Politiet: - Vil be homofile om unnskyldning

Vil be om unnskyldning for å bygge under trakassering av homofile.

PRIDE: Bildet er tatt fra Pride-paraden i Oslo i 2018. Foto: NTB Scanpix
PRIDE: Bildet er tatt fra Pride-paraden i Oslo i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med Pride ønsker politiet i Oslo politidistrikt å be homofile om unnskyldning. Det melder politiet i en pressemelding.

Politiet har siden april planlagt en samling for politiansatte, inviterte gjester og politistudenter.

- Vi ønsker å be homofile om unnskyldning for urett og trakassering mange ble utsatt for og frykten politiet var med på å skape og bygge opp under, skriver politiet i pressemeldingen.

Under Prideukens åpningsdag 14. juni inviterer politidistriktet til et foredrag med blant annet Kim Friele.

Karen-Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele, var den første i Norge som sto fram offentlig som homofil i 1963. Friele meldte seg inn den svært lukkede homoorganisasjonen Det norske forbundet av 1948.

Politiet vil under åpningen erkjenne at det er blitt gjort feil gjennom historien mot homofile. I pressemeldingen understreker politiet at politiet er et annet politi i dag.

Blandede følelser

- Jeg synes det er et strålende signal til mange andre som burde gjøre det samme, sier Kim Friele om politiets unnskyldning til Dagbladet.

Samtidig forteller hun at hun har blandede følelser.

- Det var ikke slik at det var politiet som isolert var stygge mot oss. Vi er blitt dårlig behandlet innen psykiatrien, av Stortinget og forsvaret. Psykiaterne drev med sine ting bak lukkede dører, jurister var med på å bygge opp under holdningene og Stortinget med sine lover ville ikke avkriminalisere homofili før i 1972. 80 prosent av befolkningen mente at vi ikke skulle sees eller høres. De mente vi burde straffes og få medisinsk behandling, sier Friele.

Hun ønsker ikke at dagens generasjon av politimenn skal stilles i en egen skammekrok.

- Vi må glede oss over en ny generasjon politifolk, men de bør ikke ta på seg fedrenes synder, sier Friele.

- Erkjennelse av uretten

- Jeg er veldig glad for at det kommer en unnskyldning. Dette er en erkjennelse av uretten som er blitt begått mot en minoritetsgruppe. For de som ble utsatt for dette kan det bidra til at det er lettere å komme seg videre, sier Ingvild Endestad, leder for FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold til Dagbladet.

Ifølge Endestad glemmer folk at det ikke er lenge siden vi hadde en straffelov som forbød sex mellom menn.

- Mange av dem som levde under paragrafen lever fortsatt. Det å ha opplevd at det finnes en lov som kriminaliserer deg, er også å ha opplevd å være annenrangs borgere. De har opplevd at politiet, som skal gi trygghet, har bidratt til utrygghet og skam, sier Endestad.

Hun forteller at loven bidro til at homofile som ble utsatt for eksempelvis vold lot være å anmelde.

- Denne loven bidro til at det var liten vits å anmelde. I tillegg opplevde homofile og transpersoner å få skjellsord og bli dårlig behandlet av politiet. Blant annet ble det gjennomført aksjoner der politiet ryddet parker og andre steder der homofile møtte hverandre, sier Endestad.

Homofile i politiet har banet vei

Endestad understreker at mye er blitt bedre i dag.

- Særlig er det blitt bedre fordi lesbiske og homofile i politiet selv har banet vei. De er tilstede, beskytter paraden aktivt og sørger for at vi er trygge. Jeg håper denne unnskyldningen bidrar til å endre holdninger i politiet og at det også bidrar til bedre behandling av andre minoritetsgrupper, sier hun.

- Vi har mange læringspunkter. Læringen er spesielt knyttet opp mot transpersoner og LHBTQI-mennesker som har med seg andre kulturer enn den norske. Begge disse gruppene er utsatt for hatkriminalitet, skriver politiet i pressemeldingen.

Oslo politidistrikt ønsker å synliggjøre politiet i hovedstaden under Pride. Politiet deltar også med stand i Pride park 19.-22. juni. Politiet vil også delta i paraden under parolen: ETT POLITI - FOR ALLE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer