Politiet: - Vi har ikke kontroll

Norsk politi innrømmer at de ikke har kontroll over den organiserte prostitusjonen i Oslo. - Vi antar at det finnes bakmenn, men det er stort sett det vi vet for øyeblikket, sier Steen Dalgaard Nielsen, leder for utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet overvåker prostitusjonsmiljøet i Oslo, men har ikke foretatt seg noe i forhold til de utenlandske jentene og hallikene deres.

- Vi ser at det er kommet en del prostituerte fra Øst-Europa til Norge, men vet lite om bakmennene, sier politiinspektør Iver Stensrud ved etterretningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

- Det er velkjent at det foregår illegal trafikk av prostituerte fra øst til vest. Flere av dem kommer i gummibåter fra Albania til Italia. Trafikken er organisert, bare se på palassene til dem som driver det. Vi har ikke fått bekreftet om denne trafikken går videre til Norge, men flere ting tyder på det, sier Dalgaard Nielsen.

Organisert

- Vi antar at det finnes bakmenn, men det er stort sett det vi vet for øyeblikket. Målet er å ta hallikene. Det er vanskelig fordi jentene ikke vil samarbeide med oss. Det er flere forhold som politiet kan slå ned på hvis de får oversikt over miljøene: Jentenes alder, de kan ta bakmennene, jentene har ikke lov til å «jobbe» mens de oppholder seg på turistvisum, det er også vanskelig å si om jentene oppholder seg i Norge av fri vilje.

Velkjent problem

Prostitusjon har lenge vært en god inntekt for menneskesmuglere i Sverige og Danmark.

Det svenske rikspolitiet anslår at opptil 500 utenlandske kvinner ble solgt til landet i fjor. Norsk politi har ikke liknende tall, men kan bekrefte at denne formen for organisert kriminalitet har kommet hit til landet.

Mer synlig

De få kvinnene vi ser på gata i Oslo, er overflaten av et mye større problem.

- Utenlandsk prostitusjon har den siste tida blitt mer synlig. Sverige og Danmark har lenge hatt de problemene vi ser i Norge nå. En del av prostitusjonen er organisert med eiermenn. Dette er et problem som er velkjent internasjonalt, men som politiet her i landet har jobbet lite med, innrømmer politiinspektør Iver Stensrud.