Politiet advarer: - Ikke ring savnede

Elleve personer er fremdeles ikke gjort rede for etter jordraset i Gjerdrum kommune onsdag morgen. Nå kommer politiets innsatsleder med en advarsel til pårørende.

ADVARER: Politiet leter fortsatt etter savnede som kan befinne seg i rasområdet. Nå advarer politiet pårørende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ADVARER: Politiet leter fortsatt etter savnede som kan befinne seg i rasområdet. Nå advarer politiet pårørende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ASK (Dagbladet): - Ikke ring de savnede, sier politiets innsatsleder, Roger Pettersen, til Dagbladet.

Onsdag kveld leter politiet fremdeles iherdig etter de da elleve personene som fremdeles ikke var redegjort for etter jordskredet som fant sted i Gjerdrum kommune i morgentimene onsdag. Torsdag morgen er det ti personer som fortsatt er savnet.

Politiet bruker mobiltelefonene til de savnede i søket, og advarer nå pårørende om å ringe sine kjære.

Fraråder å ringe savnede

- Vi sjekker alle telefoner og har god kontroll på telefonnummer. Sporing av telefoner har vi jobbet med og kan fastslå hvor de ligger med 20-25 meters slingringsmonn. Politiet benytter seg også av IMSI-fangere for å gjøre slingringsmonnet mindre, sier Pettersen.

En IMSI-fanger er et apparat som brukes til å fange opp mobiltrafikk og mobiltelefoners bevegelse, men mobiltelefonene må ha strøm for at dette er mulig.

Derfor fraråder politiet nå folk fra å ringe venner og bekjente som kan ha tilknytning til raset - mange anrop kan nemlig tappe mobiltelefonene for strøm.

- Ikke ring de savnede, advarer Pettersen.

- Har reddet liv

I tillegg til å lete etter signal fra mobiltelefoner, benytter politiet seg av både droner og helikoptre som søker i området med varmesøkende kameraer.

Innsatsleder Ronny Pedersen opplyste under en pressebrief onsdag kveld at politiet mener, med «ganske stor sikkerhet», at det er mennesker i rasområdet i Gjerdrum. Foto: NTB Vis mer

– Den totale redningsinnsatsen i dag har bidratt til at vi har reddet liv. Kamera er et av flere verktøy som har bidratt til at vi har reddet liv, sier Pettersen.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Gisle Sveen, sier at det ble gjort flere funn ved hjelp av varmesøkende kameraer i morgentimene onsdag.

- Det gjorde at vi raskt kunne redde folk, forklarer operasjonsleder i Øst politidistrikt, sier han til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer