Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapet i Kristiansand:

Politiet: - Vi står støtt på vår vurdering

Politiet svarer igjen på kritikken om at den siktede 15-åringen ikke hadde forsvarer tilstede under første avhør.

PRESSEKONFERANSE: Terje Kaddeberg Skaar, sjef for felles kriminalenhet i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Terje Kaddeberg Skaar, sjef for felles kriminalenhet i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet innkalte til pressekonferanse i ettermiddag for å orientere om utviklingen i dobbeltdrapet i Kristiansand.

- Vi har sikret seg DNA-bevis som knytter siktede til handlingen, sier Terje Kaddeberg Skaar, sjef for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt.

Som det ble kjent tidligere i dag, har politiet sikret seg drapsvåpenet. Det skal være en kniv. Den siktede skal selv ha sagt hvor kniven lå, og den ble beslaglagt i går.

HER SKJEDDE DET: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept ved skolen Wilds Minne i Kristiansand. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Tomm W. Christiansen / Video: NTB Scanpix Vis mer

- Den er ikke funnet i nærheten av åstedet, men et stykke unna, sier Kaddeberg Skaar.

Rykter

Terje Kaddeberg Skaar fortalte under pressekonferansen om at det skal ha gått rykter i Kristiansand om at det skal ha være flere gjerningspersoner involvert i dobbeltdrapet. Politiet har undersøkt om dette stemmer.

- Vi finner ingen holdepunkter overhode på at det er flere enn én gjerningsperson. Vi venter på undersøkelser før vi konkluderer med sikkerhet, men som sagt har vi ingen grunn til å tro det, sier sjefen for felles kriminalenhet.

Svarer på kritikken - igjen

Under pressekonferansen svarte politiet på kritikken de har fått det siste døgnet, om at den siktede 15-åringen ikke hadde forsvarer i sitt første avhør med politiet.

15-åringen var først innkalt som vitne, men utover i avhøret ble hans status endret til siktet i saken. Advokaten hans, Svein Kjetil Stallemo, kom først etter at avhøret var avsluttet.

I avhøret erkjente han å ha «forvoldt seg på» Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ved Wilds Minne skole mandag ettermiddag. Tone og Jakob ble knivstukket og døde på Sørlandet sykehus ikke lenge etterpå.

Etter drapet dro 15-åringen hjem.

KRISTIANSAND: Terje Kaddeberg Skaar, sjef for felles kriminalenhet i Kristiansand.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KRISTIANSAND: Terje Kaddeberg Skaar, sjef for felles kriminalenhet i Kristiansand. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Reglene er fulgt. Det er ikke noen forbud i straffeprosessloven om at han ikke kan avhøres uten forsvarer tilstede. Politiet skal gjøre en forsvarlighetsvurdering, sier Terje Kaddeberg Skaar.

- Vi står støtt på den vurderingen, sier han.

- Står støtt

Han forteller at de gjorde en vurdering om hans psykiske tilstand da han ankom politihuset, og om han var villig til å forsvare seg. 15-åringen skal ha ankommet avhøret med blod på klærne og hadde kuttskader på seg.

Ifølge politiet ønsket siktede å forklare seg uten forsvarer.

- Mener dere det er forsvarlig at en 15-åring gjør en slik vurdering?

- Vår vurdering var ja, sier Kaddeberg Skaar.

- Mistenkte dere han at var gjerningsperson da dere kalte han inn til avhør?

- Nei, da hadde dere vi ikke gitt han status som vitne, sier Terje Kaddeberg Skaar.

Etter avhøret ble den siktede 15-åringen innlagt på psykiatrisk sykehus for en natt, og ble skrevet ut dagen etterpå. 15-åringen er varetektsfengslet i to uker.

Uenig med politiet

FORSVARER: Svein Kjetil Stallemo er oppnevnt som forsvarer for den siktede 15-åringne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FORSVARER: Svein Kjetil Stallemo er oppnevnt som forsvarer for den siktede 15-åringne. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Advokater og eksperter i strafferett Dagbladet har snakket med, er uenig i politiets vurdering.

Advokat Thomas Horn mener politiet burde avbrutt avhøret og ventet på forsvareren. Også advokat Marius Dietrichson, som leder forsvarergruppa i Advokatforeningen, mener dette. Dietrichson har også sådd tvil om hvorvidt avhøret kan brukes i etterforskningen og kaller det en åpenbar saksbehandlingsfeil.

Svein Kjetil Stallemo, forsvarer for den siktede 15-åringen, mener det hadde vært «modent av politiet å avvente» avhøret.

- Politiet må være ekstra varsomme når det er snakk om en så ung person, sammenlignet med en garva kriminell som har vært i avhør hos politiet mange ganger, sa advokat Svein Kjetil Slottemo til Dagbladet i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!