nei. Han blir sendt videre til fengsel nå etter at han har blitt avhørt av advokat.

Politiet: - Nei, nei, han har ikke advokat

- Men har han ikke behov for eller krav på advokat?

- Han har ingen advokat ettersom han er i politiets varetekt. Han vil få en advokat når saken kommer opp i retten, sier Ashfaq.

Ingen nåde

Advokat Abid Q. Raja er sterkt kritisk til pakistansk politi sine avhørsmetoder og mener Utenriksdepartementet må på banen i saken. Pakistanske myndigheter er kjent for å ta i bruk tortur under avhør.

- Pakistansk politi er veldig flinke å få fram tilståelser hvis de vil ha det. Vi kjenner til at de bruker torturmetoder under avhørene til Raja til Dagbladet.no.

Og om han først blir dømt er det liten sjanse for å redde livet, tror Raja, som uttaler seg på generelt grunnlag.

- Voldtar man en syvåring, for så å drepe henne for å skjule sporene, er det høyst sannsynlig at denne straffeformen vil bli tatt i bruk. Det vil det nok ikke være mulighet for benådning, fortsetter Raja.

Mannen skal i avhør ha forklart at han plukket henne opp på gata 25. oktober i år, og voldtok henne i sitt eget hus før han kvalte henne.

- De kjente hverandre. Ellers hadde hun trolig ikke stolt på ham, sier en politimann ved hovedkvarteret i Islamabad til Dagbladet.no.

Vil finne ut av fakta i saken

På den norske ambassaden i Pakistan er det stengt, men 1. ambassadesekretær Audun Rogne bekrefter at mannen er 24 år gammel.

- Har mannen advokat, så vidt dere er bekjent?

- Alt jeg kan si er at vi jobber nå med å finne ut av fakta i saken. Om han ønsker bistand fra norske myndigheter så kan vi hjelpe med navn på advokater, sier 1. ambassadesekretær i Islamabad, Audun Rogne til Dagbladet.no.

- Vet dere om han har tilstått?

- Da kan jeg bare henvise til de medieoppslag som har vært her i Pakistan om saken, sier Rogne.


Fryktet ikke rømning til Norge
Den arresterte mannen skal ha brukt jentas chador til å kvele henne med, et klesplagg politiet fant da de ransaket huset hans i går. De fant også jentas sandaler i huset.

- Fryktet dere at den mistenkte ville rømme til Norge?

- Nei, han visste ikke engang at vi var på sporet av ham. Etterforskningen har pågått en måned og han har vært bortreist en stund, sier den pakistanske politimannen.

AVHØRES HER: 24-åringen fra Oslo-området avhøres på politistasjonen Sabzi Mandi i Islamabad i Pakistan.
MENER UD MÅ SJEKKE TILSTÅELSER: Advokat Abid Q. Raja er kritisk til pakistansk politi sine avhørsmetoder. Han mener mannen risikerer dødsstraff og henging og at Utenriksdepartementet må på banen.