Politiet - røverne 1-0

Aldri før har så mange nordmenn blitt tatt for så mange forbrytelser. Men fortsatt er det ganske trygt å stjele.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er nedslående lesning Statistisk Sentralbyrå byr på i statistikken over etterforskede lovbrudd 2001. Aldri før er så mange nordmenn tatt for lovbrudd.

En av 40 unge menn i alderen 19-20 år ble tatt av politiet for befatning med narkotika. I alt ble 84 000 nordmenn tatt for ett eller flere lovbrudd i fjor, viser tallene fra SSB.

Rekord-oppklaring

Politiet etterforsket langt flere narkotikaforbrytelser i 2001 enn i 1995. Det fører til at tallene går i lufta. Politiet har den høyeste oppklaringsprosenten på 30 år med en økning på 9 prosentpoeng de siste sju åra. Med en stadig større andel narko-forbrytelser å etterforske går oppklaringsprosentent i været. Det er altså all mulig grunn til å styre unna dette området dersom du har tenkt deg en kriminell løpebane.

Voldsforbrytelser er også lite lurt dersom du funderer på det. Antallet etterforskede voldssaker har økt med 40 prosent, men politiet oppklarer også flere saker enn i 1995.

Tyveri på stedet hvil

Det er ifølge SSB ikke grunnlag for å hevde at det stjeles mer enn før. Antallet etterforskede saker har stort sett vært likt hvert år, det samme har oppklaringsprosenten.

Av 100 tyveri- og vinningssaker blir bare 12 oppklart. Det betyr at 88 prosent av alle tyverier går i tyvens favør.

Hvert år henlegger politiet 200 000 saker totalt uten å være oppklart. Og forbrytere er stort sett som før, over halvparten av de som har begått en forbrytelse gjør det igjen.

MEST NARKO: Tidligere ble ungdom mest tatt for tyverier, nå er narkotika deres alvorligste lovbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer