Covid-19 og vold i nære relasjoner

Politiet: - Økning i vold i nære relasjoner

Corona-epidemien fører til mer vold mot kvinner og barn, også i Norge. Nå vil krisesentrene ha mer penger.

VERRE HJEMME: I Israel har sju kvinner blitt drept av kjæreste eller eks. I Australia er så mange som 22 drept. I Norge har tallene på anmeldelser om vold i nære relasjoner gått såvidt opp i forhold til i fjor, med 1,5 prosent. Men politiet frykter mørketall. Bildet er fra denne ukas demonstrasjon mot vold i Israels hovedstad Tel Aviv. Foto: Abir Sultan / Epa / Scanpix
VERRE HJEMME: I Israel har sju kvinner blitt drept av kjæreste eller eks. I Australia er så mange som 22 drept. I Norge har tallene på anmeldelser om vold i nære relasjoner gått såvidt opp i forhold til i fjor, med 1,5 prosent. Men politiet frykter mørketall. Bildet er fra denne ukas demonstrasjon mot vold i Israels hovedstad Tel Aviv. Foto: Abir Sultan / Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nær 400 000 personer har dødd av covid-19-viruset siden starten. I skyggen av pandemien dukker også andre mørketall opp: Vold mot kvinner og barn av deres nærmeste.

Ferske tall fra Politidirektoratet (POD) viser at antall anmeldelser om vold i nære relasjoner nærmest er uendret i forhold til i fjor, med en økning på 1,5 prosent (se grafikk til høyre).

- Det er stor usikkerhet knyttet til omfanget av faktisk begått kriminalitet. Det er sannsynligvis en økning i det reelle antall saker som omhandler vold i nære relasjoner, herunder vold og overgrep mot barn, både i hjemmet og på nett, sier seksjonssjef Astrid Borge i Politidirektoratet.

Kraftig nedgang

Når det gjelder anmeldelser om seksuell omgang og voldtekt av barn og unge, går tallene veldig ned i forhold til fjoråret (-41,7% for barn under fjorten år og - 18,8 prosent for seksuell omgang med barn 14-16 år), viser de nye tallene Dagbladet har fått fra POD.

Men politiet er bekymret:

- De strenge smitteverntiltakene har vanskeliggjort avdekkingsevnen knyttet til denne gruppen. Politiet, herunder barnehusene, har hatt fokus på informasjonsarbeid ut til publikum og øvrig tjenesteapparat under hele pandemien. Det har vært viktig å kommunisere at politiet er åpne for henvendelser knyttet til utsatte barn til tross for innføring av strenge smitteverntiltak, sier Borge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer