Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: 13-åringen døde trolig av avmagring

Mor er siktet for grov omsorgssvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Den 13 år gamle jenta som nyttårsaften ble funnet død på Beitostølen i Øystre Slidre kommune, døde trolig av avmagring, opplyser Innlandet politidistrikt på en pressekonferanse i ettermiddag.

- Vi har nå fått resultatet av den foreløpige obduksjonen. Folkehelseinstituttet kan foreløpig ikke komme med noe konklusjon. Sannsynligvis er dødsårsak avmagring, sier politiadvokat i Innlandet politidistrikt Julie Dalsveen på pressekonferansen.

Mor er siktet for grov omsorgssvikt og for å ikke ha gitt datteren nødvendig hjelp.

Hun bekreftet at politiet var på hytta på Beitostølen 26. november, etter en bekymringsmelding fra barnevernet. Deres oppdrag var å sjekke ut om det var noen på adressen. Det var det ikke, sier politiet.

Politiadvokaten sier dette er den samme hytta som jenta ble funnet død i på nyttårsaften.

- Det som blir viktig nå, blir å konkludere med dødsårsak. Vi vil undersøke forholdene i Bærum, og fra 4. november da mor og datter meldte flytting til Øystre Slidre. 16. november meldte de flytting igjen, til Oslo kommune, sier Dalsveen.

Mistenkelig dødsfall Norsk Luftambulanse kom til hytta på Beitostølen i Øystre Slidre kommune på nyttårsaften og fant jenta død. Det var mor selv som hadde ringt 113, og helsepersonellet bestemte seg for å varsle politiet. De synes dødsfallet var mistenkelig.

VG beskrev i dag at helsepersonellet mener jenta så veldig tynn ut. Politiet ankom stedet og konkluderte også med at de ville etterforske saken som et mistenkelig dødsfall. Mor er nå siktet for grov omsorgssvikt og er blitt ivaretatt av helsevesenet.

Mora ble i dag utskrevet fra helsevesenets pleie, og ble pågrepet med bistand fra Oslo politidistrikt. Mora sitter nå i arresten i Oslo, og politiet ønsker å avhøre henne så fort som mulig. Hun vil bli overført til Gjøvik i dag.

1. januar ble det gjennomført en psykiatrisk vurdering av psykiater Terje Tørrissen, opplyser Dalsveen.

Mor og jenta var alene i hytta da 13-åringen døde. Dødstidspunkt kan ut fra den foreløpige obduksjonsrapporten ikke stadfestes.

Politiadvokat Julie Dalsveen opplyser om at politiet ikke har noen vitneobservasjoner av 13-åringen i dagene opp mot nyttårsaften.

Politiet har nå en stor etterforskningsjobb foran seg med avhør av fagfolk i skolevesenet, og avhør av personer i siktedes og offerets omgangskrets. Etterforskningen vil både rette seg mot Øystre Slidre, Bærum og Oslo - alle kommuner der mor og datter hadde bosted de siste månedene før 13-åringen døde. 

Ifølge VG oppretter også fylkeslegen i Oppland tilsynssak for å finne ut hva som skjedde da 13-åringen døde. Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog, opplyser at kommunen vil be en statlig tilsynsmyndighet gå inn i kommunens håndtering av saken, og at kommunen vil ta kontakt med Fylkesmannen i Oslo og Akershus i løpet av de nærmeste dagene.

Slet med spiseforstyrrelser
29. november var politiet innom hytta for å se om det var noen der, på forespørsel fra barnevernet, men hytta var tom. Nyttårsaften døde 13-åringen.

Rådmann Øyvind Langseth i Øystre Slidre kommune opplyser til Dagbladet at mora og 13-åringen meldte flytting til Oslo.

- Hun bodde ikke i kommunen i desember. Hvem som ellers er i kommunen på hytte og hvem de har med seg, har ikke kommunen oversikt over, sier rådmannen til Dagbladet.

Kommunen sendte bekymringsmelding til barnevernet i november. Så fikk de en automatisk melding om at jenta og moren hadde flyttet videre til Oslo, ifølge rådmannen.

Ifølge nære bekjente av familien, sleit 13-åringen med spiseforstyrrelser.

-Familien har strevd Nære bekjente av den siktede moren beskriver overfor Dagbladet en mor som forsøkte å hjelpe sin datter med spiseforstyrrelsene og andre problemer.

- Dette er en familie som har strevd med å komme seg på beina, forteller en bærumskvinne Dagbladet snakker med, som kjenner moren til den avdøde jenta godt.

Hun forteller at moren igjen og igjen har forsøkt å hjelpe dattera med problemer som hadde sitt utspring på en skole hvor hun tidligere gikk, men flyttet fra. 13-åringen har gått på to ulike barneskoler i Bærum kommune, og gikk fram til september på Mølladammen skole i Bærum. Etter høstferien tok mor 13-åringen ut av skolen og meldte overføring til Valdres.

BLE FUNNET DØD HER: En mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt sin 13 år gamle datter nødvendig hjelp da hun døde på nyttårsaften. Hytta i Valdres er sperret av politiet
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLE FUNNET DØD HER: En mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt sin 13 år gamle datter nødvendig hjelp da hun døde på nyttårsaften. Hytta i Valdres er sperret av politiet Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media