Svenskegrensa:

Politiet: - Vær tålmodig

Politiet forventer massive køer også denne helgen.

GRENSEKAOS: De siste dagene har folk måttet vente i timesvis for å krysse grensa ved Svinesund. Reporter: Stian Drake / Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVINESUND (Dagbladet): - Køen har allerede begynt å hope seg litt opp. Akkurat nå kan jeg vel tenke meg at det tar rundt en times tid å komme hit.

Det sier avsnittsleder i Øst politidistrikt, Serbest Jahangir, til Dagbladet ved 13-tida fredag ettermiddag.

Både norskregistrerte og utenlandske biler er allerede på vei gjennom grensekontrollen, i et håp om å unngå det aller verste trafikkaoset.

- Vi forventer enda lengre køer utover ettermiddagen, sier Jahangir.

En av de som har vært på handeltur i Sverige fredag ettermiddag, er Kjell Olsen. Han forteller til Dagbladet at han brukte omtrent to timer på en 600 meters strekning.

- Hva tenker du om de lange køene?

- Jeg synes det er bortkasta. Det burde ikke være nødvendig å vente så mye når man bruker QR-koden. Dette kunne blitt gjort på en mye mer effektiv måte, sier Olsen til Dagbladet.

KØ: Har du tenkt deg inn i Norge via Svinesund må du forvente lange køer. Foto: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet
KØ: Har du tenkt deg inn i Norge via Svinesund må du forvente lange køer. Foto: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Skjermbilde ikke nok

Det har gått ei uke siden Norge åpnet for karantenefrie reiser fra Sverige til Norge. Likevel er alle de reisende nødt til å teste seg, samt vise fram et gyldig coronapass. De reisende må også ha registrert seg på nettsidene entrynorway.no.

Dette har tidvis ført til ekstremt lange køer, da flere av de reisende ikke har hatt dokumentene i orden og er ifølge avsnittslederen ikke helt i orden ennå.

Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

- Det er fortsatt noen som sliter. Det er en noen som har tatt skjermbilde av dokumentasjonen, men det er ikke godt nok. Du må kunne logge deg på, forklarer Jahangir.

- Kan bli stående lenge

Avsnittslederen ønsket ikke å svare på hva han tenker om hva Heimevernet eventuelt skal bidra med, samt det siste gjenåpningstrinnet til regjeringen som ble lagt fram samme ettermiddag.

- Det skal jeg ikke svar på ennå, da det ikke er noe som er avgjort foreløpig. Vi er her bare for å gjøre jobben vår, men vi vil fortsatt komme med den samme oppfordringen som regjeringen, om at man de som ikke er nødt til å gjennomføre en strengt nødvendig reise tar turen over grensa.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Hva vil du si til dem som likevel velger å reise?

- Tar man turen, så vær tålmodig. Man kan bli stående lenge i kø. I tillegg er det viktig at man har med seg det man trenger til innlogging og innreisedokumentasjon.

- Hverdagen kommer tilbake

Vaktleder i Tollvesenet, Carina Fremstad, er ikke overrasket over den økende trafikken den siste uka.

- Dette var noe vi så for oss. Trafikken har vært økende og vår oppgave er jo som vanlig å kontrollere persontrafikken og varetrafikken, sier hun.

Fremstad sier videre at hun og kollegene setter pris på den økende trafikken.

- Vi liker jo at hverdagen kommer litt mer tilbake.

- Har dere opplevd en økning i antall beslag den siste uka?

- Nei, det er jevnt over det samme.

- Hvordan opplever du samarbeidet med politiet?

- Vi kan ikke klage, det er en god tone. Samtidig er det de som tar seg av coronaproblematikken. Den holder vi oss unna.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer