Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KJØRTE FLERE KILOMETER I FEIL KJØREFELT:

Politiet: – Et lite mareritt

Det var på Tvedestrand tirsdag at en bil kjørte i feil retning på E18.

E18: Tirsdag morgen kjørte denne personbilen i feil kjørefelt i flere kilometer. Video: Christoffer Ausland / Emilie RydningVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christoffer Ausland var på vei til jobb tidlig tirsdag morgen da han oppdaget at det var en bil som kjørte i motgående kjøreretning, og også på feil side av midtsperrene.

Se hele hendelsen i videoen øverst i saken.

– Da jeg så bilen hadde den ligget der i to kilometer, og det var fortsatt over en kilometer til midtsperren var slutt. Han passerte til og med en åpning i midtsperren uten å kjøre ut i riktig felt, forteller Ausland til Dagbladet.

Ausland mener sjåføren, en eldre mann, hadde en fart på 60–70 kilometer i timen. Da han så en lastebil komme imot personbilen fryktet han det verste.

– Heldigvis fikk både personbilen og lastebilen raskt øye på hverandre. De klarte begge å bremse ned såpass at de unngikk en kollisjon. Jeg har aldri vært borti noe liknende, sier Ausland.

– Potensielt livsfarlig

Politisjef i Agder politidistrikt, Knut Odde, sier at det fra tid til annen forviller seg bilister inn i motgående kjøreretning, til tross for tydelig merking.

– Alle påkjøringer er godt merket, samt at det er «snu»-skilt om man likevel skulle havne i feil kjørefelt. At folk likevel havner der er nok ikke tilsiktet, men det er nok en del sløvhet inne i bildet. Ikke alle følger like godt med på veien, sier Odde til Dagbladet.

FORBIKJØRING: En yrkessjåfør blir vitne til det han mener var en farlig og uansvarlig forbikjøring på E16 ved Bulken utenfor Voss. Video: Klaus Reime Vis mer

Videre forteller Odde at det å kjøre på feil side av veien, spesielt på motorvei, er potensielt livsfarlig.

– Det er et lite mareritt når det kommer inn slike telefoner. Da er man prisgitt at man har flaks, for å si det rett ut. Skadepotensialet er stort.

Agder politidistrikt får ifølge Odde cirka en håndfull henvendelser i året om bilister som havner i motgående kjøreretning. Denne hendelsen ble ikke politiet opplyst om av publikum.

Politiførstebetjent Morten Tobiassen ved Tvedestrand lensmannskontor opplyser til Dagbladet at de vet hvilken bil som var involvert i hendelsen, men at de fortsatt jobber med å finne ut hvem som har kjørt bilen.

SKUMMEL FORBIKJØRING: Jan-Ove Drabløs som fanget videoen på film forteller: - Vi så barn som var på vei over gangfeltet, og var usikre på om det var barn vi så foran bilen. Video: Jan-Ove Drabløs Vis mer

– Det er veldig sjeldent at slikt skjer. Det er klart dette er en skummel situasjon, for det er ikke god plass om noen kommer imot, sier Tobiassen.

– Bør ikke kunne gå an

Ifølge Trygg Trafikk er Norge per i dag det tryggeste landet i verden å kjøre bil i. Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Paal Ove Sodefjed, mener likevel tilfeller som dette vil skje så lenge det er fysisk mulig å kjøre inn i feil kjøreretning.

– Normalt bør ikke dette kunne gå an. Men hvis man er forvirra eller ikke psykisk til stede vil feil som dette være mulig å få til. Nå får vi etter hvert kjøretøy som gir mindre frihet og hjelper sjåføren, men så lenge man får sitte bak rattet og ta avgjørelser vil det skje feil, sier Sodefjed.

Han sier det er nokså vanlig at det er eldre mennesker som gjør slike feil.

- Det er ofte folk som er veldig forvirra i øyeblikket eller eldre mennesker som ikke burde kjørt bil lenger som gjør slike feil. I 2016 kom det endringer i førerkortveilederen fra Helsedirektoratet. Der ble det satt strengere krav til legene for å godkjenne førerkort for eldre. Det kan ofte være vanskelig for den enkelte å avgjøre når man skal slutte å kjøre bil, men generelt bør man legge førerkortet på hylla når man merker at man ikke lenger har fullstendig oversikt over trafikkbildet, sier Sodefjed.

Hvor alvorlig er hendelser som dette?

– Det sier seg selv at dette er livsfarlig. Hvis lastebilsjåføren hadde vært mindre oppmerksom, kunne dette blitt en katastrofe. Potensielt kan en sjåfør som kjører slik utrydde en hel familie, sier Sodefjed.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media