Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet advarer: - Festene burde ikke ha livets rett

I helga måtte politiet nok en gang rykke ut for å hjelpe sterkt beruset ungdom hjem fra russefest i Sørkedalen. - Det skjer ting der som ikke ellers skjer, sier avdelingslederen.

ADVARER: Politiet har hjulpet flere tenåringer hjem etter en «dekkslippfest» i Sørkedalen i helga. De advarer foreldre mot å la ungdommen være med på disse festene som skal være preget av mye alkohol, slåssing og narkotika. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ADVARER: Politiet har hjulpet flere tenåringer hjem etter en «dekkslippfest» i Sørkedalen i helga. De advarer foreldre mot å la ungdommen være med på disse festene som skal være preget av mye alkohol, slåssing og narkotika. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Ungdomspatruljen i Asker og Bærum gikk for noen dager siden ut med et innlegg på Facebook hvor de advarer sterkt mot å sende ungdom på fester i Sørkedalen som arrangeres av kommende russ.

- Vår erfaring så langt i høst er at dette ikke er en god plass å være. Bruk av narkotika, overstadig beruselse, hypotermi, seksuell aktivitet og filming av disse er stikkord, understreker politiet.

- Burde ikke ha livets rett

Til tross for advarselen, måtte de nok en gang rykke ut til en «dekkslippfest» for neste års russ ved Elveli gård i Sørkedalen i helga. Det var Budstikka som først dekket saken.

HAR BEKLAGET SEG: «Fuck jøder», og «Ingen negre på bussen i dag».Dette er noen av meldingene tre russebusser fra bergensområdet har del på sosiale medier, og som Dagbladet har fått tilgang til. Nå har bussene beklaget seg. Vis mer

- Disse festene burde ikke ha livets rett. Det skjer ting i Sørkedalen som ikke ellers skjer, sier leder for ungdomsavsnittet ved Majorstua politidistrikt, Johan Benitez, til Dagbladet.

Han forteller om helga i Sørkedalen som var preget av overstadig beruset ungdom, åpenlys seksuell atferd, slåsskamper, og tenåringer som må kjøres på legevakta av politiet.

- Når russen får på seg denne russedrakta, skjer det noe som ikke ellers skjer verken før eller etter russetida. Det er mange voldshendelser der, konstant tilløp til slåssing, og ungdom drikker åpenlyst foran oss som den største selvfølge, sier Benitzen.

15-åring til legevakta

Spesielt en 15 år gammel jente som måtte kjøres på legevakta da hun ikke klarte å ta hånd om seg selv, kunne vært riktig ille ute, ifølge Benitez.

- Da hun satt i bilen, hadde hun en temperatur på 34 grader - man kan jo dø av sånt. I helga var det plussgrader ute, men det er ikke sikkert at det blir plussgrader neste helg, advarer han.

Russefestene i Sørkedalen er, ifølge avdelingslederen, blitt som et fristed for ungdommen hvor de tillater seg atferd som de ikke hadde tillatt ellers

- Atferden der blir så «far out». Ungdom har sex i buskene, og alt vi kan gjøre er å spørre om det er frivillig. Hadde det vært midt på Majorstua, hadde ikke dette skjedd, slår han fast.

Budstikka kunna også melde om flere hendelser da de var i området fredag kveld: Kort tid etter at avisa kom fram, ble en ung mann lagt i håndjern og kjørt vekk fra Elveli.

Like etter at politiet kom fram måtte de fjerne en ung gutt som var innblandet i bråk på stedet. Han ble hentet og kjørt hjem av foresatte etter at politiet tok kontakt.

- Ikke så ille

Eier av Elveli gård, Kåre Kristoffersen, sier til Dagbladet at de siste festene i Sørkedalen ikke er så ille som det politiet framstiller dem som.

- Det er ikke så ille, og ikke noe mer alkoholbruk enn på andre ungdomsfester, men man vet jo hvordan det er med ungdom som smaker alkohol for første gang, sier Kristoffersen, og understreker at det er bedre at de har et sted å være når de fester.

- Det er ikke noe bra hvis de trekker rundt i byen heller, sier han.

Ifølge Kristoffersen brukes det også vektere fra Norsk vektertjeneste som ikke forlater festene før det er slutt.

- Så lenge vi har disse vekterne, blir det ikke noe særlig knubbing blant ungdommen, legger han til, og hevder videre at hendelsene som politiet henviser til i saken som Budstikka var ute med er fra fester som fant sted for over fem år siden.

- Det var revyfester og ikke russefester. Jeg synes ikke at det er riktig at de går ut med dette og sier at det er fyll, voldtekt og narkotika. Til dags dato har vi ikke hatt noen anmeldelser her, sier han.

- Kunne opprettet sak

Ifølge Benitez er det ikke nødvendigvis anmeldelser av hendelsene på ungdomsfestene som er problemet.

- Vekterne som er på disse festene kommer kontinuerlig for å få hjelp med ulike situasjoner, forteller han og understreker at politiet godt kunne ha opprettet to eller tre anmeldelser på rappen der oppe i helga.

- Det var for eksempel en voldshendelse samtidig som da jeg tok hånd om den femten år gamle jenta.

Sånn sett kunne vi ha opprettet sak på alt mulig der oppe, men det er jo ikke anmeldelsene som er problemet - det er en utrolig uggen følelse av at det som skjer der ikke er greit, understreker han.

«Vær irriterende og gammeldags»

Benitez legger til at de ikke ønsker å være pekefinger-politi, men heller å belyse det som skjer i Sørkedalen på disse festene:

- Jeg har respekt for foreldrene, som har en vanskelig oppgave, og jeg har respekt for at det kan være vanskelig å si nei i frykt for at barna deres skal føle seg utenfor, sier han.

I Ungdomspatruljen sitt innlegg på Facebook, oppfordrer de likevel foreldre til å holde tenåringene sine borte fra disse festene:

«Vær slitsom, krevende, masete, irriterende og gammeldags. Heldigvis finnes det mange av dere. Dere er primærforebyggerne som har størst påvirkningskraft på egen ungdom».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media