Politiet: - Vi har hatt veldig mye russebråk i natt

I politidistriktene rundt Oslo har det vært en høylytt start på russefeiringa.

BRÅK: Flere steder på Østlandet har folk fått nattesøvnen forstyrret av festende russ. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BRÅK: Flere steder på Østlandet har folk fått nattesøvnen forstyrret av festende russ. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Russetida er for alvor i gang, noe som natt til søndag har gått utover nattesøvnen til mange personer i Øst politidistrikts dekningsområde.

- Barn har ikke fått sove

Spesielt i Follo-området og på Romerike har russen festet så høylytt at folk både har slitt med å få sove og har våknet.

- Vi har hatt veldig mye russebråk, egentlig over hele Øst politidistrikt, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen ved Øst politidistrikt til Dagbladet.

Meldingene som har kommet inn til politiet, og har i stor grad gått på høy musikk.

- Det har medført at folk har blitt vekket, og at barn ikke har fått sove, sier Samuelsen.

Han har ikke telt over antall meldinger de har fått inn, men omtaler det som «veldig mange».

- Vi noterer så langt det lar seg gjøre navn på buss, registreringsnummer, sjåfør og ansvarlig på bussen, sier Samuelsen.

Skulle en russebuss vise seg å gå igjen gjentatte ganger i politiets oppdrag, kan det få konsekvenser for russebussene.

Tidligere år har politiet truet med å avskilte russebusser som spiller høy musikk.

30 russemeldinger

Det er ikke bare Øst politidistrikt som har fått telefoner fra frustrerte og søvnløse personer. Også i Sør-Øst politidistrikt har det kommet et jevnt sig av klager på bråkete russ.

Fra klokka 22.45 lørdag kveld og fram til litt over klokka 05 søndag morgen har politiet i Sør-Øst loggført 30 meldinger som omhandler russ.

- Vi har fått veldig mye meldinger, og det går som regel på høy musikk. Det er stort sett over hele politidistriktet. Det er en del publikum som ikke er fornøyd med at vi ikke gjør noe med det, men vi har andre ting vi må prioritere, sier operasjonsleder Anne Meyer ved Sør-Øst politidistrikt.

- Der vi får rykket ut pålegger vi dem å dempe musikken, og så sender vi dem av gårde. Sånn sett så sender vi bare problemet til neste sted.

Politiet i Sør-Øst fikk også inn melding i natt om at en kvinne ramlet ut av en russebuss i Tempokrysset i Sandefjord. Kvinnen fikk noen skader i hodet, men skadene skal ikke være alvorlige.

RUSS 2019: Det var vill festing og topp stemning når Dagbladet fulgte neste års russ på Kos. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Les om ville fester, slåsskamper og sex her: https://www.dagbladet.no/nyheter/vi-drikker-alt-vi-kommer-over/69915148 Vis mer

- Mer i år

Et sted der det for alvor gikk for seg tidligere i uka var på Vestlandet, det vil si Rogaland, i Sør-Vest politidistrikts nedslagsfelt. Der var det så mye bråk at politiet varslet «mer inngripende tiltak framover».

I løpet av natt til torsdag rykket politiet ut på 28 oppdrag som involverte russ. Fullt så ille har det ikke vært natt til søndag, men politiet har like fullt registrert 19 oppdrag i tilknytning til russefeiringen.

- Det går stort sett på støy og høy musikk. Det er en utfordring med russene, for de er mange og de forflytter seg, sier operasjonsleder Nikolai Austerheim til Dagbladet.

Russen som har vært samlet på et sted, som har gjort at politiet har klart å oppsøke dem, har fått pålegg om å roe ned.

- Men det er ikke alle vi har fått anledning til å snakke med, sier Austerheim.

Han påpeker at russen som har fått pålegg om å roe seg ned, ser ut til å ha gjort det.

- Vi var ute på to steder og snakket med russen, og etterpå ble det stille, sier operasjonslederen i Sør-Vest politidistrikt, som altså har hatt en travel start på russetida.

- Det er mer nå enn i fjor.

Oslo-russen får ros

Et sted det derimot ikke har vært så mye og melde om er i Oslo politidistrikts nedslagsfelt. Operasjonsleder Tor Jøkling opplyser at de natt til lørdag og natt til søndag har hatt til sammen to oppdrag, ett hver natt, som går på russebuss som spilte høy musikk.

- Hvis det har vært noen russ i Oslo, og det regner jeg jo med at det har vært, så har de oppført seg eksemplarisk, sier Jøkling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer