Trafikkaos i Telemark:

Politiet: - Vi vil gjerne fange tyver, ikke dirigere vogntog

Ber folk slutte å snu og skape farlige situasjoner.

Oslo  20121029.
Regn, snø og sludd bidrar til kø ved Økern i retning Sinsen innover mot Oslo mandag morgen. Snøen og sluddet kom i løpet av natt til mandag. Vinterføre.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Oslo 20121029. Regn, snø og sludd bidrar til kø ved Økern i retning Sinsen innover mot Oslo mandag morgen. Snøen og sluddet kom i løpet av natt til mandag. Vinterføre. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag har vært en utfordrende dag i trafikken for politiet i Telemark. På kvelden meldes det om flere vogntog som skaper kaos, særlig i området ved Stathelle og Brevik i Porsgrunn.

- Det har vært utfordrende, for å si det politisk korrekt. Særlig på omkjøringsveien for E18 mellom Stathelle og Breviksbrua, hvor vogntog har satt seg fast og folk blir utålmodige. Mange har forsøkt å snu på motorveien, og skapt farlige situasjoner, sier operasjonsleder Geir Kastmo hos politiet i Telemark.

Han legger til at de har satt inn store ressurser for å prøve å dirigere trafikken i området, men at kombinasjonen utfordrende føre, sjåfører som virker uvante med vinterføre og dårlig skodde vogntog gjør det vanskelig.

Mandag kveld er fem patruljer ute på en strekning på fem kilometer.

- Stort sett utenlandske

- Det kommer mange vogntog fra en rekke land inn med ferga der, og er det ikke vogntoget, så er det sjåførene som er problemet. Ut ifra registreringsnummer som blir meldt inn hit, så ser jeg det stort sett er utenlandske vogntog som sliter på vinterføret i kveld, forteller Kastmo.

Han oppfordrer bilister til å ta seg god tid i området, og ikke skape farlige situasjoner. Selv skulle han gjerne omdisponert ressursene.

- Vi vil gjerne fange tyver, ikke dirigere vogntog. Folk ringer og klager på at vi ikke har nok folk ute til å løse opp i trafikkproblemene, men vi har satt alle kluter til. Jeg kan ikke spikke konstabler heller, sier Kastmo.

Saltbilen sto fast i kø

Like før klokka 20 melder Vegtrafikksentralen om at situasjonen er i ferd med å bedre seg. Men fremdeles er det lange køer i området.

- Det tar nok fremdeles litt tid før trafikken flyter som normalt. Vi har hatt store utfordringer, særlig med et ungarsk vogntog hvor sjåføren nektet å oppgi personalia eller legge på kjettinger, sier trafikkoperatør Jøran Røsaker.

Og det var ikke bare vogntogene som hadde problemer på det utfordrende vinterføret, ifølge Røsaker. Også de som skulle sørge for bedre kjøreforhold fikk merke den stillestående trafikken.

- Saltbilen ble stående i kø den også. Men nå løsner det sakte, men sikkert og den kommer seg i gang igjen, sier trafikkoperatøren.

Stengt over Hardangervidda

Også på Hardangervidda var det i perioder en tålmodighetsprøve å være bilist mandag kveld. Riksvei 7 over Hardangervidda ble stengt etter at et vogntog sperret veien.

- Meldingen er at ett vogntog sperrer hele veibanen, og så står flere fast bak dette vogntoget, sa trafikkoperatør Hanne Norheim ved veitrafikksentralen til Bergensavisen.

Veien var klokka 19 åpnet igjen.