Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: - Nekter ingen Marka

Politiet hadde lagt en plan for et arrangement med publikum i Holmenkollen denne helga. Nå må de omdisponere. Men de vil ikke nekte noen å reise til Kollen.

AVLYST: Coronaviruset har ført til at Holmenkollen Skifestival, der det skal gås tremil, femmil og avholdes hopprenn i helga, går uten publikum. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AVLYST: Coronaviruset har ført til at Holmenkollen Skifestival, der det skal gås tremil, femmil og avholdes hopprenn i helga, går uten publikum. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Det var ventet rundt 30 000 tilskuere til arrangementene i Holmenkollen fredag, lørdag og søndag. Nå er Kollen-festen avlyst, og publikum anmodes å ikke oppsøke områdene utenfor arenaen i helga.

- Nekter ingen Marka
Johan Fredriksen, leder av Felles enhet for operativ tjeneste i Oslo-politiet, sier til Dagbladet at politiet ikke vil nekte noen å ta T-banen, eller reise til Kollen i helga.

- Marka et sted for alle, den er en allemannsrett, sier han.

- Så dere vil ikke nekte folk å oppholde seg i nærheten av arrangementet?

- Nei, det vil vi ikke. Men vi håper at folk respekterer grunnlaget for beslutningen som er tatt, og følger de rådene som blir gitt, samt tilleggsbudskapene fra arrangør og transportører, sier Fredriksen.

T-bane-bekymring

NEKTER INGEN: Johan Fredriksen, leder av Felles enhet for operativ tjeneste i Oslo-politiet, sier til Dagbladet at politiet ikke vil nekte noen å ta T-banen, eller reise til Kollen i helga. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NEKTER INGEN: Johan Fredriksen, leder av Felles enhet for operativ tjeneste i Oslo-politiet, sier til Dagbladet at politiet ikke vil nekte noen å ta T-banen, eller reise til Kollen i helga. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sa kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune om avgjørelsen.

Johan L. Torper, medisinsk fagsjef for Oslo kommune, sier det bes om å ikke bruke T-bane til Holmenkollen.

- Dette er gjort av smittevernhensyn og helsefaglig. Hvordan man skal gjennomføre praksis og hindre tilstrømning, er først og fremst et håp om at folk er lojale og følger oppfordringen. Videre vil Ruter ha et ansvar for å følge opp dette i samarbeid med arrangør og politiet, sier han.

Omdisponerer
Politiet hadde lagt en plan for et arrangement med publikum i Holmenkollen denne helga.

- Vi hadde satt av mannskapet i henhold til denne planen. Nå må vi omdisponere dette ettersom forutsetningene har forandret seg, sier Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Er du rammet? Da vil vi høre fra deg. Send en e-post til [email protected]

Han utdyper:

- Vi vil forholde oss til det bildet vi ser, og vil følge med på om det vil bli et overslag i sentrum. Det er nok mange tilreisende som sikkert uansett vil bruke helga i Oslo, og vi må ha et våkent blikk for hva dette vil si for uteliv og bybildet. Vi må rette kappa litt etter vinden.

- Betyr det at helga kan bli mer uforutsigbar for politiet nå?

- Den er ikke like sikker som den planen vi hadde lagt. Det som framstår som viktig blir derfor å tilpasse innsatsen etter behovet.

SMITTE: Torsdag besluttet Oslo kommune at årets skifest i Holmenkollen avlyses for publikum. Det vil si at hele stadionområdet stenges av for publikum. Bilder fra NTB Scanpix. Vis mer

Sikkerhet i fokus

-Tror dere folk vil la være å dra?

- Det blir den enkeltes valg. Det er en intensjon med den beslutningen som nå er blitt tatt, og jeg håper folk har normal god oppførsel og fornuft, og følger de anvisninger som blir gitt.

- Jeg tenker at det er klokt at folk flest følger de råd som kommer fra helsevesen, transportører og arrangører, legger han til.

Fredriksen understreker at politiet er opptatt av sikkerheten til folk, og sier at de fortsatt vil ha fokus på sikkerheten knyttet til skiarrangementet og hvordan det slår ut nå.

- Var det riktig å avlyse arrangementet?

- Man må ha respekt for at de som eier de vurderingene gjør de gode vurderingene, og stole på at det er gode vurderinger som er gjort. Hensikten med å avlyse tjener et godt formål, og selv om man selv ikke er redd for smitte, skal man ha respekt for dem som er utsatt. Dette er noe som vil angå flere og flere i samfunnet.

T-banen går som normalt
Ruter er i løpende dialog med både kommunen og helsemyndighetene, forteller pressevakt Øystein Dahl Johansen.

- Vi forholder oss til de rådene og anbefalingene som kommer derfra. Vi følger situasjonen tett og gjør vurderinger fortløpende.

T-banetrafikken kommer til å gå som normalt i helga, og det er ikke innført noen ekstraordinære tiltak fra Ruters side, bekrefter Johansen.

- Inntil videre er ikke anbefalinga at T-banetrafikken i seg sjøl utgjør noen risiko. Det er jo ansamlingen av folk det handler om. Men vi er på hele tida og vurderer det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!