Hund i varm bil

Politiet advarer: - Det trenger ikke være så varmt før det blir farlig

Ikke etterlat hunden i bilen.

RING POLITIET: Skulle du se en hund innestengt i en bil, oppfordrer politiet deg til å ringe dem før du reagerer på egenhånd. Foto: NTB Scanpix
RING POLITIET: Skulle du se en hund innestengt i en bil, oppfordrer politiet deg til å ringe dem før du reagerer på egenhånd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det vært stor fokus på det i media. Vi har sett utallige presseoppslag om faren ved å etterlate barn og hunder i varme biler, uansett om det bare er for noen minutter mens du får unnagjort et raskt ærend.

Likevel mottar politiet stadig flere meldinger om kjæledyr som etterlates i varme biler. Nå går politiet ut og advarer via Twitter.

«Vi mottar stadig meldinger fra publikum angående hunder som sitter igjen alene i ulike kjøretøy i varmen. Vi er glade for at dere bryr dere, det gjør vi også», skriver OPS politiet Oslo på Twitter.

Trenger ikke være så varmt

Operasjonsleder, Vidar Pedersen, forteller at henvendelsene gjerne øker i takt med at temperaturen stiger. Likevel trenger ikke gradestokken krype opp mot 30 grader før det blir farlig å etterlate kjæledyret i bilen.

Overopphetet hund

Hvordan ser du om hunden er overopphetet?

  • Den er ustø
  • Peser kraftig
  • Har tørre og røde slimhinner i øyne og munn
  • En forhøyet kroppstemperatur (normal temperatur for en hund ligger mellom 37,5 til 39 grader.
  • Økt puls
  • I alvorlige tilfeller kan hunden besvime og miste bevisstheten.

Kilde: Mattilsynet

- Det kan faktisk bli farlig varmt allerede når det er mellom 18 og 20 varmegrader ute, sier Pedersen til Dagbladet.

Han er glad for at pressen setter fokuset på problemet, og forteller at publikum stort sett er flinke til å si fra om de finner en hund som er etterlatt i solsteika. Seinest i går måtte Oslo-politiet rykke ut til en forlatt bil med en hund.

- Vi forsøkte å få kontakt med eier av bilen, og da vi ikke fikk kontakt bestemte vi oss for å rykke ut. Bilen ble heldigvis hentet før vi kom, sier Pedersen.

Også i dag ble politiet nødt til å rykke ut, da de fikk melding om en hund som var innelåst i en bil i Nydalen. Politiet fikk da ikke kontakt med eier, og ble nødt til å ta hånd om hunden midlertidig, som etter forholdene skal ha det bra.

HETEBØLGE: Mange gjør det dette, men det kan få fatale konsekvenser. Video: Dagbladet Vis mer

Han mener det er viktig å tenke over at planene kan endre seg underveis, og derfor er det sjelden lurt å etterlate kjæledyr, eller barn, i varme biler mens man tar en snartur inn på butikken.

- Det lille ærendet du hadde kan trekke ut i tid. Plutselig møter du noen kjente, eller kanskje det er kø ved kassa, og så går tiden. Det trenger ikke gå mange minutter før det eskalerer til å bli en farlig situasjon, sier Pedersen.

FARLIG TEMPERATUR: Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. Helt til høyre kan du se temperaturen i bilen, sammenlignet med temperaturen ute. Foto og kilde: Mattilsynet
FARLIG TEMPERATUR: Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. Helt til høyre kan du se temperaturen i bilen, sammenlignet med temperaturen ute. Foto og kilde: Mattilsynet Vis mer

Ta kontakt med politiet

Hvert år dukker det opp debatter og krangler mellom bileiere og tilfeldig forbipasserende. Er det greit å knuse vinduet om du ser en varm hund som er innestengt? Nei, mener politiet.

- Ring til politiet, og la de ta en avgjørelse og vurdering på det. Det er ikke en avgjørelse en tilfeldig forbipasserende burde gjøre på egen hånd. Om vi mener situasjonen er alvorlig, vil vi rykke ut til den aktuelle bilen selv, og om vi ikke har kapasitet sender vi brannvesenet eller finner en annen løsning, sier Pedersen.

Han mener situasjonen som oftest løser seg med en telefon til den som eier bilen. Mattilsynet opplyser også at det er enkle måter du kan finne kontaktinformasjonen til eieren på selv.

«Dersom du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347).», skriver de på sine nettsider.

Hva gjør du?

Om hunden først får heteslag er vann essensielt for å redde den.

  • Reager raskt, og sørg for å dusje hele hunden med vann. Dekk den med vått håndkle, eller legg den i et badekar.
  • Sørg for at vannet ikke for kaldt, for da kan hunden gå inn i sjokk. Ikke bruk is.
  • Hunden bør kjøles ned til omtrent 39 grader.
  • Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær, da den kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner.

Kilde: Mattilsynet

Den eneste gangen det er greit å bryte seg inn i en bil, er om du ikke oppnår kontakt med verken politiet, mattilsynet, eller eier av bilen. Om du ser at hunden lider, kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe dyret, men du må være innstilt på å forklare deg om innbruddet for politiet etterpå, opplyser de på sine sider.

Farlig i skyggen

Om du på et tidspunkt blir nødt til å etterlate hunden i bilen, lyder rådet at du skal parkere i skyggen, og ha vinduene åpne slik at det blir god ventilasjon. Det er likevel ikke slik at hunden er utenfor faresonen når du parkerer i skyggen.

Faktisk skjer flere overopphetinger av hunder i overskyet vær, fordi eieren ikke er like oppmerksom på overoppheting når sola ikke steker, melder mattilsynet.

«Husk at dyr, som mennesker, har behov for mer drikke når det er varmt. Skal du ut på en litt lengre tur, bør du alltid ta med en ekstra flaske vann til hunden og en skål den kan drikke av. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, og blir derfor raskt varme. I verste fall kan din firbente venn få heteslag», opplyser de.

Den vanligste årsaken til alvorlig overoppheting er at luften i bilen mettes med vanndamp. Dyr kvitter seg med varmeoverskudd ved å pese, og når luftfuktigheten blir høy forsvinner noe av effekten ved pesingen, ettersom fordampingen hemmes.

Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i vitale organer, og i verste fall dø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer