Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet advarer før Halloween

Det er flere ting du bør huske på før årets feiring. Å skremme andre eller kaste egg, kan føre til straff.

SKUMMELT: Halloween blir ofte forbundet med det skumle og mørke. Men det er flere ting man bør passe på før årets feiring. Foto: NTB Scanpix
SKUMMELT: Halloween blir ofte forbundet med det skumle og mørke. Men det er flere ting man bør passe på før årets feiring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Halloween-feiringa nærmer seg med stormskritt for dem som skal markere den amerikanske tradisjonen torsdag 31. oktober.

Det er imidlertid sjelden feiringa går rolig for seg overalt. Hvert år må politiet gripe inn i situasjoner tilknyttet feiringer som har gått ut av kontroll.

I fjor fikk oslopolitiet så mange meldinger at de ikke kunne rykke ut til alle hendelsene. Det ble blant annet meldt om eggkasting og slagsmål flere steder i hovedstaden.

I Bergen gikk politiet til væpnet aksjon mot en utkledd mann som bar med seg et lekegevær.

- Noen ødelegger for andre

I forkant av årets feiring vil politiet derfor advare mot ufin oppførsel, og be folk om å tenke seg om en ekstra gang før de drar på seg det skumleste antrekket de har liggende

- Halloween skal være en hyggelig greie der foreldre kan gå ut med barna sine og be om godteri. Det skal være positivt, men hvert år er det noen som ødelegger, og som gjør at politiet må rykke ut, sier Anne Katrin Storsveen, fagleder i politiets nettpatrulje i Oslo.

I et innlegg publisert på Facebook, minner patruljen om følgende regler:

  • Det er ikke lov å skremme eller true andre. Blir noen redde, kan det være straffbart.
  • Vær forsiktig med å bruke maske da det er forbudt å opptre maskert i det offentlige rom. Dette gjelder også på kollektivtransport.
  • Å ta godteri fra andre eller true andre for å ta godteri er selvsagt heller ikke greit.
  • Det er ikke lov å gå med lekevåpen eller annet som kan forveksles med ekte våpen.
  • Bruk ikke kostymer som lett kan forveksles med politiets uniformer.
  • Kasting av gjenstander som stein og egg er helt uakseptabelt. Faktisk kan du ende opp med å vaske husveggen for eggrester eller erstatte det knuste vinduet selv.

- Bruk hodet

For skumle kostymer, kombinert med skremmende atferd, kan altså ende med en anmeldelse dersom noen blir skremt. Her er det spesielt viktig å tenke på at lekevåpen ikke skal kunne forveksles med ekte våpen.

- Noen av dem kan se ganske ekte ut, og framkalle frykt. Mange klarer ikke å se forskjellen, så unngå å peke på noen med pistolliknende gjenstander. Bruk hodet, oppfordrer Storsveen.

Hun vil også minne om at eggkasting, som er en gjenganger hvert år, anses som hærverk.

- Hvis du kaster egg, må du regne med å få en regning i etterkant som du må ta sjøl. Det kan være snakk om husvask eller biler som blir ødelagt, som du blir nødt til å betale for.

Ellers vil hun oppfordre folk til å være greie med hverandre, kanskje spesielt barna som er ute på godterijakt, slik at Halloween blir en hyggelig affære for alle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media