Politiet: -  Toska styrte hasjliga

Anklagene mot David Aleksander Toska tårner seg opp etter pågripelsen i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29-åringen er nå også siktet i den store hasjsaken «Operasjon Wonderboy». Dermed er han er siktet i tre alvorlige saker og tiltalt i tre: Toska er siktet for Nokas-ranet i Stavanger, ranet mot Postens brevsentral i Oslo og innførsel av hasjpartiene. Han er tiltalt i tre andre saker.

Politiet mener David Aleksander Toska var sentral i hasjligaen som smuglet 800 kilo til Norge. Oslo politidistrikt har nå siktet 29-åringen, som blir beskrevet som leder av ranslaget i Stavanger, for innførsel av 800 kilo hasj til Norge.

20 siktet

-  Vi vet ikke om pengene som er investert i hasjpartiet er deler av utbyttet fra ranet i Stavanger, men politiet er av den oppfatning, sier politiadvokat Christian Arnkværn ved Oslo politidistrikt.

I alt er 20 personer siktet i hasjsaken som har fått navnet «Operasjon Wonderboy» av politiet. 14 personer sitter i politiets varetekt. En rekke av disse er kamerater av David Aleksander Toska, blant annet en mann - med kallenavnet «Onkel Skrue» - som var mistenkt for Nokas-ranet.

David Toska ble pågrepet sammen med en kamerat i Malaga forrige tirsdag. Kameraten er siktet i «Operasjon Wonderboy», og han er nå også siktet for heleri, ifølge politiet. Oslo-politiet vil nå begjære ham utlevert til Norge.

-  Politiet er kjent med at han hadde en stor sum penger tilgjengelig. Vi snakker om flere millioner kroner. Vi mener Toska har stilt disse pengene til disposisjon, sier politiadvokat Arnkværn.

Overrasket advokat

Politiet i Stavanger har bekreftet at ransutbyttet fra Nokas-ranet var 56 millioner. Så langt er under én prosent av pengene funnet.

Advokat Christine Hamborgstrøm representerer Toska. Hun var i går ikke kjent med den nye siktelsen i hasjsaken.

-  Jeg har ikke snakket med Toska om annet enn Nokas-saken. Derfor har jeg ingen formening om hvordan han stiller seg til dette, sier Hamborgstrøm.

Forbrytelsene David Toska nå er tiltalt og siktet for, har en samlet strafferamme på 90 års fengsel.

Siktet for dødsranet i Stavanger, der han har tilstått: 21 års strafferamme.

Siktet for befatning med 800 kilo hasj. Hvis Toska blir tiltalt for å ha investert ranspenger i hasjpartiet, kan strafferammen bli 21 år.

Siktet for kommandoranet mot Postens brevsentral i Oslo i oktober 2003. Strafferammen for grovt ran er 12 års fengsel. Han er også siktet for drapsforsøk på to politimenn under Posten-ranet, som har en strafferamme på 15 års fengsel.

Tiltalt for tyveri av 20 millioner kroner fra Sparebanken Nor-filialen på Bryn i 2001. Toska erkjenner tyveriet, men hevder politiet drev ulovlig provokasjon. Han hevder også at utbyttet bare var tre millioner. Strafferamme: Seks års fengsel.

Tiltalt for tyveriforsøk ved Norsk Medisinaldepot i november 2000. Strafferamme: Seks års fengsel.

Tiltalt for heleri etter å ha lånt finansakrobaten Thomas Øye fem millioner kroner. Toska skal i samme sak ha truet med å skjære tunga av Schibsted-arvingen Harald Undrum, som hadde kausjonert for lånet. Saken starter i august i Oslo tingrett. Strafferamme: Ni års fengsel.

Toska er også i politiets søkelys for ranet av DnBs tellesentral i Oslo i 2000, der utbyttet var 30 millioner kroner.

29-åringen er tidligere straffedømt tre ganger, og bøtelagt én gang.

SIKTET: David Aleksander Toska må svare for seg i en rekke saker. Oslo-politiet har nå siktet 29-åringen i «Operasjon Wonderboy». Kameraten som politiet mener er en av hovedmennene i den store hasjsaken, ble tatt sammen med Toska i Spania forrige tirsdag.