Politiet: - Tenk sikkerhet i møte med ekstremværet

Trodde du det var ille nå? Bare vent til i kveld!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært en rolig natt i de flomrammede områdene på Østlandet, men politiet frykter at mye kan skje i løpet av dagen.

Tirsdag begynte det å flomme over flere steder på Østlandet, og det ventes store oversvømmelser også onsdag.

Det er fylkene Buskerud og Telemark som foreløpig ser ut til å bli hardest rammet, men det er sendt ut flomvarsel i flere andre fylker.

- Det er vanskelig å forutse når og hvor det kan ramme, derfor oppfordrer vi folk til å tenke sikkerhet og følge godt med, sier operasjonsleder Olav Myrvold i Søndre Buskerud politidistrikt.

Han ber om at folk sikrer eiendelene sier og tenker godt gjennom hva de gjør når de møter på naturkreftene.

- Gi beskjed til oss dersom noe blir farlig, eller hvis man oppdager veier som blir vasket bort eller flom ved bruer, sier han.

Stengte bru I løpet av natten så politiet seg nødt til å stenge en bru på grunn av høy vannføring.

- Det er snakk om den såkalte Myntbrua i Kongsberg. Den er blitt stengt på grunn av vannforholdene, sier operasjonslederen. Han opplyser at det ellers har vært få hendelser knyttet til flommen natt til onsdag.

I Telemark politidistrikt, meldes det også om få hendelser, men politiet er forberedt på at mye kan skje i løpet av dagen.

- Med tanke på værvarselet må vi nok regne med at det kan skje en del. Vi er på tå hev for å bistå, sier operasjonsleder Jan Olaf Jansen i 5-tiden onsdag.

Kjempevått Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel for flere steder i landet. Samtidig skyller ekstremværet Petra inn over landet i løpet av de neste døgnene.

Kombinasjonen av overfylte vassdrag og mye varslet nedbør er årsaken til at Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel.

EKSTREMVÆR:  Buskerud og Telemark ser foreløpig ut til å bli hardest rammet i dag. Foto: Hans Arne Vedlog
EKSTREMVÆR: Buskerud og Telemark ser foreløpig ut til å bli hardest rammet i dag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det er kjempevått. Få av landets vassdrag tåler mye mer nedbør før det kan føre til flomlignende tilstander. Det er en vurdering av det mulige skadeomfanget som ligger til grunn, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen til NTB.

Rent værmessig har det ikke skjedd så mye i løpet av natten, sier han. Det er først torsdag kveld at de virkelig store bygene fra Petra vil komme.

- Det er Agder-fylkene som først får føling med været, sent torsdag kveld. Deretter vil det bevege seg nordover i løpet av torsdag formiddag. De fleste fylkene vil bli rammet, men ikke alle like mye, sier han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram